Při čištění zubů si dřepněte, radí terapeutka. Jak na bolavá záda při home office?

Tereza Náplavová Semrádová

Sedavé zaměstnání a pohyb

Dřep je v pohybu nejdůležitější, uvedla v pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS pohybová terapeutka Tereza Náplavová Semrádová. Poradila, jak se lidé mají chovat, aby zůstali zdraví a nebolela je záda během home office a při sedavém zaměstnání. Terapeutka v pořadu také naznačila, jak má vypadat ideální pracovní prostor.

Lidé během home office sedávají na různých místech v různých polohách. Pracují například z gauče, od jídelního stolu nebo i z postele. Pohybová terapeutka Tereza Náplavová Semrádová proto varuje především před pohybovými problémy. „První se začne ozývat krční páteř, potom bedra, hrudní páteř, začnou se nám dělat problémy s karpálním tunelem. To všechno jde nastavit ergonomickým pracovištěm, kdy změníme pozici,“ uvedla v Semrádová v pořadu Nový den.

Lidé se na ní během pandemie koronaviru neobrací tolik se sportovními úrazy, ale s úrazy z nicnedělání. „Z pasivního sezení. To znamená zablokovaná krční páteř, bolavé trapézy, všechny svaly kolem krční páteře, lidé jsou ztuhlí a už nevědí, jak si ulevit, jak se narovnat. Je pro ně bolestivé si jen sednout za počítač,“ popsala pohybová terapeutka, která pracuje i on-line. Tam lidem dává rady, jak se rozhýbat.

Jak správně nastavit pracoviště?

Několik rad prozradila i v Novém dni. Podle ní by lidé na home office měli mít externí monitor. „Máme doma notebook a úhel, když se do něj koukáme, je špatný. Při dlouhodobé práci s hlavou dolů vše trpí, takže nejjednodušší je pořídit si externí monitor. Tak, abychom si ho srovnali, že horní hranu máme ve výši očí. Spousta lidí dá notebook třeba na knížky, aby ho měli výš. To je lepší než nic,“ podotkla.

Dalším klíčem je podle terapeutky mít klávesnici a myš a nepracovat na touchpadu. „U myši má hodně lidí problémy s karpálními tunely, na to jsou ergonomické myši. Existuje ale mnoho ergonomických myší a každý máme jiný tvar ruky, proto je potřeba si najít takovou, která padne do ruky konkrétního člověka,“ upřesnila Náplavová Semrádová.

Správná židle neexistuje

Dalším důležitým faktorem je židle. „Správná židle ale neexistuje, správný sed neexistuje, protože bychom neměli sedět,“ uvedla pohybová terapeutka s tím, že by se lidé měli hýbat a je důležité střídání. Zdůraznila, že po třiceti minutách sezení se člověku zpomalí metabolismus o devadesát procent. „Tedy všechno, štěpení tuků, náběh na cukrovku a podobně,“ podotkla.

Znovu se podle terapeutky tělo restartuje po devadesáti vteřinách. „Takže moje rada je po třiceti minutách se zvednout a jít si udělat čaj, dojít si na toaletu, jít vyvětrat v bytě. Prostě se devadesát vteřin hýbat. Doporučuji, ať lidi, když telefonují, nesedí. A když si čistí zuby, ať si dřepnou. Stačí jeden dřep ne na dlouho. Podle jednoho čínského přísloví stáří začíná od nohou. Říká se, že tolik, kolik je člověku let, by měl udělat denně dřepů. Největší zkázou evropské civilizace jsou židle. Kolikrát lidé za den udělají menší úhel nohama než devadesát stupňů?,“ podotkla Náplavová Semrádová s tím, že pro ni je dřep nejdůležitější věc v pohybu.

Dodala, že lidé by měli stejně zatěžovat pravou i levou část těla. A jestli mají sedavé zaměstnání a osm hodin sedí, měli by se i osm hodin aktivně hýbat. „Což úplně asi nejde,“ uznala s úsměvem Tereza Náplavová Semrádová.

Tagy: