Ukrajinský protiútok začal, píší média. Kyjev měl přitvrdit a nasadit Leopardy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vydal do Chersonské oblasti, postižené záplavami po zničení Kachovské přehrady. Ukrajinské úřady musely dosud evakuovat více než dva tisíce osob a evidují zaplavení asi 1 900 domů, podle prezidenta Zelenského ztratí v důsledku kolapsu hráze přístup k pitné vodě statisíce lidí. Rusové v zaplavených okupovaných oblastech zřídili kontrolní body a brání obyvatelům v útěku. Záporožská jaderná elektrárna může brzy mít problémy, uvedl šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi. Spor Kyjeva a Moskvy o vinu za zničení jednoho z největších vodních děl v Evropě se přenesl na půdu OSN.

„Jednali jsme o mnoha důležitých otázkách: o situaci v regionu v důsledku katastrofy, evakuaci obyvatel ze záplavových oblastí, likvidaci havarijní situace způsobené vyhozením přehrady do povětří, organizaci života a podpoře v zaplavených oblastech. Rovněž jsme projednali vyhlídky na obnovu ekosystému regionu a operační vojenskou situaci v postižené oblasti,“ uvedl Zelenskyj na Facebooku, na kterém také zveřejnil záběry z porady o koordinaci pomoci.

Situace v zaplavených oblastech je kritická. Mnoho dětí, starších nebo postižených lidí uvízlo na střechách svých domů na mnoho hodin. Ruští vojáci podle webu The Kyiv Independent zřídili v méně zaplavených oblastech kontrolní stanoviště, aby zabránili místním obyvatelům v útěku z oblasti katastrofy nebo v záchraně ostatních. „Ničí nás,“ uvedla jedna z obyvatelek zaplavené oblasti.

ČTĚTE TAKÉ: Sociální sítě mažou snímky válečných zločinů na Ukrajině. Často jde o jediný důkaz

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) předpovídá, že situace s nedostatkem vody pro potřeby Záporožské jaderné elektrárny poté, co Rusové vyhodili do vzduchu vodní přehradu Kachovka, se brzy stane kritickou. Ředitel MAAE Rafael Grossi uvedl, že ZNPP může zůstat bez vody potřebné k chlazení svých šesti reaktorů po dobu několika týdnů. „Nechceme vyvolávat paniku, ale je to vážná situace. Za normálních okolností potřebujete, aby v reaktorech cirkulovalo určité množství vody. Pokud ho začnete ztrácet, budete mít problém. Může se odložit o několik dní nebo týdnů, ale problém nastane,“ prohlásil Grossi podle webu Unian.

Na jihu Ukrajiny, který zčásti okupují ruské jednotky, došlo k silné explozi, jež zničila hráz obří Kachovské přehrady, v noci na úterý. Z destrukce se vzájemně obvinily Kyjev i Moskva. Analytici nicméně upozorňují, že vzhledem k očekávané ukrajinské ofenzivě i okolnostem výbuchu je mnohem pravděpodobnější ruské zavinění.

„Úmyslné zničení přehrady ruskými teroristy vypadá ze všech pohledů na světě stejně. Pro Afriku, Evropu, Spojené státy, Čínu, Austrálii, Indii jsou katastrofy způsobené člověkem zlem. Musíme ruské zlo zastavit. Všichni ostatní teroristé na světě musí vidět, že teror je trestán,“ vzkázal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prolomení hráze způsobilo, že se do ukrajinské krajiny vylilo obrovské množství vody, což zapříčinilo katastrofální záplavy s nedozírnými následky. Do Dněpru se navíc dostalo průmyslové mazivo. Kyjev zničení přehrady označil za „ekocidu“.

Ukrajinská vláda vyčlení 40,6 milionu dolarů na výstavbu nových vodovodů po protržení Kachovské přehrady, oznámil podle webu The Kyiv Independent 6. června premiér Denys Šmyhal. Vodovody mají zajišťovat dodávky pitné vody do Kryvého Rihu, Nikopolu a Marganěce v Dněpropetrovské oblasti. Stavební práce budou zahájeny okamžitě.

Rozmáčený terén komplikuje nejen ukrajinskou protiofenzivu, ale i ruskou obranu. Voda má totiž podemlít první linie ruského obranného pásu. Na vodě z Kachovské přehrady byli navíc závislí lidé na Rusy anektovaném Krymu.

„Ukrajinci nyní řeší akutní krizovou situaci, na niž musí uvolnit lidské a materiální zdroje, které by jinak použili při protiofenzivě. Ze strany Rusů může jít do značné míry o zoufalý tah, jak ofenzivu oddálit nebo zkomplikovat. Kachovka navíc zásobovala vodou Krymský poloostrov, takže když teď Rusové o ni sami přišli, bude to v létě na Krymu opravdu velmi zajímavé,“ sdělil pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr. Podle Ukrajinců by měla voda začít opadat zhruba po 70 hodinách.

Tagy:
Afrika Moskva Ukrajina on-line Krym USA Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml válka na Ukrajině Kachovská přehrada