Příspěvek na dítě? Úplně stejná hra jako u Babiše s kupováním důchodců, kritizuje Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Co na to vaše peněženka

Patrik Nacher, Petr Dufek, Lukáš Kovanda

Vláda svým jednorázovým příspěvkem na dítě jen rozhazuje peníze a připomíná Babišův kabinet. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek upozornil, že mnoho rodin ani nebude o příspěvek žádat. Podle něj by bylo daleko efektivnější jiné systémové opatření.

„Jednoznačné rozhazování peněž bez efektu. Na podzim budou komunální volby. Je to rouškovné pro děti a obnova toho, jak si Babiš na podzim 2020 kupoval důchodce. Některé matky se dvěma dětmi ve věku 19 a 20 let na příspěvek nedosáhnou, rodiče malých dětí a s příjmem 40 tisíc Kč hrubého ano. Ničemu to nepomůže,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Kovanda.

Na podzim 2020 totiž dostali důchodci od tehdejší menšinové vlády ANO a ČSSD jednorázový příspěvek ve výši pěti tisíc korun. „Není to žádná korupce, žádný úplatek, nemá to nic společného s volbami,“ hájil tehdy premiér Andrej Babiš (ANO) jen několik týdnů před krajskými volbami.

Na novém příspěvku pět tisíc korun na dítě se současná vláda shodla minulou středu. Nárok na něj budou mít domácnosti s ročním příjmem do milionu korun hrubého. Návrh ministerstvo práce zatím nepředložilo.

„Dal bych sedm tisíc 15 až 20 procentům těch, kteří to opravdu potřebují,“ navrhnul Kovanda. Vláda podle něj nemá rozpracované koncepce, komu a jak adresně pomáhat, proto volí opatření, která z hlediska veřejných financí situaci spíše zhorší.

Zanedbalo se životní minimum

Také ekonom Dufek podotkl, že příspěvek je nastavený tak, aby ho dostalo co nejvíce lidí. Navrhuje zvýšit částku klidně na 10 tisíc, ale omezit okruh lidí, kteří na ni budou mít nárok.

„Zanedbalo se také životní minimum, které se sice po dvou letech zvýšilo, ale není valorizované ani s ohledem na skutečnou inflaci. To by bylo systémové opatření, odvíjí se od něj ostatní sociální dávky. Když vidíte, že se ceny zvýšily o 15 procent a ještě porostou, tak proč není minimum vyšší o 20 procent?“ ptal se Dufek.

Kovanda souhlasil a ironicky odpověděl: „To by nebylo tak atraktivní. Je to v Babišově duchu, úplně stejná hra.“

Jurečka: Jedná se o adresnou pomoc

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS vysvětlil, že identifikovanou skupinu (domácnosti s hrubým příjmem do milionu korun) si na vládě vyhodnotili jako nejvíce rizikovou. Zároveň ale vytrvale odmítá, že se nejedná o adresnou pomoc. „Není to plošné opatření. To by bylo například plošné snižování či odpuštění DPH nebo plošné snižování spotřební daně na nějakou dobu. Toto je opatření, které opravdu cíleně míří na rodiče, samoživitelky a na ty, kteří mají děti,“ reagoval na kritiku Jurečka.

„Vnímám to tak, že je potřeba si občas i z pohledu ekonomů obout boty, které nosí v terénu lidé mimo Prahu na venkově či lidé, kteří se právě starají o ty děti,“ dodal ministr ke kritice některých dalších ekonomů či opozičních politiků.

Podle Kovandy ale vláda neví, jak bude rozlišovat domácnosti, které pomoc nakonec dostanou. „Je lepší hýbat se systémovými opatřeními typy životního minima. Vláda přišla s něčím, pro co bude zavádět nové postupy, je to administrativně náročnější. Ocenil bych, kdyby kabinet ustoupil, uznal chybu a řekl, že přijde s něčím jiným. Ustoupil by od duchu Babiše, který se nad ním vznáší,“ dodal ekonom.

Dufek upozornil ještě na jedno úskalí. Část společnosti je prý moc hrdá na to, aby si příspěvek vzala. Někdo pak není schopný vyplňovat dotazníky a chodit si pro dávky, další lidé podle ekonoma ani netuší, že mají na pomoc nárok.

Tagy: