Putin směřuje k naprosté porážce. Jeho vláda může skončit, předpovídá politolog Fukuyama

Porážka Putina by mohla změnit pohled na dnešní demokracii

Rusko oznámilo na dnešek klid zbraní u východoukrajinských měst, to se však nedodrželo

Spolupracovník Stanfordovy univerzity a známý filozof a politolog Francis Fukuyama předpokládá, že síly ruského prezidenta Vladimira Putina směřují na Ukrajině k „naprosté porážce“. Ta by podle něj mohla být „náhlá a katastrofální“ a mohla by změnit pohled na dnešní demokracii. Napsal to v článku pro časopis American Purpose.

Fukuyama, autor známé knihy Konec dějin a poslední člověk, předpovídá, že porážka Ruska by se mohla odehrát rychle vzhledem ke zprávám o problémech se zásobováním a nízké morálce Putinových vojáků. „Ruská porážka umožní nové zrození svobody a dostane nás z naší nálady ohledně upadajícího stavu globální demokracie,“ napsal a dodal, že „duch roku 1989 bude žít dál díky partě statečných Ukrajinců“. Narážel tak na pád Berlínské zdi, který znamenal symbolický konec studené války a pád komunismu v Evropě.

Politolog zmínil „nekompetentní“ plánování Kremlu a „chybný předpoklad“, že ruské síly budou ukrajinským lidem vítány a budou čelit jen malému odporu. Místo toho se ukrajinské jednotky postavily na odpor a civilisté bez vojenských zkušeností se chopili zbraní, aby bránili svou zemi před útokem.

Podle autora je kvůli této situaci ruská armáda ve značné nevýhodě, protože není dostatečně připravená. „Ruští vojáci u sebe měli zřejmě spíše uniformy na přehlídku vítězství v Kyjevě než náhradní munici a příděly potravin,“ poznamenal ironicky. Ruské jednotky uvízly před důležitými ukrajinskými městy, do kterých je jejich obyvatelé odmítají pustit. Fukuyama tvrdí, že Putin v tuto chvíli nemá dostatečné rezervy sil, které by mohl povolat na pomoc.

Ruský prezident podle něj „porážku své armády nepřežije“. Dává tak do souvislosti výsledek války s politickým přežitím ruského prezidenta. „Pád jejich pozic může být náhlý a katastrofický, spíše než že by byl pomalý prostřednictvím opotřebovací války,“ napsal Fukuyama. Tuto strategii u Ruska tak na rozdíl od šéfa britských zpravodajců nepřepokládá.

„Armáda (Ruska) v poli se dostane do bodu, kdy ji nebude možné zásobovat ani stáhnout, a morálka se vypaří,“ dodal Američan japonského původu.

Pochvala pro Bidena

Spisovatel a filozof pak nešetřil chválou na adresu prezidenta USA. „Myslím, že Bidenova administrativa velmi účinně mobilizovala NATO,“ myslí si Fukuyama a ocenil i to, že USA odmítly zavést bezletovou zónu nad Ukrajinou, k čemuž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně vyzýval. Podle politologa je v první řadě důležité porazit pozemní síly. Je to prý „to jediné, co zastaví krveprolití“.

„Ukrajinci nesou břemeno tohoto boje za demokracii jménem nás všech a myslím, že jim opravdu dlužíme velkou vděčnost a veškerou pomoc, kterou jim můžeme poskytnout,“ napsal také Fukuyama.

Tagy: