Za to, že šli v noci ven, dostali lidé pokutu 10 tisíc. Potvrzení z práce vše ulehčí

Policisté dohlíží nad dodržováním zákazu nočního vycházení (autor: Michal Šula/Mafra)

Podle ředitele Městské policie Ostrava Miroslava Plačka potvrzení o tom, že jde člověk v noci z práce nebo do práce, není povinné. Pouze urychlí a usnadní projednání celé záležitosti, uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Noční zákaz vycházení po 21. hodině v Česku platí od středy a v Ostravě strážníci na státní svátek řešili pouze pět případů, kdy lidé vládní opatření nedodrželi.

Třikrát udělila hlídka v Ostravě blokovou pokutu v hodnotě 500 korun a v dalších dvou případech postoupila věc správnímu orgánu. „Strážníci se občanů dotazují, co v danou dobu na ulici dělají, jaký je důvod jejich pobytu, a je na občanovi, aby skutečně prokázal, jaký k tomu má důvod. Pokud má potvrzení od zaměstnavatele, že jde ze zaměstnání nebo do zaměstnání, urychlí to celé řešení přestupku. Občan může toto potvrzení doložit i dodatečně, na což bude brán zřetel,“ popsal Plaček.

„Ideální bude, když zaměstnavatel uvede, že toho dne člověk v zaměstnání byl a na potvrzení bude razítko. Taková věc bude pro strážníka dostačující,“ upřesnil.

Dodal, že by měli lidé strážníkům na místě především poskytnout součinnost. Tedy že jim sdělí, kam jdou, a hlídka si to na místě může ověřit. Pokud to možné není, musí celou věc zadokumentovat a podstoupit ji správnímu orgánu.

Lidé mít potvrzení nemusí, ale strážník je musí oslovit

„Netvrdím, že potvrzení (od zaměstnavatele) je povinností občana. Pouze to urychlí a usnadní projednání celé záležitosti. Pokud to potvrzení nemá, strážník má možnost zjistit skutečný stav věci a v rámci součinnosti s občanem dejme tomu zajít k zaměstnavateli, nechat si potvrdit tuto věc a zjistit, jestli tomu tak je, či nikoliv,“ upřesnil ředitel ostravské policie.

Pokud oslovení lidé odmítnou vysvětlit, proč jsou v noci na ulici, jsou „důvodně podezřelí, že porušili mimořádná opatření“. Policisté celou věc zaznamenají a postoupí ji příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání.

Strážník je podle Plačka povinen se každého, koho potká na ulici a nebude mít psa, optat a eventuálně věc řešit. „Strážník má ze zákona povinnost provést zákrok nebo úkon, případně učinit jiná opatření, dochází-li k porušování zákona,“ upozornil šéf ostravské městské policie.

V Liberci padly dvě desetitisícové pokuty

Pražští strážníci během středy řešili 350 případů, kdy lidé porušili mimořádná nařízení. To se týkalo jak zákazu vycházení, tak například shlukování. Uložili celkem 17 pokut za necelých sedm tisíc korun. Přísnější byli policisté v Liberci, kteří z 11 přestupků uložili dvěma mužům maximální, tedy desetitisícové pokuty.

Jednu dostal 24letý muž, který před desátou večer jezdil na koloběžce v centru Liberce kolem terminálu MHD ve Fügnerově ulici. „Mladík navíc neměl roušku a na otázku policistů, zda ví o tom, že porušuje epidemiologická nařízení, odpověděl, že jo, ale že je mu to jedno,“ popsala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Tagy: