Putin odsouvá Šojgua na vedlejší kolej, rozkazy dává sám. Proč už svému ministru nevěří?

Ruský prezident Vladimir Putin s ministrem obrany Sergejem Šojguem.

Válka na Ukrajině (1.9.2022 9:00)

Ruský prezident Vladimir Putin obchází svého ministra obrany Sergeje Šojgua. V pondělí na to upozornila britská vojenská rozvědka. Operační velitelé prý nyní o průběhu války informují přímo Putina. Píše o tom britský web Newsweek.

Podle britské vojenské rozvědky ruští důstojníci a vojáci s válečnými zkušenostmi zřejmě zesměšňují Šojgua za to, že se ruský postup na Ukrajině zpomalil. Britské ministerstvo obrany to uvedlo na Twitteru. „Šojgu se pravděpodobně dlouho snažil překonat svou pověst člověka postrádajícího podstatné vojenské zkušenosti. Většinu své kariéry totiž strávil ve stavebním sektoru a na ministerstvu pro mimořádné situace,“ uvedl zpravodajský zdroj. Britská rozvědka tak připomíná fakt, že Šojgu je šéfem resortu obrany bez jakýchkoli vojenských či bojových zkušeností.

Ministerstvo s odkazem na nedávné zprávy z nezávislých ruských médií míní, že je Šojgu odsouván na vedlejší kolej. Válečné rozkazy pak dává přímo Putin. Ruský ministr obrany pak ale podle webu Newsweek trvá na tom, že zvláštní vojenská operace na Ukrajině postupuje podle plánu a že Rusko dosáhne všech svých cílů. Dodal také, že konflikt je uměle prodlužován hlavně proto, že země jako například Spojené státy Ukrajině dodávají zbraně.

Ministr obrany bez vojenských zkušeností

Podle expertky na ruskou politiku Tatiany Stanovajaové Vladimir Putin nevěří hlavně Šojguovým schopnostem. „Je to dobrý voják, který dělá, co se mu řekne a spolehlivě slouží Putinovi a vlasti. Putin ale moc nevěří v jeho profesionální schopnosti,“ řekla Stanovajaová.

Sergej Šojgu se po pádu Sovětského svazu stal kremelským ministrem pro mimořádné situace. V čele ministerstva obrany pak stojí od roku 2012, a to i přesto, že nemá žádné vojenské či bojové zkušenosti. V ruské vládě je nejdéle sloužícím ministrem.

Tagy: