Policisté vyhlásili válku dronům. Za porušení pravidel hrozí uživatelům milionové pokuty

Drony mohou ohrozit letadla

Policisté se vydali do boje proti dronařům

Na to, že je občas oslní laserový paprsek, si piloti policejních vrtulníků už zvykli. Teď si ale stále častěji musí dávat pozor na nové nebezpečí. Tím jsou drony, s kterými lidé často létají i v zakázaných oblastech. Například v okolí heliportů, u nemocnic nebo jako naposledy – kolem požáru v Českém Švýcarsku.

Záběry z požáru v Českém Švýcarsku v uplynulých týdnech napjatě sledovala takřka celá republika. Šlo o vůbec největší zásah s nasazením vrtulníků u nás. Na nebi nad lesy míjel doslova o metry jeden druhý, když se objevilo náhlé a velice vážné nebezpečí – letecký dron. „Létáme běžně rychlostí 200 km/h, takže nemáme šanci dron vůbec zahlédnout,“ popsal pilot Michal Šnajdr.

Uživatel dronu nad Českým Švýcarskem přitom porušil hned několik důležitých pravidel, tak se případem zabývají ústečtí policisté. Piloti letecké služby jsou zvyklí na ledajaká nebezpečí. Přistávají například i v hustě obydlených oblastech. Při střetu s dronem nastává velký problém. „Máme zkušenost, že i jiřička, která váží 30g, může prorazit čelní sklo. Takže kilový dron snadno fatálně zraní pilota a může způsobit havárii vrtulníku,“ uvedl Šnajdr.

Piloti kromě policejní práce nebo pomoci hasičů také pomáhají záchranářům. Není proto vyjímkou, že mohou drony ohrozit i bezpečný převoz pacientů. Policie proto spustila informační kampaň. Každý uživatel dronu, který má platná povolení, by měl dobře vědět, kde létat smí a kde ne. Pokud se podle pravidel neřídí, policie ho může snadno vypátrat. „Policie i jednotlivá letiště disponují prostředky, kterými jsou schopny najít jak dron, tak přímo i jeho uživatele,“ řekla mluvčí policejního prezidenta Irena Pilařová.

Následuje výslech na policejní stanici, třeba i zabavení dronu a hlavně vysoká pokuta. „Policisté následně dronistu předají úřadu pro civilní letectví a hrozí mu pokuta od 50 tisíc až do pěti milionů korun,“ sdělila Pilařová.

Neposlušní uživatelé dronů pak kazí jméno i těm, kteří pravidla respektují. S právě probíhajícími bezpečnostními opatřeními v souvisloti s předsednictvím Evropskému parlamentu navíc bude policeních kontrol dronů přibývat.

Tagy:
policie dron krimi Parlament České republiky Národní park České Švýcarsko