Putin přijel „oslavit“ výročí anexe na Krym. I za tu stane před soudem, zní z Kyjeva

Ruský prezident Vladimir Putin přijel na Krym u příležitosti výročí jeho anexe z roku 2014. I za tu stane šéf Kremlu před Mezinárodním trestním soudem v Haagu, prohlásil ukrajinský politik Anton Geraščenko. Soud na Putina vydal v souvislosti s invazí na Ukrajinu zatykač. Česká diplomacie tento krok vítá, podle Rusů ale stanovisko tribunálu nemá žádný význam. Slovenská vláda předá Kyjevu 13 stíhaček MiG-29. Ukrajinci se však k darovaným strojům staví skepticky. Potřebujeme modernější letouny, uvedly vzdušné síly.

Ruský prezident Vladimir Putin přicestoval v sobotu na poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem. „Viditelně kulhající Putin na okupovaném Krymu. Podle ruských zdrojů přijel do Sevastopole ‚oslavit‘ výročí anexe. Ta bude mimochodem jednou z položek na seznamu Putinových obvinění před soudem v Haagu,“ napsal na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu v pátek vydal zatykač na Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou. Tribunál zahájil jejich stíhání kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. ICC to oznámil ve svém prohlášení.

Pro Moskvu však dle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové rozhodnutí ICC „nemá žádný význam“, protože země není součástí Římského statutu, na základě kterého mezinárodní tribunál vznikl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jednání s Putinem nebude možné, zatknou ho. Svoboda varuje před dopadem rozhodnutí soudu

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak podle Reuters prohlásil, že zatykač na Putina „je jen začátek“. Rozhodnutí soudu vítá i český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, podle kterého je Putin odpovědný za válečné zločiny.

Vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s válkou na Ukrajině je podle americké hlavy státu Joea Bidena oprávněné. Ruský prezident spáchal válečné zločiny, míní. Podobně reagoval také jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj.

Slovenská vláda schválila předání 13 stíhaček MiG-29 a části raketového systému Kub Ukrajině, řekli v pátek novinářům premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď. Samotní Ukrajinci se však k darovaným strojům staví skepticky. Podle mluvčího vojenského letectva Jurije Ihnáta potřebují k porážce Ruska modernější stroje než stíhačky MiG-29, uvádí list The Kyiv Independent.

Během uplynulého dne ukrajinské letectvo obranných sil sestřelilo 11 kamikaze dronů Shahed-136. Na svém Facebooku o tom informoval ukrajinský generální štáb.

Další aktuální dění můžete sledovat ve článku zde.

Tagy:
Vladimir Putin Londýn prezident Ukrajina rozsudek on-line Rusko Haag mezinárodní zatykač Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Marija Vladimirovna Zacharovová Prezident Ruska ruská invaze na Ukrajinu