PŘEHLEDNĚ: Chcete se stát vojákem v záloze? Podívejte se, co musíte splnit

Český voják

Od začátku války na Ukrajině se v Česku zvýšil zájem o službu v aktivních zálohách hned desetinásobně. Během posledního měsíce se podle ministerstva obrany o službu přihlásilo až 1700 zájemců. Začátkem března bylo v armádě kolem 3600 „záložáků“. Cílem je mít vycvičených civilistů do roku 2030 v Česku až 10 tisíc. Jak se stát vojákem v záloze a co musí člověk splňovat?

Co je aktivní záloha?

Vojáky v aktivní záloze jsou civilisté, kteří se několikrát za rok účastní vojenského výcviku. Do případného boje by byly aktivní zálohy povolané hned po profesionálních vojácích. Člověk, který se stane vojákem v aktivní záloze (AZ), dobrovolně převzal výkon branné povinnosti v době míru. Podle ministerstva obrany jsou zálohy pro profesionální armádu nezbytným doplňkem a představuje „pojítko mezi vojenským a civilním světem“.

Co je úkolem aktivních záloh?

Vojáci v AZ pravidelně spolupracují s armádou v rámci velkých cvičení. Často ale posilují i Integrovaný záchranný systém například při povodních nebo jiných živelních katastrofách, spolupracovat mohou i s policií.

Od vojáků v AZ se zkrátka očekává, že budou ochotní a připravení plnit své služební povinnosti. Mezi ty patří:

  • Výcvik

Výcvik je základem činnosti vojáků AZ. Ti musí nejprve projít Kurzem základní přípravy (KZP), který probíhá ve Vojenské akademii Vyškov. Tento základní výcvik trvá čtyři týdny. Po jeho absolvování se „záložáci“ účastní pravidelných vojenských cvičení u svých útvarů. Tam je instruktoři dále vzdělávají v dané specializaci. Tato cvičení jsou podle útvaru tři až čtyři do roka. Na výcvik je nahlíženo jako na povinný, ale voják se z něj může omluvit.

  • Operační nasazení

Aktivní zálohy mají být k dispozici při bezpečnostních nebo jiných krizích. Vojáky AZ lze povolat i v době míru do tzv. operačního nasazení. Mezi to patří například živelní pohromy, průmyslové katastrofy či potřeba ochrany hranic.

Jak se přihlásit do AZ?

Co musí člověk splňovat, aby se mohl stát vojákem AZ?

Dostat se do služby vojáka v AZ je snazší, než když se chce člověk stát profesionálním vojákem. Zájemci musí být starší 18 let, musí mít české občanství a trestní bezúhonnost. Také musí být zdravotně způsobilí. Zároveň musí splnit kvalifikační předpoklady, měli by tedy mít alespoň výuční list. Pro vstup do AZ lidé navíc musí podepsat prohlášení, že nepodporují extremismus.

Jaké musí předložit doklady?

  • občanský průkaz
  • doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání
  • kartičku zdravotní pojišťovny
  • řidičský a zbrojní průkaz (pokud ho má)

Jak probíhá příjem vojáka do aktivních záloh?

Nejdříve je potřeba vyplnit elektronický formulář na webu Armády ČR. Poté člověk v e-mailu nebo SMS obdrží pozvánku, aby se dostavil na vybrané rekrutační místo. Následně je potřeba, aby prošel lékařským vyšetřením, na které musí donést i výpis ze zdravotní dokumentace od svého praktického lékaře.

Po vyšetření člověk dostane rozhodnutí o tom, zda může být zařazen do AZ. Nástup do služby začíná kurzem základní přípravy ve Vyškově na Moravě. Po kurzu se voják stane „záložníkem“. První dohoda je na 24 měsíců a jednotku během této doby voják nemůže změnit. Službu si pak ale může prodloužit.

Kdo už v minulosti absolvoval základní vojenskou službu, náhradní službu („civilku“) nebo dobrovolný vojenský výcvik, nezačíná ve Vyškově, ale přímo u konkrétní jednotky AZ.

Jak vypadá lékařská prohlídka?

Uchazeč o službu v AZ musí podstoupit lékařskou prohlídku ve vojenské nemocnici nebo v centru zdravotních služeb (v takzvané posádkové ošetřovně). Lékařská prohlídka je komplexní podobně jako u vojáků z povolání. Ti mají ale přísnější kritéria. Lékaři posuzují jak fyzickou, tak i psychickou stránku.

Pokud lidé nosí brýle nebo čočky, na vstupní lékařskou prohlídku by měli přijít s dioptrickými brýlemi.

Když se začátkem války na Ukrajině zvedl zájem o vstup do AZ, podle informací CNN Prima NEWS nebyli lékaři připraveni na zvýšený počet zájemců o vstup do armády nebo AZ. Podle ministerstva obrany je situace v současné době už ale jiná a nemocnice i centra jsou připraveny zvládnout vyšetření zvýšeného počtu zájemců.

Co by uchazeč o službu v AZ neměl jíst a pít před vstupní lékařskou prohlídkou?

Jeden den před lékařskou prohlídkou by uchazeč neměl jíst tučná a kořeněná jídla, pít alkoholické a slazené nápoje a nežvýkat žvýkačky.

Mám modrou knížku, mohu přesto být vojákem v AZ?

Modrá knížka nepředstavuje překážku pro přijetí do aktivních záloh. Při vstupní lékařské prohlídce je vždy posuzován aktuální zdravotní stav.

V jakém případě se z hlediska zdravotního stavu do aktivních záloh nedostanu?

Při lékařských vyšetřeních uchazečů je podle ministerstva obrany největším sítem psychologické vyšetření. „Další jsou především onemocnění, jako je cukrovka či ischemická choroba srdeční, nebo poúrazové stavy,“ řekla CNN Prima NEWS podplukovnice Vlastimila Cyprisová z Kanceláře náčelníka generálního štábu.

Dostanu peníze za to, že jsem vojákem v aktivní záloze?

Pokud voják v AZ alespoň jednou ročně absolvuje pravidelné cvičení, za celý rok dostane odměnu 18 tisíc korun. Ta mu bude vyplacena do konce ledna následujícího roku. Odměna se nedaní.

Voják AZ ale dostává finanční odměnu i za vojenská cvičení, takzvané „služné“. V prvním roce slouží 6 týdnů u své jednotky, v dalších letech většinou 4 týdny ročně.

Výše služného se vypočítává podle vojenské hodnosti. Služné za den (viz tabulka níže) si voják AZ vynásobí dny ve službě a získá celkovou výši finanční odměny. Služné se daní. Odměna hodnosti vojína se týká jen těch, kteří ještě neabsolvovali kurz základní přípravy ve Vyškově. Poté jsou vojáci už minimálně svobodníky.

  • vojín 540 korun za den
  • svobodník 918 korun za den
  • desátník 966 korun za den
  • četař 1019 korun za den
  • rotný 1176 korun za den
  • rotmistr 1241 korun za den
  • nadrotmistr 1334 korun za den
  • praporčík 1421 korun za den
  • nadpraporčík 1516 korun za den
  • štábní praporčík 1954 korun za den
  • poručík 1342 korun za den
  • nadporučík 1516 korun za den
  • kapitán 1735 korun za den
  • major 1954 korun za den
  • podplukovník 2173 korun za den

Služné se navíc po letech ve službě navyšuje. Další peníze voják dostává službou v operačním nasazení (například při povodních) nebo když je vyslán sloužit mimo Českou republiku.

Jak je to se zaměstnavatelem, když jdu na cvičení AZ?

Zaměstnavatel je ze zákona povinen vojáka AZ uvolnit na cvičení. Člověk kvůli tomu tak nemusí čerpat řádnou dovolenou. Stát navíc zaměstnavateli vykompenzuje finanční ztrátu, která mu mohla vzniknout tím, že vojáka na cvičení AZ uvolnil.

Mám jako voják v AZ ještě nějaké další výhody?

Voják v AZ má také nárok na proplacení jízdného do místa cvičení a zpět. Během cvičení má navíc zdarma stravování, ubytování i vyčištění uniformy po skončení cvičení.

Co když jsem student?

Pokud je voják AZ na prezenčním studiu vysoké školy a mladší 26 let, vedle výše uvedené roční odměny dostane i motivační studijní odměnu ve výši až 6000 korun. Dostane ji v kalendářním roce, ve kterém byl zařazen do AZ.

Jak vypadá úvodní vojenský výcvik ve Vyškově?

Úvodní kurz vojáci AZ absolvují na Moravě ve městě Vyškov ve výcvikovém areálu. Naučí se tam střílet z ručních zbraní a krýt se před palbou jiných střelců, pracovat s mapou, základy taktiky, vojenskou organizaci i týmovou práci. Vojáci jsou na výcviku připravováni na přežití v přírodě i na hrozbu účinků zbraní hromadného ničení. Také získají fyzičku.

Kurz základní přípravy ve Vyškově ale není jen o střílení z automatické pušky, o házení granátů, skákání a plazení se, vojáci se tam učí i teorii. Cílem kurzu má navíc být i tvorba psychických a morálních předpokladů pro výkon služby vojáka AZ.

Jaká je minimální a maximální věková hranice pro službu v AZ?

Věková hranice pro povolání do služebního poměru je ze zákona určena brannou povinností občana, tedy nejméně 18 a nejvýše 60 let.

Slouží v aktivní záloze i ženy?

Ano, v aktivní záloze slouží i ženy. Platí pro ně podobná kritéria jako pro muže.

Slouží vojáci v záloze i na zahraničních misích?

Ano, na zahraniční mise mohou být vysláni i vojáci v aktivní záloze.

Tagy:
armáda vojáci voják politika ministerstvo obrany Jana Černochová Morava Vyškov Česko vojsko Praha Armáda ČR aktivní zálohy vojna Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky vojenský výcvik a vzdělávání ruská invaze na Ukrajinu voják z povolání