Prigožin se obával muže spojovaného s Vrběticemi. V letadle spěchal, spekulují zdroje

Žoldnéři Vagnerovy skupiny v Rostově

Po středeční havárii letadla, při níž měl podle vyjádření ruských úřadů zemřít šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, odjíždějí z Běloruska konvoje žoldáků, informuje Centrum národního odporu. Podle expertů mohl Putin nechat sestřelit stroj kvůli Prigožinově snaze udržet si vliv na africkém kontinentu, kde působila rovněž ruská tajná služba GRU, jejíž součástí je i Andrej Averjanov, spojovaný s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Mezi oběťmi havárie je rovněž muž, po němž dostala skupina své jméno. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uplynul ve čtvrtek rok a půl. Ukrajinské velení vybídlo prezidenta Volodymyra Zelenského, aby povolil zmobilizovat více lidí do války.

Šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin je mrtev, napsal podle ruskojazyčného serveru BBC telegramový kanál Grey Zone, spojovaný s vagnerovci, po havárii letadla v Tverské oblasti.

V reakci na tuto zprávu směřují konvoje žoldáků této skupiny k hranicím Běloruska s Ruskou federací. Speciální služby tamního režimu Alexandra Lukašenka mají jednotkám v odjezdu bránit, píše web Centra národního odporu. Vláda stažení žoldáků nepovolila. V zemi, kam byli vagnerovci převeleni po neúspěšném pokusu o puč v červenci, měli podle některých zdrojů začít demontovat své tábory již 23. srpna ve večerních hodinách.

ČTĚTE TAKÉ: Pád Prigožinova letadla: Z Afriky se měl vrátit v den své smrti, zemřeli i vysocí velitelé

Ruský prezident Vladimir Putin se mohl rozhodnout, že z Prigožinovy strany došlo k překročení „červené linie“, a to tím, že se snažil zachovat si vliv ohledně vojenských operací na africkém kontinentu, jak píše agentura Unian. Dohoda, která vznikla po neúspěšném pokusu o tažení na Moskvu, měla údajně zaručit, že Prigožin výrazně omezí přítomnost vagnerovců v médiích a sníží vliv skupiny v Africe.

Konkurencí na tropickém kontinentu mu totiž mohla být ruská tajná služba GRU. Šéf žoldnéřů se obával, že by právě tato organizace mohla plně nahradit jeho jednotky, a proto rychle zamířil do Afriky. S informací přišel telegramový kanál VChK-OGPU, který má být údajně napojený na ruský resort obrany. Zástupce velitele GRU a vedoucí jednotky pro zvláštní činnosti Andrej Averjanov byl v minulosti spojován s otravou dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii i s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, k němuž došlo v roce 2014 a při kterém zemřeli dva čeští občané.

Podle informací mezinárodního investigativního sdružení Bellingcat prý Averjanov v minulosti Českou republiku dokonce navštívil. Přední muž tajné služby měl dohlížet na vznik armádního sboru, který má čítat přes 20 tisíc členů, a následný výcvik. Proti tomu byl výrazně proti právě Prigožin. Podle informací kanálu VChK-OGPU měl také zabránit, aby se vliv tohoto nového uskupení v Africe nadále zvyšoval.

Analytici rovněž nevylučují, že Putin plánoval zbavit se majitele žoldnéřských jednotek již delší dobu. Že by mělo jít o náhodu, považují spíše za nepravděpodobné. S Prigožinovou smrtí rovněž spojují červnové odvolání generála Sergeje Surovikina, který byl odvolán z postu hlavního velitele ruských vzdušných a kosmických sil a měl blízko k vedení vagnerovců.

Ze strany samotných členů Vagnerovy skupiny se Putin v této chvíli nemusí bát žádného odporu či další možné ozbrojené vzpoury. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Jiří Vojáček. „Zvolil tradiční diktátorskou cestu. Stačilo useknout hlavu a zbytek se rozuteče. Je si vědom, že vagnerovci jsou jednotkou hrdlořezů, kteří bez vedení člověka, který se za ně opravdu pral a vyplácel jim vysoké odměny, nebudou nijak organizovaně pokračovat,“ shrnul možné dění. Expert dodal, že smrt Prigožina a rozpad skupiny by měly mít minimální dopady na válečnou situaci na ukrajinském území.

Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija mimo jiné potvrdila, že na palubě soukromého letounu byl Prigožin a jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin. Okolnosti havárie letadla jsou předmětem vyšetřování. Podle ruské agentury Interfax už byla na místě pádu stroje nalezena těla všech deseti lidí, kteří byli na palubě.

Telegramový kanál Grey Zone zveřejnil informaci o úmrtí nejen Prigožina, ale také velitele žoldnéřské skupiny a někdejšího pracovníka ruské vojenské rozvědky GRU Dmitrije Utkina. Toho média označují za Prigožinovu pravou ruku a podle ruských okupačních úřadů na Ukrajině jeho volací značka Vagner posloužila i jako pojmenování pro celou skupinu, píše agentura AP. U obou shodně kanál napsal, že zemřeli v důsledku činů „zrádců Ruska“.

Zprávu o smrti Jevgenije Prigožina okomentoval ve vysílání CNN Prima NEWS také odborník na Rusko žijící v Moskvě Jiří Just. Podívejte se v přiloženém videu:

Ukrajinské velení vybídlo prezidenta Volodymyra Zelenského, aby povolil zmobilizovat více lidí do války. Na středeční tiskové konferenci to podle listu Ukrajinska pravda připustil sám Zelenskyj s tím, že více k věci ale nemůže v tuto chvíli říci.

Rok a půl trvající ozbrojená ruská agrese vůči Ukrajině si vyžádala desítky tisíc mrtvých, z domovů vyhnala miliony lidí, způsobila hospodářský chaos globálních rozměrů a ohrožuje světovou potravinovou bezpečnost.

Tagy:
válka Afrika Ukrajina on-line GRU Rusko Vagnerova skupina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Interfax ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin Dmitrij Utkin Tverská oblast