„Lidské štíty“ chrání Británii před radikály. Nastal zásadní zlom, popsala reportérka

Odpůrci rasismu v Británii bránili azylová centra.

Protesty ve Velké Británii

Situace ve Velké Británii je mnohem klidnější než v předchozích dnech, popsala reportérka CNN Ivana Kottasová. Důvodem zklidnění je podle ní i to, že do ulic ve středu vyrazily tisíce lidí, kteří vytvořili lidské štíty a bránili místa, která se měla stát terčem nepokojů. K těm dochází poté, co 17letý mladík v Southportu zavraždil tři děti. Policie jeho identitu zveřejnila i proto, aby vyvrátila dezinformace o jeho původu.

Ve středu večer se v ulicích britských měst shromáždily tisíce odpůrců rasismu a vytvořily lidské štíty na obranu azylových center a dalších objektů. Došlo k tomu poté, co policie varovala před další vlnou protimuslimských nepokojů v souvislosti s výzvou krajně pravicových skupin k novým protestům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muskova slova o občanské válce rozlítila britskou vládu. Úřady se chystají na další nepokoje

Násilnosti ve Velké Británii

Velkou Británii na začátku minulého týdne zachvátila vlna násilí, kterou spustil útok v Southportu. Sedmnáctiletý rodák z Walesu Axel Rudakubana, jehož rodiče přišli do Británie z Rwandy, v tamní taneční škole nožem zabil tři dívky a dalších deset lidí zranil. I kvůli falešným informacím kolujícím na internetu vyšli do ulic lidé včetně sympatizantů krajní pravice. Následovaly tvrdé střety s policií i útoky na hotely, kde jsou ubytováni žadatelé o azyl. Policie v souvislosti s násilnostmi zadržela stovky lidí, několik výtržníků už soud poslal do vězení.

Podle Ivany Kottasové, reportérky CNN v Londýně, je situace ve Velké Británii mnohem klidnější než v předchozích dnech. „Ve středu večer došlo k zásadnímu zlomu ve vývoji pouličních bouří, které jsme v Anglii za posledních pár dnů viděli. Očekávaly se desítky ultrapravicových, protiimigračních a v některých případech rasistických protestů napříč Anglií. K většině z nich nedošlo právě proto, že do ulic vyšly tisíce lidí demonstrovat proti rasismu a postavit se za multikulturní Anglii,“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS Kottasová.

Rozbuškou protestů byla několikanásobná vražda v Southportu. Tu policie momentálně vyšetřuje. „Policie obvinila 17letého mladíka z trojnásobné vraždy a několika dalších pokusů. Tím pádem se omezuje přísun informací, protože v Británii je justiční systém založený na porotách,“ uvedla Kottasová.

Kolem identity útočníka panovala řada dezinformací. „Víme, že je to 17letý rodák z Cardiffu, který se narodil rodičům z Rwandy. Policie původně nezveřejňovala jeho jméno, ale vzhledem k tomu, že se objevily dezinformační kampaně, podle kterých to byl imigrant, který přijel do Anglie na člunu, tak se prokurátoři rozhodli, že mladíka jmenují, aby vyvrátili tyto informace,“ popsala reportérka. Podotkla, že vlnu násilí a protestů se ale i tak nepodařilo zastavit. Od začátku střetů bylo zatčeno asi 400 a obviněno bylo kolem stovky lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Násilí v Británii? Lynč a cesta do pekla, říká Kovář. Trávníček zmínil dvojí metr vlády

Tagy: