Válka důsledkem Putinovy vážné nemoci? Vystupování nahrává spekulacím, Kreml je vyvrací

Vladimir Putin při setkání s Aleandrem Šochinem

Od ruské invaze na Ukrajinu přibyly spekulace ohledně fyzického a psychického zdraví ruského vládce Vladimira Putina. Někteří kritici i vysocí představitelé se domnívají, že prezident trpí vážnou nemocí. Jejím důsledkem má být i jeho chování, píše britský web Express.

Vysoce postavení světoví činitelé, včetně americké předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, spekulují, že rozhodování ruského vůdce může být ovlivněno rakovinou nebo mozkovou mlhou způsobenou koronavirem, informuje web Express.

Bývalý šéf britské tajné zpravodajské služby sir Richard Dearlove v březnu rovněž naznačil, že prezident Putin může trpět Parkinsonovou chorobou a jeho chování tak může být touto nemocí narušeno.

Dlouhý stůl ze strachu

Kritici, kteří tvrdí, že Putin není zcela zdráv, poukazují na prezidentovu „opuchlou“ tvář, která naznačuje, že se prezident možná léčí. Připomněli, že při státní návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na začátku února seděl jeho ruský protějšek u dlouhého stolu, a to ze strachu z infekce. Pravděpodobně zejména ze strachu z nemoci COVID-19. Macron se totiž nenechal testovat ruským PCR testem z obav o krádež své DNA.

Navzdory rostoucím spekulacím kolem Putinova fyzického a psychického stavu Kreml trvá na tom, že Putinův duševní stav je normální. Spekulace kolem prezidentova zdravotního stavu se ale vynořují pravidelně už posledních několik let.

Slabý hlas a kašel

V roce 2018 Putin vypadal během vystoupení na talentové soutěži Lídři Ruska a při návštěvě kampaně na Sibiři viditelně nemocný. Následně zrušil i řadu veřejných vystoupení. „Během svého posledního veřejného vystoupení prezident vykazoval zjevné známky nemoci,“ napsal tehdy moskevský zpravodaj Oliver Carroll v deníku Independent.

Upozorňoval na Putinův slabý a třaslavý hlas. „Po celou dobu kašlal. Podobný obrázek jsme viděli i minulý týden, kdy jsme pana Putina doprovázeli na předvolební návštěvě Sibiře. Prezident měl problémy s veřejnými projevy, dělal chyby a působil nesoustředěně,“ dodal.

Prezident se také nezúčastnil fóra „Mentor 2018“ v Moskvě a zrušil návštěvu ruského Dálného východu. Bylo to poprvé za několik let, kdy Putin zrušil několik veřejných vystoupení kvůli nemoci.

Prezidentův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov však domněnky o vážných zdravotních problémech zlehčoval. Trval na tom, že Putin bude nadále pracovat z Kremlu nebo ze své příměstské rezidence v Novo-Ogarjovu.

„Stále existuje pracovní plán, který však bude zohledňovat prezidentovo nachlazení – všichni jste slyšeli jeho hlas. Je zima, sami to chápete,“ sdělil tehdy Peskov.

Tagy:
nemoc zdraví Vladimir Putin Sibiř návštěva Emmanuel Macron Dmitrij Peskov spekulace Moskevský Kreml Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických ruská invaze na Ukrajinu Nancy Pelosi