Poradíme vám s vašimi problémy ve stavebnictví

Trápí vás problémy s vaší chatou nebo chalupou, řešíte rekonstrukci, stavbu, nebo chcete budovat na pronajatém pozemku? Poradíme vám v dnešní listárně s vašimi konkrétními problémy.

Co dělat se stavbou souseda na vašem pozemku?

Nejrůznější sousedské půtky jsou mnohde na denním pořádku. Když ale koupíte nemovitost, nemůžete vědět, co vás v rámci sousedských vztahů čeká. Pořídíte si starší stavbu, kterou chcete užívat jako chatu, a necháte si vytvořit projekt na rekonstrukci. Pak přijde geodet, vyměří hranice pozemku, které sahají zhruba půl metru od stávající stavby a zároveň do míst, kde se bude rekonstruovat. Soused má ale v těchto místech opřený přístřešek o vaši stavbu.

Na vaši informaci o rekonstruování a zateplení objektu reaguje ale tak, že stavbu odstraní, až budete mít vyřízené stavební povolení. Jak se v takové situaci zachovat? Důležité je že soused potřebuje k umístění a užívání stavby na vašem pozemku vaše povolení. Proto si zjistěte v archivu, jestli takové povolení existuje, zda nemá souhlas od předchozího majitele nemovitosti. Pokud tomu tak není, můžete vše řešit přes stavební úřad. Podejte zde žádost k odstranění stavby. Stavební úřad to posléze nařídí.

Jaká je vhodná hydroizolace na základovou desku?

Na vybetonovanou základovou desku pod budoucí chatu je potřeba ještě předtím, než budete pokračovat s hrubou stavbou, položit hydroizolaci. Sáhnete po tradičním asfaltovém pásu nebo moderní PVC fólii? Vybrat si v takovém případě fólii můžeme určitě doporučit. Je to moderní materiál, který za dodržení určitých podmínek vydrží dlouhá léta. Zásadní pravidlo je to, že fólie nesmí přijít do styku s materiály, které jsou vyrobeny z ropných látek.

Nemůžete tedy přímo na ni položit polystyrenové desky. Do tří let spolu začnou reagovat, fólie ztvrdne a rozpadne se. Dojde tím k propadnutí polystyrenu a následnému poklesu betonové podlahy nad ním – poškodí se tím celá podlaha. Stejně tak musíte být opatrní při aplikaci polyuretanové pěny, kterou se zafoukávají dveře a okna. Při styku s fólií dochází k degradaci. Při aplikaci fólie dbejte na její těsnost. Musí být dokonale zavařená.

Můžete si na pronajaté zahradě vybudovat bazén?

Máte-li pronajatou zahradu a rádi byste se v létě zchladili u bazénu? Pak je třeba se řídit nájemní smlouvou nebo se domluvit s majitelem pozemku. Zejména pokud se jedná o zapuštěný bazén, který na pozemku zůstane i po vašem případném odchodu. Pokud v nájemní smlouvě nenajdete informaci ohledně stavby, kontaktujte majitele pozemku a konzultujte svůj záměr s ním. Zároveň pak při samotné stavbě dodržte veškerá opatření. Bazén musí být nejméně dva metry vzdálený od pozemku sousedního.

Má smysl v této době rekonstruovat?

Máte chalupu a přemýšlíte o její rekonstrukci a pronájmu? Může vás možná v této ne zrovna lehké době napadnout, zda má smysl se do toho teď pouštět a nepočkat, jestli nepůjde cena řemeslných prací dolů. Můžeme vás v takovém případě určitě uklidnit. Stavební práce i během pandemie běží, do infrastruktury se investuje neustále. Zároveň se mnoho řemeslníků z Ukrajiny vrátilo zpátky domů. Je jich tady tak ještě méně než předtím a ceny se budou tím pádem spíše zvyšovat. Souvisí s tím i to, že stojí výroba stavebního materiálu a může tak být čím dál větší problém sehnat ten kvalitní. Navíc mnoho lidí bude spíše vyhledávat dovolené v tuzemsku. S rekonstrukcí tedy rozhodně neotálejte. Investice se vám pravděpodobně velmi brzy vrátí.

Tagy: