REPORTÁŽ: Testy jsou otrava, raději očkování, hlásili studenti. Testovala se ale většina

Testování ve škole je otravné, raději se nechám očkovat, znělo z řad studentů na Střední lesnické škole v Písku. Mezi třeťáky se ve středu otestovala většina třídy, z celé školy téměř 70 procent. Někteří proto, že u nich ještě neuběhlo 14 dní od druhé dávky vakcíny. Jiní přiznávají, že vakcíně nevěří, ale na ověřování faktů jsou prý líní.

„Nejsem očkovaný, protože jsem se k tomu ještě nějak nedostal. Ale vadí mi, že se kvůli tomu dneska musím testovat, je to otravné. Takže se půjdu naočkovat,“ rozhodl se první školní den student Martin Šafránek. Zároveň ale přiznal, že ho k očkování nutí i rodiče.

Jeho spolužák Jan Paták řekl, že vakcíně nevěří. „Nejsem si jistý, co se mnou udělá. Nechci být tak skeptický, že bych říkal, že nás chtějí očipovat nebo podobně, to si nemyslím. Ale spíš se bojím například toho, že bych nemohl mít v budoucnu děti. O tom jsem slyšel, ale mohou to být povídačky. Zkrátka se celkově bojím, co se mnou vakcína může udělat,“ vysvětlil osmnáctiletý student s tím, že by byl raději, kdyby se testovat nemusel, ale nevadí mu to.

Dodal, že o očkování přesto uvažuje, protože mu vadí třeba omezení v kině. Motivovala by ho prý fakta. „Ta nemám. Asi někde budou, ale jsem líný si je hledat,“ podotkl během čekání na výsledek svého testu.

Očkování je k ho*nu

Na Střední lesnické škole v Písku se ve středu testovalo kolem 70 procent studentů. Ve třídě třeťáků bylo plně očkovaných devět ze 27 studentů. Mnoho dalších je však už očkováno aspoň jednou dávkou nebo u nich ještě neuplynula 14denní lhůta po druhé dávce. „Nechali jsme se očkovat kvůli tomu, že stejně časem k tomu donutí všechny,“ shodla se skupina studentů před slavnostním zahájením školního roku.

„Ale jsem toho názoru, že očkování je k ho*nu. Viděl jsem statistiky, jak to zase roste i mezi očkovanými,“ podotkl jeden z nich. To studentka Zuzana Lieblová se nechala očkovat proto, aby neohrozila rodinu, když bude chodit do školy. A nevadilo jí, že se musela nechat testovat kvůli tomu, že ještě neuběhla potřebná lhůta. „Všechno proběhlo v pohodě,“ uznala. Znovu se ještě otestuje 6. a 9. září.

Ředitel školy Michal Grus uvedl, že pedagogové budou se studenty hovořit o motivacích k očkování. Zdejších učitelů je naočkována drtivá většina. „Jako ředitel ale necítím, že bych někoho měl navádět, aby se očkoval. Sám jsem očkovaný a myslím, že je to účinná cesta proti epidemii, ale odmítám kohokoliv přesvědčovat,“ sdělil zároveň.

Mám zdravý rozum

Student Dominik Žilinský se nechal očkovat hned, jak to šlo. „Chci ochránit babičku a mám zdravý rozum,“ vysvětlil. Nevadilo by mu ale ani to, kdyby se i přesto musel testovat. Je totiž rád, že může být opět mezi svými spolužáky, on-line výuku už by zpět nebral „ani náhodou“.

„Do školy jsem se těšil. Ale skončil jsem v první lavici, což se mi nelíbí. Pořád je to ale lepší než on-line výuka, ta mi ani trochu nechybí. Ani náhodou bych dneska radši neseděl u počítače. Klidně tu budu, i kdybych musel mít ve třídě roušku, přestože jsem očkovaný,“ zdůraznil.

Máme všichni neplatný test?

Testování proběhlo jednoduše. Studenti přišli do třídy, učitel jim rozdal testy a po 15 minutách zkontroloval výsledky. K tomu jim pouštěl instruktážní video, díky kterému se třída nakonec velmi dobře bavila. Škola totiž dostala jiné testy, než na které byla zvyklá, podle videa měli všichni studenti neplatný test. Ve skutečnosti byly všechny testy negativní. „To se nám ulevilo,“ shodli se studenti.

Podle učitele Ondřeje Koubka přineslo testování do prvního školního dne zvláštní rozptýlení. „Většina studentů plakala ne radostí, že se vrátili do školy, ale že se dloubali tyčinkou v nose. Testování samozřejmě poznamená školní rok, ale spíš v úsměvném stylu. Nebyl tu někdo, kdo by říkal, že se nechce testovat,“ řekl s úsměvem.

Z celé Střední lesnické školy odmítla očkování, testování, ale i nošení roušky pouze jediná studentka. Vyjednala si individuální vzdělávací plán a do školy bude docházet jen na konzultace.

Snad tu spolu budeme celý rok

Radost, že škola opět funguje, jak má, neměli jen studenti. „Určitě bych dneska radši neseděl u počítače u on-line výuky. Kontakt se studenty je hezký. Kolikrát mi povykládají věci, které neví ani jejich rodiče. Je to mnohem lepší než nějaká obrazovka,“ přiznal spokojeně pedagog Koubek.

„Vítám prváky, byť si tu možná i druháci připadají trošku noví,“ vtipkoval i ředitel Grus při proslovu na slavnostním zahájení školního roku. „Nedokážu zaručit, že letošní školní rok bude lepší než ten minulý. Ale ať už si o opatřeních myslíme cokoliv, prosím, dělejme vše pro to, abychom tady spolu mohli být celý školní rok,“ zdůraznil.

Tagy: