Otázky kolem vakcíny: Budou muset očkovaní dál nosit roušky? A jak se změní cestování?

První lidé už ve Velké Británii dostali očkování na koronavirus.

V Česku se v neděli začalo očkovat proti covidu

Česká republika nedávno začala s vakcinací proti koronaviru, což by mělo postupně vést k návratu do normálního života. Je tu však řada důležitých otázek. Například, zda se mají nechat očkovat také lidé, kteří již nemoc prodělali, nebo jestli očkovaní budou muset nadále nosit roušky. CNN Prima NEWS vám nabízí přehledné odpovědi.

Jak probíhá samotné očkování?

Očkování se provádí v síti 29 očkovacích center (OC) prostřednictvím očkovacích týmů. Ty se skládají z lékaře, sester a administrativních pracovníků. Kromě toho se v prostorách OC počítá s pozorováním každého pacienta cca 30 minut po samotném očkování. Od února se budou moci lidé registrovat k očkování on-line.

Mohou se objevit vedlejší účinky?

Po každém léku či očkování, stejně tak i po očkování proti onemocnění COVID-19, se mohou projevit nežádoucí účinky. Ty nejčastější jsou v podobě lokálního zarudnutí, bolestí hlavy, zvýšené teploty nebo třeba únavy, jak potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. „Na bezpečnost je kladen velký důraz. Ve chvíli, kdy je člověk očkován, jsou vzneseny standardní dotazy, je zhodnocen zdravotní stav. Bude vznesen dotaz i na alergické reakce. Očkuje se pouze ve zdravotních zařízeních, tam je vždy zajištěna možnost v případě reakce i při případu závažné reakce. Budou-li spuštěna vakcinační centra mimo zdravotní zařízení, bude tam vybavení pro resuscitaci,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Mají se očkovat ti, kteří již prodělali koronavirus?

Lidé, co již nemoc COVID-19 prodělali, se mohou také nechat očkovat, ideálně však až po více než třech měsících. „Co se týká vztahu k prodělání onemocnění covid, tak tady není problém očkovat už 14 dnů po prodělaném onemocnění, ale protože máme v tuto chvíli nedostatek vakcín, tak je vhodnější očkovat až po třech měsících, protože po dobu tří měsíců minimálně by ten člověk měl být chráněn svými vlastními protilátkami, takže je zbytečné očkovat dříve,“ sdělil pro CNN Prima NEWS bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Budou muset očkovaní nadále nosit roušku?

Ani očkování pravděpodobně zatím nesprostí lidi povinnosti nosit roušky. Také očkovaní lidé totiž mohou bezpříznakově prodělat a šířit nemoc. „Diskuze na téma roušek je v podstatě velmi bohatá, ukazuje se, že vakcíny, které budeme používat, nemusí chránit beze zbytku proti vylučování viru. Člověk by měl být chráněn proti hospitalizaci, proti úmrtím, proti těžkým a středním formám, ale nebude zřejmě dokonale chráněn proti bezpříznakovým formám. Proto se dá očekávat, a zatím k tomu je příklon celosvětově, že se roušky budou nosit nadále,“ vysvětlil Prymula.

Jak očkování ovlivní cestování?

Očkovaní lidé by měli obdržet průkaz, který jim cestování usnadní. „To, co bude nepochybnou výhodou, že člověk, který bude cestovat do zahraničí, případně využije letecké spoje, by měl mít průkaz, kterým se prokáže, že byl očkován, a na základě tohoto nebude muset předkládat aktuální testy. Vakcinace pro něj bude zárukou, že bude moci cestovat bez toho,“ řekl Prymula.

Jak dlouho bude vakcína účinná?

Samotný virus byl objeven na konci minulého roku. Vzhledem k rychlosti, s jakou byly vakcíny schváleny, neexistují jasné informace, jak dlouho budou po aplikaci účinné. Na základě klinických studií společností Moderna a Pfizer, které začaly koncem letošního července, byli odborníci schopni potvrdit, že vakcíny poskytují dlouhodobou ochranu, ale její skutečná doba je stále neznámá. „Uvidíme, jak se jednotlivé vakcíny budou chovat potom v praxi, zatím se opravdu nedá říci, jestli to bude rok, nebo dva roky, nebo dokonce delší doba. Data z praxe nám to ukážou,“ řekl Prymula.

Budou se muset lidé každý rok nechat přeočkovat?

Účastníkům klinických studií byly první vakcíny proti nemoci COVID-19 aplikovány na konci července a zatím není jasné, jak dlouho jim získaná imunita vydrží. Jsou proto stále sledováni. „Dostupné údaje ukazují trvalou imunitu téměř 120 dnů na nemoc COVID-19 a doufáme, že s přibývajícím časem získáme více důkazů,“ uvedla specialistka na infekční nemoci Aadia Rana pro web Healthline v polovině prosince. Stále také není jasné, zda budou muset být lidé přeočkováni například kvůli novému typu koronaviru.

Vrátí se život očkovaného zpět do normálu?

Mnozí věří, že po naočkování se jejich život vrátí zpět do normálu. Podle docentky Rana tomu tak úplně není. Vakcíny totiž nejsou stoprocentně odolné proti selhání a individuální očkování není jedinou částí úsilí společnosti omezit šíření nemoci COVID-19. „Dokud nebude naočkováno 70 až 80 procent lidí, stále bude část populace ohrožena úmrtností na virus,“ uvedl pediatr Henry Bernstein.

Je očkování vhodné pro těhotné ženy?

Studie vakcín pro nemoc COVID-19, kterou dokončilo již několik společností, nezahrnovaly těhotné ženy. Už dříve v historii se výrobci léčiv a vakcín obávali do počátečních klinických studií přibírat těhotné kvůli tomu, aby je neohrozili. Přesto odborníci tvrdí, že vakcíny jim ani jejich budoucím potomkům neublíží. „V této chvíli nevěříme, že by existoval důvod k obavám o těhotné ženy. Doporučujeme jim, aby se v případě jakýchkoliv dotazů obracely na své gynekology,“ uvedla profesorka medicíny Helen Keipp Talbotová.

Odborníci navíc varují, že nemoc COVID-19 během těhotenství může být mnohem horší než jakákoliv potenciální reakce na vakcíny mRNA. „I když v současné době nejsou k dispozici žádné údaje o bezpečnosti vakcíny u těhotných žen, měly by vědět, že vakcína mRNA není živá a je rychle degradována normálním buněčným procesem. To znamená, že nemění DNA buněk,“ vysvětlil pediatr Bernstein.

V Česku se však zatím očkování těhotných žen nechystá. „Zatím není dostatek dat pro těhotné ženy, tzn., tady primárně očkovat nebudeme, pouze v případě nějaké výjimečné situace, rizikové situace, by bylo možné zvážit očkování,“ sdělil Prymula.

Je očkování vhodné pro kojící ženy?

V provedených studiích vakcín proti koronaviru taktéž nebyly zahrnuty ženy, které by kojily. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se kojící ženy, které jsou současně v jedné z doporučených skupin pro očkování, například pracují ve zdravotnictví, mohou nechat očkovat.

Vakcíny Pfizeru i Moderny jsou typu mRNA a předpokládá se, že pro kojené děti nepředstavují riziko. Doktorka Talbotová očkování kojících žen doporučuje, protože obsah vakcíny by se neměl nacházet v krvi, a tedy ani v mléce.

Mohou se vakcínou očkovat děti?

Vakcína Comirnaty se v současné době nedoporučuje pro děti do 16 let věku. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) se dohodla se společností Pfizer/BioNTech na plánu klinického hodnocení vakcíny u dětí v pozdější fázi.

Tagy: