Plekanec o Slafkovském: Přesvědčil Montreal, že se z tlaku nepodělá. Ale až praxe ukáže

Působit v NHL coby hráč Montrealu Canadiens je nesmírná čest. Angažmá možná ve vůbec nejtradičnějším týmu celé soutěže ale ruku v ruce s tím přináší obrovský tlak. Moc dobře ho zná nynější útočník Rytířů Kladno Tomáš Plekanec, který dres „Habs“ oblékal 15 let. A teď si na místo, kde je hokej náboženstvím, bude zvykat i Juraj Slafkovský, jednička nedávného draftu.

Předlouho draftovým predikcím dominoval Kanaďan Shane Wright. Jeho pozice vypadala neotřesitelně, ale po olympiádě a mistrovství světa mu začínal šlapat na paty slovenský šikula Slafkovský. Nicméně když bylo jasné, že Montreal má po 42 letech právo první volby, stále zůstával Wright mírným favoritem.

I k radosti Plekance ale nakonec z úst generálního manažera Canadiens Kenta Hughese zaznělo jméno rodáka z Košic.

Věřil jste před dvěma týdny, že draft dopadne tak, jak nakonec dopadl? Nebo jste byl jako někteří fanoušci Montrealu, kteří si už nechali vyrobit trika s nápisem „Wright Choice“ (poupravené spojení right choice – správná volba) a byli přesvědčeni o tom, že jedničkou musí být Shane Wright?
Moc jsem upřímně netušil, jak to nakonec bude. Draft jsem sledoval spíš okrajově, než že bych do něj byl ponořený. Samozřejmě jsem věděl, že možnost, že jedničkou bude Slafkovský, existuje. Ale všechno se může změnit v posledních minutách draftu.

Ale předpokládám, že na rozdíl od zmiňovaných fanoušků s triky jste byl rád, že bude ve vašem milovaném klubu pokračovat česko-slovenská stopa…
Vždycky je fajn, když Češi a Slováci dělají jméno našemu hokeji. Jistě, už dlouhou dobu nejsme jedna země, ale pořád máme ke Slovensku blízko.

Co podle vás rozhodlo o tom, že generální manažer Montrealu Kent Hughes přivolal na pódium Slafkovského, a ne Wrighta?
Povedly se mu velké mezinárodní turnaje – olympiáda i mistrovství světa. Patřil tam k nejlepším střelcům, byl vidět. Nesledoval jsem jeho zápasy ve finském TPS Turku, ale musel hrát dobře i tam. Nevybrali by si ho na základě dvou turnajů. A co jsem se tak dočetl, byl dost chválený za pohovory, ve kterých vystupoval se zdravým sebevědomím. Působil vyzrále. Tak, že se o sebe umí postarat. To byla určitě plusová záležitost.

Zatím doba hájení. Pak tlak

Obstát v konkurenci dospělých – to, k čemu zatím Wright nedostal příležitost – je v očích manažerů důležitý bonus, že? Přece jen excelovat v juniorských týmech automaticky neznamená úspěch mezi chlapy.
Asi to bylo to hlavní, co rozhodlo pro Slafkovského, ale – jak jsem řekl – patří k tomu i další věci. Všechno je propojené, musí to být kompletní balíček. O hráčích, kteří jdou v prvním kole, musí být manažeři hodně přesvědčení.

Plekanec v Montrealu

Kladenský odchovanec se stal součástí rodiny Canadiens v roce 2001, kdy ho Montreal draftoval ve třetím kole. I přes nepříliš vysokou pozici se postupem času zařadil mezi jednu z klubových ikon.

V základní části NHL odehrál 1001 zápasů, z toho 984 právě za montrealský celek. Těžký moment pro něj nastal v sezoně 2017-2018, kdy byl vyměněn k úhlavnímu rivalovi – Torontu Maple Leafs. Ale pro následující ročník se vrátil domů. Odehrál už sice jen tři utkání, ale díky tomu se přehoupl přes vysněnou tisícovku duelů. Po 15 sezonách v nejlepší zámořské soutěži za sebou nechal 608 bodů.

Navzdory tomu, že někteří příznivci Canadiens při ohlášení volby číslo 1 bučeli, vše poukazuje na to, že v Montrealu vypukla Slafkománie. Na jednu stranu pro hráče určitě příjemné, když vidí takovouto podporu, ale nemůže ho to obrovské očekávání časem dohnat?
Záleží, jak bude silný v hlavě. Zatím to podle pohovorů vypadá, že i po mentální stránce byl dobrou volbou a měl by obrovský zájem zvládnout. Přesvědčil je o tom, že se z nějakého tlaku nepodělá. Doufejme, že to potvrdí v praxi třeba ve chvíli, kdy se mu nebude tolik dařit. Několik milionů lidí ho bude podrobně sledovat jako velkou hvězdu, která má dotáhnout Montreal k vysněnému Stanley Cupu. A toto z Evropy nezná. Pokud bude on nebo tým procházet určitou herní krizí, bude to pro něj obrovská zkouška. Všichni se budou upínat na něj a Juraj se s tím bude muset vyrovnat coby jedna z hlavních hvězd týmu. Měl by být samozřejmě coby teprve 18letý hráč chvíli hájený. Ale pokud by nepodával očekávané výkony v jedenadvaceti, bude pod intenzivním tlakem.

Jsou fanoušci Montrealu z vašich zkušeností těmi nejnáročnějšími z celé NHL?
V Torontu také asi nejsou úplně nenároční. Podle mě je to v Kanadě jedno, hráči jsou propíraní dennodenně. Tlak je tam daleko větší než v Americe. Respektive je hodně únavné, jak se hokej řeší v televizi a na webech pomalu 24 hodin denně. Záleží, na kolik si to hokejista připustí, jak s tím umí bojovat.

Myslíte si, že si nebude moct zajít ani na kafe do města, kdyby nechtěl být vyrušovaný? Pokud by byl hráčem třeba LA Kings, v Los Angeles by na něj čekal značně anonymnější život, je to tak?
Podle mě už teď bude mít problém, aby si zašel do centra města, aniž by ho někdo poznal. Ale to je ještě to příjemnější. Zopakuji, že když se nebude dařit, pak se ukáže, jak moc silný hráč to je.

Doufejme, že to potvrdí v praxi třeba ve chvíli, kdy se mu nebude tolik dařit. Několik milionů lidí ho bude podrobně sledovat jako velkou hvězdu, která má dotáhnout Montreal k vysněnému Stanley Cupu. A toto z Evropy nezná.

Hlavně touha, intenzita a rvavost

Má jako Slovák těžší cestu k tomu, aby si ho fanoušci Canadiens zamilovali, než kdyby byl domácím hráčem? Prominou mu méně věcí, nebo je to naopak?
Jak se to vezme. Myslím si, že národnost nehraje roli. Asi se občas opravdu děje to, že mají radši domácí hráče – francouzské Kanaďany –, ale rozhodně to není pravidlo. Vždycky je nejvíce přesvědčující poctivá práce pro klub. To fanoušci ocení více než góly, body nebo třeba i národnost.

Co byste Slafkovskému poradil, aby na první sezonu v organizaci vzpomínal po všech stránkách nejlépe, jak to jen půjde?
Hlavně ať maká. Není to o krásných gólech, byť těch si samozřejmě fanoušci také váží. Touha, intenzita, rvavost – to jsou nejdůležitější faktory. To, že je špičkový hokejista, určitě potvrdí. Musí k tomu ale dodat jakousi herní upřímnost.

Může si šplhnout i tím, že se naučí několik frází ve francouzštině?
Já francouzsky neuměl, občas jsem jen ze srandy použil nějaké nadávky (úsměv). Určitě je fajn, když například francouzsky pozdraví, hodí sem tam nějaké slovíčko, ale rozhodně to není nic stěžejního. Nic, co by mu mohlo extrémně pomoct.

Začne novou sezonu NHL hned v prvním týmu?
Musí se ukázat v přípravě. Ale hráči, kteří jdou z první pozice draftu, většinou v prvním týmu zůstávají minimálně na začátek sezony. Můj odhad je takový, že i Juraj stoprocentně začne ročník v dresu Canadiens, ale jestli tam vydrží do konce sezony, nebo stráví určitou její část na farmě? To teď nejde říct. Zaleží, jak se uvede.

Tagy: