Policejní checkpointy na silnicích a uzavřené okresy. Jak se žilo v Česku před rokem

Během eskalujícího konfliktu na Ukrajině lidé pomalu zapomínají na covidovou krizi, která svět trápila více než dva roky, a zdá se, že by mohla být u konce. Vzpomene si tak někdo, co se dělo v České republice přesně před rokem? Země právě prožívala nejpernější časy celé covidové pandemie. V nemocnicích umíraly tisíce lidí a policejní hlídky kontrolovaly české silnice, jelikož lidé nesměli bez vážnějších důvodů překračovat hranice svých okresů.

Přelom února a března loňského roku se v Česku nenesl v příliš optimistickém duchu. Britská mutace zvedala i přes přísná opatření počty nakažených do rekordních výšin. Některé nemocnice především v západních Čechách se již pohybovaly za hranou svých kapacit a byly proto nucené přepravovat své pacienty do jiných koutů republiky.

Únor a březen 2021 patřily mezi nejtragičtější měsíce celé pandemie. V únoru s covidem zemřelo 4083 osob a v březnu Česko dosáhlo dokonce svého smutného rekordu, kdy to bylo 5779 lidí. Denně tak v průměru zemřelo 186 lidí.

Kvůli kritické situaci přijala tehdy vláda Andreje Babiše (ANO) nejpřísnější opatření. „Nechceme nikoho šikanovat, ale potřebujeme chránit životy a zabránit kolapsu našich nemocnic. Epidemická situace je extrémně špatná, proto musíme zásadně omezit pohyb a setkávání lidí. Pokud omezíme kontakty, nebude se vir šířit,“ vysvětloval tehdejší ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) důvod zavedení přísných opatření od 1. března.

Uzavření okresů

Již od konce prosince 2020 žili lidé v poměrně přísném režimu. Zavřená byla většina služeb, všechny restaurace a platil noční zákaz vycházení. Lidé toho měli po dvou měsících plné zuby a část z nich volala po rozvolnění, například ve školách. Místo toho vláda oznámila, že je naopak nutné ještě zpřísnit.

Od 12. února byly od zbytku republiky odříznuté okresy Cheb, Sokolov a Karlovy Vary. Od prvního března se však uzavření okresů přeneslo do celé republiky. Pokud chtěl někdo hranice okresů překročit například kvůli zaměstnání, potřeboval potvrzení zaměstnavatele. Další variantou bylo hojně používané čestné prohlášení – například kvůli cestě k lékaři.

Sportovat mimo obec? Nemožné

Přísné podmínky se dotýkaly i sportu nebo procházek v přírodě. Člověk totiž nesměl opustit katastr své obce, což bylo nespravedlivé pro značnou část české populace. Například Praha byla brána jako jeden celek, některé obce s obřími katastry problémy neměly (Teplá, Loučná nad Desnou atd.), jiné malé obce naopak ve svém katastru ani přírodu nemají. Možnost vycházení byla rovněž omezena na čas mezi 5:00 a 21:00.

Venku se oficiálně nesměli stýkat lidé napříč domácnostmi, nebylo tak možné navštívit příbuzné, ani pokud žili ve stejném okrese. Výjimkou bylo pouze zajištění jejich nezbytných potřeb či doprovod k lékaři.

Symbolem nelehkého březnového období 2021 byly především policejní checkpointy na silničních tazích či věčné slibování vládních představitelů, že stačí vydržet několik týdnů. Přísná opatření měla platit jen tři týdny, nakonec však 21. března došlo pouze k velmi mírnému rozvolnění.

Ministr vnitra Hamáček poté znovu apeloval, ať vydržíme ještě několik týdnů. „Rozvolňování bude možné v situaci, kdy se začnou vyprazdňovat nemocnice. A to ještě nějakých pár dnů trvat bude. Klíčové je, že se to otočilo a klesá to,“ řekl tehdejší vicepremiér v Partii Terezie Tománkové.

Situace tak byla diametrálně odlišná od dnešních dnů, kdy postupně přestávají platit všechna významná protiepidemická opatření. V polovině března dokonce zřejmě na většině míst odložíme i respirátory. Důvodem je především výrazná proočkovanost a promořenost obyvatelstva oproti loňskému roku a také šíření mírnější varianty covidu omikron.

Tagy: