Němci představili sazebník pokut za urážky policistů. Kolik stojí „idiot“ či „hloupé prase“?

Německým úřadům došla trpělivost s agresívními řidiči. Nejde jen o chování přímo v provozu, ale především jednání se strážci zákona při dopravní kontrole. Vydaný sazebník pokut přesně specifikuje konkrétní slovní spojení a ohodnocuje je různou výší pokut. Nejdražší nadávka by u nás asi tak drahá nebyla.

Agresivita v silniční dopravě je považována za závažný celosvětový problém. Z výzkumu agentury STEM/MARK pro Českou asociaci pojišťoven vyplývá, že téměř 90 % Čechů je přesvědčeno o vzrůstající agresivitě řidičů. Negativně se podepisuje všudypřítomný pocit nedostatku času a stres násobené častými dopravními zácpami. Někteří navenek slušní a spořádaní jedinci se agresivními stávají při řízení vozidla, které jim dává pocit moci, jejž postrádají na svém pracovišti či v rodinném životě. Extrémním projevem je tzv. silniční zuřivost (road rage), naštěstí se jedná o velmi řídký fenomén, který ovšem mívá za následek extrémní projevy násilí. Minimálně stejně často jako mezi řidiči navzájem bývá hrubé chování namířeno proti strážcům zákona při silničních kontrolách. U našich západních sousedů se situaci rozhodli rázně řešit.

Trpělivost má své hranice

„Policisté obvykle bývají trpěliví, nicméně i to má své meze. Například ve Francii jsou dopravní policisté vedeni k maximální zdvořilosti vůči řidičům. Přece jen svým vystupováním reprezentují svou zemi. Ovšem v případě, že se řidič rozhodne neuposlechnout jejich příkaz či je dokonce fyzicky napadne, musí počítat s až dvouletým pobytem za mřížemi, pokutou ve výši až 15 000 eur a také zadržením řidičského průkazu,“ říká Roman Budský z Platformy VIZE 0.

Velmi ostrý sazebník připravili nově připravily německé soudy. Němci se vlivem častých slovních i neverbálních útoků na policisty rozhodli vytvořit ceník typických vulgarismů. A nejedná se zrovna o malé částky,“ upozornil Budský.

Německý sazebník pokut za vulgarismy

Nadávka Sazba pokuty v eurech
„vyliž mi“ 300
„krávo pitomá“ 300 až 800
„zloději“, a pak také „ty seš tak blbej, že ani psát neumíš“ 450
„ty hloupé prase“ 475
„to nemáš, ženská pitomá, nic lepšího na práci?“ a pak také otázka „co chceš, ty pitomče?“ 500
„ty idiote“ 750
„ty blbče v uniformě“ 1500
„ty děvko“ 1900
„ty hnusná svině nebo stará svině“ 2500

zdroj: Bussgeldkatalog.de

Je nasnadě, že v českém jazyce by struktura použitých výrazů i pokut za ně vypadala trochu jinak, ale to je spíš otázka pro jazykovědce.

Pozor také na počastování policejní hlídky nemravným gestem. Také to bude bráno za urážku státních orgánů. Stejně tomu bude i v případě, kdy okolo kamery sledující chování účastníků silničního provozu budeme projíždět se vztyčeným prostředníčkem či s ukazovákem a malíčkem. Extrémním případem je doprovození nadávky či urážlivého gesta fackou nebo jiným fyzickým způsobem. Tomu odpovídá pokuta 6 000 eur, tedy asi 145 000 Kč.

Urážet někoho na silnici však může být podle německých zákonů kvalifikováno i jako trestný čin, nikoli přestupek. Vyplývá to z § 185 německého trestního zákoníku (StGB). Za urážku lze podle něj uložit trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest, a pokud je urážka spáchána fyzickým napadením, trest odnětí svobody až na dva roky nebo pokutu (§ 185 StGB).

Německý sazebník pokut za neslušná gesta

Gesto Sazba pokuty v eurech
Vytvoření kruhu palcem a ukazováčkem (symbolizující zadnici) 675
Symbolické ukázání pánského přirození 750
Mávání policistovi rukama před obličejem 1 000
Vztyčení prostředníčku 4 000
Postříkání pepřovým policisty sprejem 4 750

zdroj: Bussgeldkatalog.de

U nás za paušál

V českém zákonodárství obdoba německého sazebníku nadávek či urážek vůči policistům neexistuje. Nevlídné chování vůči strážcům zákona v podobě neuposlechnutí jejich výzvy či dokonce znevážení jejich postavení při výkonu jejich pravomoci může mít následek v podobě pokuty až 10 000 korun.

Tagy: