Rodiny unesených dětí z Izraele prožívají čirou agonii. Snad se nevrátí v rakvi, doufá matka

Matka Maayan se svými dnes unesenými dcerami Dafnou a Ellou.

Hrůzný nález v Gaze

Rodiny přibližně třiceti dětí nyní prožívají nejhorší chvíle života. Jejich nejmenší příbuzné totiž během svého vpádu do Izraele unesli teroristé Hamásu. Netuší, zda jsou děti zraněné, pobývají s někým, koho znají, nebo jsou naprosto opuštěné. Jak se rodinní příslušníci svěřili novinářům z agentury AP, prožívají naprostou agonii a kolotoč emocí. Naděje se však odmítají vzdát.

Při útoku na kibuc Kfar Aza, který proběhl v sobotu 7. října, vtrhli teroristé z Hamásu také do domova teprve tříleté Abigail Edanové a zavraždili její rodiče. Dívenka byla natolik uvědomělá, že utekla do krytu svých sousedů. Rodina Brodutchových – matka Hagar a její tři děti – se Abigail ujala, zatímco ve vesnici řádili teroristé. Pětice lidí však následně zmizela. Izraelské vláda nakonec potvrdila, že se žena se čtyřmi dětmi staly zajatci.

Celkem měli členové Hamásu unést přibližně 30 dětí, jejich rodiny prožívají čirou agonii a nejhorší noční můru. Popisují, že zažívají něco horšího, než je truchlení – pronásleduje je vědomí, že jsou jejich nejbližší v zajetí naprosto bezbranní, cituje agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Velvyslanec Izraele tepe OSN kvůli Hamásu. Se žlutou hvězdou to ale přehnal, zní z Jeruzaléma

„Je to teprve dítě, jsou jí tří roky a je úplně sama,“ sdělila Tal Edanová, teta Abigail v telefonním rozhovoru. „Možná že byla se sousedy, ale teď nemám nejmenší tušení, jestli jsou stále spolu. Nikoho nemá,“ pokračovala.

Drastické jednání teroristů

Oběťmi konfliktu mezi Izraelem a Hamásem jsou děti jak ze židovského státu, tak z Gazy. Téměř polovinu z 2,3 milionu obyvatel Gazy tvoří děti. Podle tvrzení ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem mají nezletilé osoby představovat zhruba třetinu všech dosavadních obětí. Dalších asi 800 dětí se má pohřešovat.

„Braní civilistů jako rukojmích je podle Ženevských konvencí válečným zločinem. Brát děti jako rukojmí ve válce se však téměř nikdy nedělá,“ uvedla pro AP Danielle Gilbertová, odborná asistentka politologie na Northwestern University, která vedla rozhovory se stovkami únosců a rukojmích v různých zemích. Odůvodnění je brutální: Únosci vidí hodnotu v živých rukojmích, obvykle mužích ve věku 18 až 65 let. U dětí je méně pravděpodobné, že utrpení přežijí.

„Udržet někoho zranitelného, kdo není předurčen k přežití v takových podmínkách, únoscům ztíží práci. Ještě se uvidí, zda Hamás zamýšlel vzít takové spektrum rukojmích,“ doplnila Gilbertová.

Rodiny unesených dětí nyní prožívají širokou škálu emocí: od naděje přes zoufalství až po hněv. Z každodenního uvažování o tom, co se s jejich nejmenšími příbuznými děje, berou za vděk jakoukoliv možností úniku. Mnohé rodiny proto tráví svůj čas tím, že hovoří s médii a snaží se získat informace a důkazy o tom, že jejich milovaní žijí a vrátí se domů.

Rodinu expartnera vyvraždili

Maayan Zinová svůj čas tráví bez jediné aktuální informace o unesených dcerách: osmileté Elle a patnáctileté Dafně. Obě dívky byly osudného 7. října na návštěvě u svého otce a jeho nové rodiny v kibuci Nahal Oz nedaleko hranic s Gazou. Později se Zinová dostala k videu, na němž bylo pět osob v držení Hamásu: Dafna plakala a její otec Naom krvácel z nohy, zatímco teroristé vznášeli své požadavky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šéf palestinských teroristů je po smrti. Vysídlí Izraelci Gazu do Egypta?

K matce dvou dívek se dostaly fotografie dcer, jak sedí na matracích v pyžamech, která nebyla jejich. Těla otce, jeho přítelkyně a jejího 17letého syna byla podle místních médií později nalezena nedaleko hranic s Gazou. Zinová má strach, že vraždu svého otce dívky viděly. Snaží se nemyslet na to, kdo její dcery převlékl do cizích pyžam. Jediné, nad čím uvažuje, je, zda jsou její holčičky v pořádku.

Když se Zinová dozvěděla, že Hamás několik rukojmích propustil, byla nadšená. Doufala, že její dcery budou další na řadě. „Doufám ale v to, že mi je nevrátí v rakvích,“ přiznala obavy matka, která prý prožívá „horskou dráhu pocitů“.

Trpělivost s vládou došla

Některé rodiny, které si prvních několik týdnů dávaly pozor, aby izraelskou vládu veřejně nekritizovaly, ztrácejí trpělivost. Manžel 40leté Hagar Brodutchové a otec 10letého Ofriho, 8letého Yuvala a 4letého Uriaha – kteří zmizeli společně s tříletou Abigail – si jedné noci sedl naproti budově izraelské armády a v ruce držel ceduli: „Má rodina je v Gaze.“

„Naše vláda nás už dvakrát opustila: poprvé 7. října a pak nyní, protože naše děti jsou stále tam,“ prohlásila Hadas Kalderonová, jejíž syn Erez v zajetí prožil 12. narozeniny. Během útoku Hamásu přišla o svou matku a dvanáctiletou neteř Noyu. Obě byly zavražděny v kibucu Nir Ozu. Únosci nyní drží zbytek její rodiny: syna Ereze, 16letou dceru Sahar a 53letého otce dětí Ofera.

„Vlastně jsem hrozně ráda, že byli uneseni – druhou možností bylo zavraždit je. Zachránit je znamená zachránit i můj život,“ přiznala emočně zničená žena. Její syn navíc prožívá skutečnou hrůzu: vždy se bál být sám, aby ho nikdo neunesl. „Jako by se mu teď splnila ta nejhorší noční můra. Pořád ho slyším. Slyším, jak pláče a křičí na mě, abych ho zachránila,“ dodala matka.

Tagy: