Piráti se vstupem do vlády vydají na sebevražednou misi, varuje Stropnický

Matěj Stropnický

360° 4.11.2021

Piráty čeká důležité hlasování na celostátním fóru, během něhož si rozhodnou, zda vstoupí s hnutím STAN a koalicí Spolu do nové vlády. Neúspěšný kandidát ČSSD do Sněmovny Matěj Stropnický by něco takového považoval za pirátskou sebevraždu. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Chvílemi to vypadá, jako by spolu Piráti a Starostové ani v jedné koalici nebyli. Čím dál častěji totiž mezi oběma subjekty dochází k názorovým konfliktům. Jako poslední příklad by se dal uvést střet pirátského europoslance Mikuláše Peksy a místopředsedy Starostů Petra Gazdíka v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Peksu rozladilo, když Gazdík mluvil o Pirátech jako o „klucích“. Europoslanec také ve středu odpoledne podobně jako další členové zapochyboval nad tím, zda by měli Piráti v koalici se Starosty vůbec pokračovat a do vlády vstupovat.

O tom Piráti rozhodnou zřejmě v polovině listopadu na celostátním fóru. Vyslovit se pro vládní angažmá by straně nedoporučoval ani bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický. „Piráti jsou teď v horší situaci než Zelení v roce 2006. ODS potřebovala hlasy Zelených na vyslovení důvěry. Piráti ale mají teď čtyři poslance ze 108, takže nejsou potřební,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

I když si oba subjekty liberální koalice před volbami slíbily, že půjdou buď společně do vlády, nebo společně do opozice, šéf Starostů Vít Rakušan ve čtvrtek naznačil, že by hnutí STAN šlo do vlády pravděpodobně i bez Pirátů.

Porušili Starostové dohodu?

Některým členům Pirátů se do vlády nechce i na základě zjištění z pirátské analýzy výsledků voleb. Ta z volebního debaklu Pirátů viní mimo jiné členy STAN, a to i Rakušana, který měl před volbami podobně jako někteří jeho kolegové porušit koaliční smlouvu. To však obvinění Starostové popírají. Rakušan se také ve svých vyjádřeních pokouší napjatou situaci v rámci koalice zklidnit.

Napětí se kromě Rakušana snaží mírnit i předseda Pirátů Ivana Bartoš, který si povolební spolupráci se Starosty vesměs pochvaluje. „Postupujeme tak, jak jsme slíbili voličům. Na jednáních se Starosty vystupujeme naprosto jednotně. Našli jsme konsenzus na struktuře vlády, která je pro PirSTAN výhodná,“ dodal.

Liberální koalice by z 18 míst v nové vládě měla obdržet sedm, a to v poměru čtyři pro STAN a tři pro Piráty. Podle Stropnického by ale ani tři ministerská křesla neměla Piráty přesvědčit, aby se na vzniku vlády podíleli. „Pokud do vlády vstoupí a dodrží avizovanou nekumulaci funkcí, tak je to sebevražedná mise,“ dodal.

Poukázal tím také na fakt, že pokud by se Bartoš jako ministr vzdal poslaneckého křesla, což Piráti jako znak nekumulace funkcí dlouhodobě prosazují, jeho poslanecký mandát by převzala starostka Trmic Jana Oubrechtová (STAN). Ta už avizovala, že by křeslo Pirátům nepřenechala, čímž by přišli o dalšího zákonodárce a zbyli by jim jen tři.

Starostové nejspíš dostanou pod svá křídla ministerstvo vnitra, školství, průmyslu, a k tomu funkci člena kabinetu, který se bude zabývat evropskými záležitostmi. Konkrétně především koordinací českého předsednictví v Radě EU, které proběhne v létě 2022.

Piráti budou pravděpodobně spravovat ministerstvo zahraničí, také resort pro místní rozvoj, jehož nedílnou součástí by měla nově být i digitalizace. Člen Pirátů by měl být rovněž předsedou Legislativní rady vlády. Tento post byl v minulosti často kumulován s křeslem ministra spravedlnosti. Vypadá to však, že justice bude v nové vládě náležet ODS.

Jaké personální zastoupení by nakonec nový kabinet mohl mít, se redakce CNN Prima NEWS snažila na základě zákulisních informací odhadnout v tomto článku.

Tagy: