Osm důvodů Putinova zoufalství: Trumpův muž pro Ukrajinu popsal akce ruského prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin

S tím, jak se ruské armádě na Ukrajině nedaří, se Putinův režim propadá do stále hlubšího zoufalství. Alespoň je o tom přesvědčen uznávaný americký analytik Kurt Volker a dokládá to činy ruského prezidenta z posledních dní. Někdejší velvyslanec USA při NATO také varuje před možným použitím zbraní hromadného ničení ze strany Ruska a radí, jak by měl Západ katastrofě předejít.

Volker ve své analýze varuje, že Putinova „nešťastná mise“ právě vstupuje do své nejnebezpečnější části. „Spojené státy a Západ musí postupovat velice opatrně. Místo říkání Rusům, co dělat nebudeme, bychom je měli přesvědčit o tom, co bychom udělat mohli. Oni si totiž tu válku nechtějí ještě více zkomplikovat tím, že by nás do konfliktu zatáhli,“ radí bývalý Trumpův vyjednavač pro ukrajinské záležitosti.

Podle Volkera je nutné ukázat sílu, a odradit tak Putina od použití zbraní hromadného ničení. A zároveň Ukrajině poskytnout dostatek prostředků na obranu. „Klíčem k přežití Ukrajiny je odrážet ruské útoky dostatečně dlouhou dobu, než na Moskvu naplno dopadnou důsledky sankcí,“ myslí si někdejší analytik CIA a dodává, že jedině tak bude možné zastavit ruskou invazi.

Expert pak údajné Putinovo zoufalství dokládá jeho rozhodnutími z předešlých dnů:

  • Změna taktiky: Místo bojů s ukrajinskými silami záměrné útoky na civilní cíle ve snaze zlomit vůli odporu Ukrajinců.
  • Záměrné útoky na energetickou infrastrukturu s cílem odříznou obyvatele od elektřiny, tepla a vody.
  • Umístění vlastních rozvědčíků do domácího vězení (myšleny čistky na vysokých pozicích v FSB, pozn. red.). Může se jednat o trest za selhání, ale také zabránění státnímu převratu.
  • Požádání Číny o vojenskou podporu a rekrutování Syřanů a dalších zahraničních žoldáků do bojů na Ukrajině.
  • Mobilizování ruských sil z dalších oblastí jako například Abcházie, aby doplnily vojáky na Ukrajině.
  • Vyhrožování útokem na síly členů NATO, kteří pomáhají zásobovat ukrajinskou armádu, s cílem pokusit se zastavit tyto dodávky, které jsou evidentně jedním z důvodů ruských ztrát.
  • Připouštění možnosti použít chemické, biologické a jaderné zbraně.
  • Odpálení raket dlouhého doletu na vojenskou základnu v ukrajinském městě Javoriv nedaleko polských hranic. Jednak hrozila smrt důstojníků ze zemí NATO, a také zasažení Polska, což by vyvolalo reakci NATO.

Volker poznamenává, že žádná z výše uvedených akcí není činem vůdce, který věří ve vítězství. Putin podle se podle něj naopak chová jako muž, který ví, že prohrává. A poslední, co by chtěl, je vtáhnout do konfliktu USA, potažmo celé NATO.

Z toho podle bývalého velvyslance USA u NATO plynou dva závěry:

1.       Putin udělá vše pro to, aby nelichotivou situaci zvrátil ve svůj prospěch. To ale znamená obrovské nebezpečí, protože ruský prezident může ztratit i poslední zábrany a použít na Ukrajině například i zbraně hromadného ničení, kterými zatím „jen“ hrozil.

2.       Klíčem k Putinově porážce je přežití svobodné Ukrajiny. To znamená potřebu pomoci nejen vojenské včetně bojových letadel a protivzdušné obrany, ale také humanitární a energetické. Svoji roli musí podle Volkera sehrát i americký prezident Joe Biden, který by měl neustále varovat Rusko, že se použití biologických, chemických nebo jaderných zbraní setká s ráznou odezvou.

Analytik pak v závěru chválí Ukrajince, kteří si podle něj vedou „mimořádně dobře“. „Odrážejí Putinovy pozemní útoky, přerušují zásobovací trasy a odmítají se smířit se vzdušnou převahou Rusů. Dokázali sami sobě, že jsou schopní a že dokáží přijímat pomoc od Západu. Mají železnou vůli,“ uzavírá Volker.

Američan není jediným odborníkem, který se obává, že by Putin mohl sáhnout i použití zbraní hromadného ničení. Před chemickým útokem už varovala například britská ministryně zahraničí Liz Trussová, o biologických zbraních se zmiňoval i Bílý dům. Ukrajinské úřady zase upozorňovaly na možný teroristický útok na jadernou elektrárnu Černobyl.

S překvapivou myšlenkou se pak vytasil britský expert na biologické zbraně Hamish de Bretton-Gordon. Podle něj by Rusové mohli do světa vyslat kombinaci koronaviru a eboly. „Bylo by to ideální – mohli by z vypuštění patogenu obvinit USA a Ukrajinu,“ uvedl.

Tagy: