Zákaz nožů odráží odklon od „vítací“ nálady v Německu, míní expert. Popsal jasný signál

Německo chce zpřísnit pravidla pro nošení nožů na veřejnosti. (Ilustrační foto)

ZPRÁVY (236)

Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová chce zpřísnit pravidla pro nošení nožů v Německu. Zcela by se například zakázalo nošení příliš dlouhých zbraní. Vladimír Handl z katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) ve vysílání CNN Prima NEWS konstatoval, že nikdo v Německu nevěří, že by nové nařízení razantně snížilo kriminalitu. Podle komentátora Jana Macháčka lze však rozhodnutí vnímat i jako signál o změně nálady ve společnosti, která se obrací proti dřívějším „vítacím“ postojům.

Plánované nařízení by mělo být součástí zákona o zbraních a vést ke snížení kriminality v zemi. Původně přitom úprava pravidel pro nošení nožů v právní normě nebyla. „Situace se ale dramaticky mění a došlo k nárůstu použití nožů při kriminálních aktech asi o 10 procent ve srovnání s rokem 2022,“ uvedl Handl.

ČTĚTE TAKÉ: Berlínský úpadek. Německá vláda chce omezit podporu Ukrajiny, čelí kritice i z vlastních řad

Podle legislativního návrhu by mělo dojít k zákazu držení nože s čepelí delší než šest centimetrů (dosud byla hranice nastavena na 12 centimetrech) a také k zapovězení vystřelovacích nožů na veřejnosti. Dále by se měly rozšířit zóny, kde bude nošení nožů zcela zakázáno, píše iDnes.

„Tlak na normu přicházel hlavně zespoda – ze strany policie nebo spolkové dráhy, protože k použití nožů dochází zejména na nádražích,“ sdělil expert z FSV UK.

Podle něj však zároveň v Německu panuje skepse, zda bude opatření dostatečně účinné. „Že se bude jednat o nějaký zlom, o tom samozřejmě pochybují všichni. Existují také kritici opatření. Například německá liberální strana FDP říká, že se jedná pouze o symbolickou politiku,“ řekl Handl.

Plánované opatření je podle Macháčka signálem o náladách v tamní veřejnosti. „Německá společnost se již delší dobu obrací proti ‚vítací‘ náladě, která v zemi byla před devíti lety, tedy k tomu, že bylo Německo úplně otevřeno migraci a příchodu skupin lidí, které se obtížně integrují,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS Macháček.

Útok v Solingenu

Německý Solingen v pátek čelil brutálnímu teroristickému útoku, při kterém zemřeli tři lidé a dalších osm utrpělo zranění. Z něj je podezřelý šestadvacetiletý Syřan, který se k činu již přiznal. Do Německa přišel na konci prosince 2022 a v Bielefeldu požádal o azyl. Další rok měl být deportován, k čemuž ale nedošlo. Po útoku německý kancléř Olaf Scholz slíbil právě zpřísnění zákona o držení zbraní, zejména o používání nožů. „To se má stát a to se nyní i velmi rychle stane,“ ujistil šéf německé vlády.

Útoky nožem jsou nyní v Německu velkým tématem, neboť jejich četnost se každoročně zvyšuje. Minulý týden v pondělí policisté v Mnichově zastřelili ženu, která je napadla nožem. Na začátku června zemřel policista, kterého pobodal útočník v centru Mannheimu během akce hnutí Pax Europa, jež je kritické vůči islámu. Zraněno bylo také pět příslušníků tohoto hnutí včetně jeho šéfa.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrůza na hudebním festivalu u Lipska: Začalo hořet ruské kolo, několik lidí utrpělo zranění

Tagy:
Německo zákaz politika zákon omezení nůž krimi kriminalita Jan Macháček pobodání Vladimír Handl Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Nancy Fraserová