Pád Mariupolu může přijít během pár dní, řekl analytik. Prozradil možnosti české pomoci

Snímek zdevastovaného Mariupolu

360° (420)

Obléhaný Mariupol nadále odolává ruským silám, pád však podle bezpečnostního analytika Martina Svárovského (KDU-ČSL) může přijít během pár dní. Jak mohou spojenci pomoci? „Nabízí se humanitární letecký most, k němu však na západě není vůle. Česko může poskytnout vrtulníky nebo zaškolení do zbraňových systémů,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Situace v přístavním městě Ukrajiny je nadále kritická. „Obráncům dochází munice i zásoby. Co by Mariupolu pomohlo, a mohlo se tak stát již před měsícem, je vytvoření leteckého humanitárního vojenského mostu, který by je zásoboval. Zdá se však, že k tomu na západě není vůle,“ podotkl Svárovský.

Druhou možností je přesunutí ukrajinské armády. „Mohla by se pokusit do města od severu sama probít, jenže k tomu potřebuje leteckou podporu. Aby situace měla řešení, obránci by museli ze západu rychle dostat letadla. Například od zemí bývalého východního bloku, které mají v arsenálu letouny MiG-21 či MiG-25. Obráncům může munice a zásoby dojít v řádu dní,“ podotkl s tím, že pak by Mariupol padl.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se aktuálně nachází v USA a se svým americkým protějškem jedná o obraně Ukrajiny. Jak může Česko okupované zemi pomoci? „Nabízejí se tři okruhy, o nichž může ministryně jednat. Nadále je na stole to, že bychom Ukrajincům dali deset vrtulníků Mi-24, které máme ve skladech. Jedná se o velmi účinnou zbraň. To se však stane za předpokladu, že budeme jednat o urychlení dodávek amerických vrtulníků, aby se náš arsenál doplnil,“ podotkl.

Ukrajince můžeme školit

Další možností je zaškolení Ukrajinců do zbraňových systémů. „Na Ukrajinu nyní jde silný zbraňový arsenál. Na některé systémy se budou Ukrajinci muset zaškolit,“ pokračoval analytik. Stejně tak může Česko coby průmyslově vyspělá země pomoci s vojenským výzkumem či kybernetickou bezpečností.

Dále by Černochová mohla jednat o obranyschopnosti východního křídla NATO, kam spadá i Česká republika. „Ať válka dopadne jakkoliv, tak obrana východního křídla bude nezbytně nutná. Mohli bychom využít přítomnosti amerických jednotek v Polsku, kde by mohly trénovat i naše jednotky, včetně těch speciálních,“ uvedl. Jedním z posledních bodů pomoci by mohlo být zprůchodnění území západním jednotkám.

„Geografická pozice znamená, že by přes naše území při válečném konfliktu jela americká vojska z Německa. Jde o oblast vojenské mobility či investic do infrastruktury. To si myslím, že lze čekat a bude to součástí jednání ministryně Černochové v USA,“ uzavřel.

Tagy: