Předseda Zemědělského svazu: Nemá smysl rozdělovat zemědělce na malé a velké

Protest

Interview PLUS (5)

Koronavirus i válka na Ukrajině mají velký dopad na distribuční řetězec potravin. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy není Česko v některých aspektech potravinově soběstačné. Zemědělci jsou podle něj závislí na dotacích, které ale neproudí tam, kam by měly.

Česká republika je soběstačná například v olejninách. V živočišné výrobě a okopaninách soběstační ale podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy nejsme.

„Covid narušil celosvětové potravinové řetězce, ekonomické vazby, rozrušil logistiku a přinesl problémy pro producentské země,“ uvedl Pýcha v pořadu Interview plus na CNN Prima NEWS.

Českým zemědělcům by podle něj pomohla dlouhodobá a stabilní vize. „Máme sice strategii ministerstva zemědělství do roku 2030, ale kroky vlády jsou s ní zcela v rozporu,“ řekl Pýcha a dodal, že zemědělci nevědí kam mají směřovat své podnikání, protože zemědělství je o dlouhých cyklech. „Program nelze měnit z roku na rok. Když se soustředíte například na chov dojnic, než zvýšíte produkci mléka, trvá to i tři roky,“ popsal Pýcha s tím, že zemědělci potřebují plán jak se bude vyvíjet politika vlády ve středně- a dlouho- dobých cyklech.

Poptávka po olejninách zůstane vysoká

Vláda v březnu zrušila povinné přimíchávání biosložky do nafty a objevilo se mnoho komentářů, že zmizí pole s řepkou olejnou a zemědělci se budou soustředit na něco jiného. „Není to reálný scénář. Řepka už je dávno zasetá, takže se to nezmění nyní. Vláda sice zrušila povinné přidávání biosložky, ale nezrušila povinnost snižovat emise z dopravy. Takže povinnost pro distributory zůstává a nejjednodušší cesta je právě přimíchávání biopaliv,“ vysvětlil Pýcha.

Poptávka po olejninách tak bude podle Pýchy stále dobrá. „Mnoho evropských zemí dováží palmový olej a přidává ho do pohonných hmot, raději tedy koupí řepkový olej od nás, než palmový z druhého konce světa,“ sdělil Pýcha s tím, že zrušení povinného přimíchávání biosložky do nafty je spíš politický krok než ekonomicky pragmatický.

Zemědělci jsou závislí na dotacích

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula sliboval, že sektor dostane dotace ve výši až půl miliardy korun, které by měly směřovat k menším zemědělcům. Podle Pýchy jde ale o destruktivní krok směrem k potravinové soběstačnosti. „Nemá smysl rozdělovat zemědělce na malé a velké, ale na ty, od kterých něco očekáváme a ty, kteří dělají jen základní výrobu,“ podotkl Pýcha s tím, že vláda dominantně odebírá těm, kteří produkují citlivé komodity.

Zemědělci jsou podle Pýchy na dotacích závislí. „Kdybychom neměli dotaci do zemědělství, tak jsme 30 miliard ve ztrátě. Situace je stejná i v jiných zemích,“ podotkl a dodal, že do cen potravin se nyní promítne inflace a rostoucí náklady na výrobu. „Například hnojiva nakupujeme za 300 až 400 % původní ceny, která byla před rokem. Máme i tlak na mzdy, to vše musíme zaplatit. Pokud se to nepodaří promítnout do realizačních cen, budou zemědělci muset zavírat energeticky náročné sektory,“ varoval Pýcha.

Tagy:
výroba dotace CNN Prima NEWS vláda Česko Zdeněk Nekula Zemědělský svaz České republiky ruská invaze na Ukrajinu Ministerstvo zemědělství České republiky