Připravte jaderné zbraně, rozkázal Putin. Ruský prezident chystá mnoho scénářů, tvrdí zdroj

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (8.8.2022 9:00)

Hrozba použití jaderných zbraní ze strany Ruska je opět na scéně. Alespoň to tvrdí telegramový účet Generál SVR, který od začátku války na Ukrajině pravidelně informuje o zákulisním dění v Kremlu. Prezident Vladimir Putin si prý nechává vždy vypracovat několik scénářů a až na poslední chvíli se rozhodne, co se mu líbí.

„Ruský prezident Vladimir Putin se nejenže nevzdal možnosti použít ve válce s Ukrajinou jaderné zbraně, ale přímo vydal příkaz k přípravě takové možnosti. Již mnohokrát jsme uvedli, že obvykle dává rozkazy k tvorbě několika variant realizace řady řešení a těsně před realizací plánu vybere tu, která se mu nejvíce líbí,“ uvádí na Telegramu účet Generál SVR.

Kdo za příspěvky, které od začátku invaze informují o interním dění mezi ruskými špičkami, stojí, není jasné. Telegramový kanál se objevil v roce 2020 a před válkou měl přes 200 tisíc odběratelů. Web Meduza v únoru napsal, že provozovatelem je bývalý generál ruské zahraniční zpravodajské služby. Komentáře proto nelze brát za stoprocentně ověřené.

Putin nakonec obviní Ukrajinu

Součástí realizace jednoho ze scénářů je podle zdroje i nedávné ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, kterou ruské jednotky samy obsadily. „Na příkaz velení ruských ozbrojených sil byla Záporožská jaderná elektrárna zaminována, včetně jednoho z energetických bloků,“ píše se v příspěvku. Rusové ale z ostřelování obviňují Ukrajince, prezident Volodymyr Zelenskyj to odmítl a označil chování okupantů za nestoudný zločin nebo akt teroru.

„Putin pak z výbuchů obviní Ukrajinu, osočí ji z jaderného terorismu a nasazení nukleárního arzenálu ospravedlní tím, že se jedná o reakci a opatření,“ pokračoval Generál SVR. Ruská hlava státu je údajně přesvědčena, že právě demonstrace beztrestného použití jaderných zbraní v ozbrojeném konfliktu donutí Západ uznat Putinovu moc a přistoupit na jeho podmínky.

Obavu, že se tím současně stupňuje riziko použití jaderných zbraní, jež má Putin k dispozici, vyjádřil také bývalý britský plukovník a odborník na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon. „Vzhledem ke změně vývoje bojů na jihu Ukrajiny se zvyšuje šance, že Putinova ‚speciální operace‘ vyústí v jeho neprospěch. V této fázi je proto rozhodující, aby Spojené království a USA dávaly Kremlu jasně najevo, že jakékoli použití jaderných zbraní by překročilo červenou čáru,“ cituje ho web Daily Mail.

Například mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov hovořil ale na konci března úplně jinak. „Jakýkoli výsledek operace na Ukrajině samozřejmě není důvodem pro použití jaderné zbraně,“ řekl. Rusko má podle něj bezpečnostní koncepci. „Jasně říká, že pouze v případě ohrožení existence státu můžeme použít a skutečně použijeme jaderné zbraně, abychom odstranili ohrožení naší země,“ podotkl.

Jak by to ale vypadlo, kdyby „speciální vojenská operace“, jak Rusové říkají invazi na Ukrajinu, nakonec opravdu přerostla v celosvětovou jadernou válku? Odborníci z americké Princetonské univerzity na svou simulaci použili dostupné údaje o jaderných zbraních, tedy nejen množství a složení techniky jednotlivých států, ale také pravděpodobné pořadí jejich nasazení a určení konkrétních cílů. Během několika hodin by v ní bylo zabito nebo zraněno přes 90 milionů lidí napříč celým světem.

Tagy: