Obranná smlouva s USA prošla Sněmovnou, proti bylo SPD. Čeká se na Pavlův podpis

Ministryně obrany Jana Černochová na Dni ozbrojených sil na Vítkově

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Obranná smlouva se Spojenými státy prošla poslaneckým hlasováním. Proti ní byli prakticky pouze zákonodárci z hnutí SPD, opoziční kolegové z ANO pakt odsouhlasili, což předseda SPD Tomio Okamura označil za „pozoruhodné“. Poslanci nicméně podle očekávání nestihli dokončit třetí čtení týkající se změn v důchodech. Pokračovat budou v pátek. Dění ve Sněmovně sledujeme živě v aktualizovaném článku.

Sněmovna po více než 3,5 hodině, které vyplnila přednostní vystoupení zástupců ANO a SPD, začala schvalovat sporné vládní změny v důchodech. O dlouhý projev se postaral i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který nešetřil ani vulgárními narážkami. Nakonec ale zákonodárci jednání nedotáhli do konce, pokračovat budou až v pátek.

Důchodová novela nahrazuje nynější pravidla mimořádných valorizací při vyšší inflaci dočasným přídavkem. Naprostá většina změn by měla být účinná podle představ kabinetu od letošního září kromě jednoho ze čtyř parametrů zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Prodloužení minimální doby hrazení odvodů o pět let na 40 let má vejít v účinnost o rok později.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rybníky, banky i vinaři. Lobbisté krouží kolem úsporného balíčku, kde mohou uspět?

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve řekl, že přijetí novely je nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému. Opozice naopak mluví o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání či ožebračování.

Zákonodárce čekalo také závěrečné hlasování o česko-americké smlouvě o obranné spolupráci, proti níž se stavělo jen opoziční hnutí SPD. Výbory plénu doporučily, aby k ratifikaci dohody dalo souhlas.

Diskuse o česko-americké obranné smlouvě byla v prvním čtení delší, než u dohod bývá zvykem. Poslanci nad dokumentem strávili celkem asi pět a půl hodiny. Podle lídra SPD Tomia Okamury jde o jednostrannou dohodu o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice a mělo by se o ní konat všelidové hlasování. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ale i zástupci ANO poukazují na to, že smlouva nedává americkým ozbrojeným silám právo k pobytu na českém území.

Tagy: