Prymula: Nedá se vyloučit, že Putin nasadí biologickou zbraň. Covidu se ale nevyrovná

Rozhovor s Prymulou o válce na Ukrajině

Obavy, že ruský prezident Vladimir Putin použije biologickou zbraň, nejdou vyvrátit, prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Dodal však, že takový scénář neočekává, útok by navíc nesrovnával s pandemií koronaviru.

„Biologické zbraně jsou velmi dvojsečné, hodnotí se jako zbraně chudých, jsou totiž levné na přípravu. Nedá se vyloučit nic, ale já to nepředpokládám,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Prymula vzhledem k válce na Ukrajině.

Prymula reagoval i na slova odborníka na chemické zbraně, který prohlásil, že by ruský prezident by mohl stát za další pandemií, která by byla „smrtelnější než covid“. „Pokud covid spojíte s něčím, jako je ebola, budete mít obrovský problém. Bylo by to ideální – mohli by z vypuštění patogenu obvinit USA a Ukrajinu,“ sdělil Hamish de Bretton-Gordon.

Prymula ale tyto scénáře vyvrací. „Covid nás překvapil svými vlastnostmi a nemyslím, že nějaká biologická zbraň by ho byla schopna nahradit celosvětovým dosahem. Máme mnohem smrtelnější patogeny, ale ty se nerozšířily do světa díky očkování,“ připomněl epidemiolog.

Více než tyto scénáře je podle něj pravděpodobnější, že se budeme muset „popasovat s přicházejícími uprchlíky z Ukrajiny, kteří nemusí mít všechna očkování, která jsou v Česku povinná“. Všechny je proočkovat, bude podle Prymuly obtížné.

„Kapacita se odvíjí od pediatrů a ta není taková, abychom to zvládli. Postupně se k tomu dojde ale představa, že uprchlíky okamžitě naočkujeme, je lichá. Prioritně bychom měli očkovat zarděnky, příušnice a spalničky, tuto trojkombinaci,“ doporučil. Uklidnil však, že rizika rozšíření těchto nemocí je v tuzemsku malé.

„Ukrajina je také známá, že měla jedny z nejvyšších incidencí HIV a ta čísla byla alarmující.  Onemocnění se ale dnes díky moderní terapii nedá považovat za smrtící. Užívání léků je však zátěž pro zdravotnický systém. V tomto smyslu je to velká hrozba,“ varoval Prymula.

Tagy: