Poslední šance získat voličský průkaz. Kde a jak ho pořídit a jak s ním volit?

Komunální volby

Kde a jak získat voličský průkaz a jak sním volit

Chcete volit jinde než v místě svého trvalého bydliště? Tedy třeba v jiném městě? Pak potřebujete voličský průkaz. Ve středu je poslední šance si o něj zažádat. Už ale pouze osobně. Jak volební průkaz získáte? Přinášíme praktický návod krok za krokem včetně toho, jak letos s voličským průkazem ve volbách do Poslanecké sněmovny volit.

Už jen do středy 16:00 je možné vyzvednout si osobně v místě trvalého bydliště voličský průkaz. Stačí předložit občanský průkaz a žádost vyřešíte na místě. Voličský průkaz potřebuje každý, kdo se rozhodne nevolit v okrsku, v jehož stálém seznamu voličů je zapsán. Volit pak bude zástupce nominované tam, kde se rozhodne vhodit svůj hlas do urny (nikoliv podle trvalého bydliště). O voličský průkaz mohou občané žádat ze zákona.

Jak si vyřídit voličský průkaz – praktický návod krok za krokem

Jak podat žádost o voličský průkaz? Žádost můžete podat už jen osobně na městském či obecním úřadě v místě vašeho trvalého bydliště. A to do středy 6. října do 16:00.

Jak volit s voličským průkazem? Volební komisi před volbou předložíte svůj doklad totožnosti a odevzdáte jí volební průkaz.

Co dělat, když chci nakonec volit „doma“? Pokud jste řádně požádali o voličský průkaz a rozhodnete se hlasovat ve „svém" volebním okrsku, musíte voličský průkaz odevzdat okrskové volební komisi. Občanka/pas nestačí. Jinak nebudete moci hlasovat.

Co když jsem o voličský průkaz zažádal/a a poštou mi nepřišel? Shánějte, kde se zasekl. Jinak nebudete moci volit vůbec.

Tagy: