PŘEHLEDNĚ: Českem se šíří nakažlivá varianta covidu XEC. Koho ohrožuje a jak poznat příznaky?

Světem se šíří nová kombinace mutací chřipky.

Prymula o vzestupu covidu

Českou republikou i dalšími kouty Evropy se šíří vysoce nakažlivá varianta koronaviru XEC. Každý den se v populaci odhalí přes tisíc lidí s potvrzeným covidem, celkový počet nemocných ale bude výrazně vyšší. Podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví muselo být hospitalizováno v českých nemocnicích několik stovek lidí. S jakými příznaky přichází XEC a jak se vyhnout těžkému průběhu nemoci? Redakce CNN Prima NEWS přináší stručný přehled k nové covidové variantě.

Varianta XEC vznikla kombinací několika subvariant dosud dominujícího omikronu. I kvůli tomu je výrazně nakažlivější než jeho viroví předchůdci. Agresivně tak vytlačuje omikron a v testech tvoří zhruba třetinu všech odhalených nákaz. Podobně tomu je také ve Velké Británii či v Německu, kde XEC získal převahu nad jinými mutacemi již v rámci několika málo týdnů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: FLiRT, „krysí žloutenka“ i únavový syndrom. Expert popsal začátek respirační sezóny a rizika

Česko nejspíše čeká obdobný scénář, v kombinaci s chřipkovou sezónou a dalšími respiračními chorobami už některé české nemocnice omezují i návštěvy. Podle statistik ministerstva zdravotnictví se každý den odhalí přes tisíc potvrzených nákaz s výjimkou víkendů, kdy se testuje ve velmi omezeném množství.

Poslední tři týdny po sobě ale zdravotníci a hygienici zaznamenali více než 10 tisíc nakažených covidem, v polovině případů jde o osoby v seniorním věku. V nemocnicích je hospitalizováno přes 300 osob.

Jak poznat příznaky varianty XEC a jak se léčit?

Nejnovější varianta zdědila po omikronu několik vlastností. Ačkoliv je výrazně nakažlivější a nebude mít nejspíše problém obejít starší verze vakcín proti covidu, podle nejnovějších dat nezpůsobuje výrazně těžší průběhy nemoci. Ani příznaky se tolik neliší od předchozích variant.

V případě mírných průběhů je člověk infekční až dva dny před příchodem prvních příznaků, dále pak osm až devět dní poté, co se nemoc rozjede naplno. Záleží ovšem na samotném průběhu, u těch těžších se může doba infekčnosti znatelně prodloužit. Jak tedy poznat, že jste se nakazili zrovna XEC? Zde jsou nejčastější příznaky:

  • Horečka, bolesti v krku
  • Přetrvávající kašel
  • Dušnost a únava
  • Bolesti hlavy, slabost ve svalech
  • Nechutenství, ztráta čichu
  • V menší míře průjmy a zimnice

Nástup horečky by v případě XEC měl být mnohem rychlejší než u klasické chřipky, a stejně rychle také zpravidla i opadne. Dnes již většina lidí „vyleží“ covid v pohodlí domova. Doporučuje se velké množství horkých nápojů, klidový režim a léky na snížení horečky. Pomohou sirupy proti kašli, případně tablety proti bolesti. Není také od věci vše konzultovat se svým praktickým lékařem a nechat si vystavit neschopenku.

Stejně tak se doporučuje omezit osobní kontakty a zůstat alespoň týden doma. Pokud výše zmíněný postup nepomůže, je vhodné se ozvat lékaři a domluvit se na případné předepsání antivirotik, které by měly zabránit zhoršení zdravotního stavu.

Kdo by si měl dávat největší pozor?

Zhoršený průběh nemoci hrozí především u seniorů, lidí s oslabenou imunitou, chroniků či osob trpící vážnějšími komorbiditami. Nejen těmto skupinám se nadále doporučuje očkování aktuálními vakcínami, které byly upraveny pro boj s variantami omikronu.

Očkování proti covidu by měli nabízet přímo praktičtí lékaři. Zájemci si mohou očkovací místa vyhledat na oficiální mapě, která je k dispozici zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slováci řeší COVID-19. Fico zpochybňuje očkování a WHO, pandemii šetří konspirátor

Tagy: