Rozpočet přepracujeme a pomůžeme lidem v nouzi, slibuje Vondra. Nereálné, říká Havlíček

Karel Havlíček a Alexandr Vondra

PARTIE Terezie Tománkové 17.10.2021

Návrh státního rozpočtu na rok 2022, který už schválila dosluhující vláda Andreje Babiše (ANO), zřejmě dozná změn. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to avizoval místopředseda ODS Alexandr Vondra. Zároveň ale chce pomoci domácnostem, které jsou vystaveny na milost a nemilost aktuálnímu dění na energetickém trhu. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) ale považuje za nereálné skloubit úspory v rozpočtu s tím, že stát bude chtít lidem ceny energií kompenzovat.

„Dá se to řešit přes dávky v hmotné nouzi. Od prvního ledna bude také významná daňová sleva na poplatníka. Máme prostředky z výnosů z emisních povolenek, protože ty výrazně zdražily,“ vypočítal Alexandr Vondra opatření, kterými bude možné pomoci domácnostem zvládnout nebývalý růst cen energií.

„Ušetřit v rozpočtu 125 miliard je technicky neproveditelné. Pětikoalice slíbila něco, co se nedá splnit. Je to zkrátka nereálné, protože by spousta skupin přišla k obrovské újmě,“ oponoval ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Vy jste nám řekli, abychom utráceli

Stát podle něho nemůže aktivně vstupovat na energetický trh. „My musíme zajistit dostatečné dodávky energie. Není možné energetiku postavit pouze na zelené energetice, už se to začíná projevovat,“ vysvětlil Havlíček. Vláda prý bude muset s Evropskou unií vyjednat snížení DPH u energií na nulu, protože by jinak Česku hrozila pokuta, pokud by se rozhodlo DPH dočasně zrušit.

„Mohli jste mít rozpočtové deficity daleko nižší, vy jste peníze projedli,“ oponoval Havlíčkovi Radim Fiala, místopředseda SPD. „Vy jste nám řekli, že máme lidem pomoci,“ oponoval Karel Havlíček. Podle něho není možné najednou radikálně snížit výdaje státu, protože bylo nutné investovat, aby se česká ekonomika dostala z následků koronavirové krize. „Máme nízkou zadluženost,“ dodal ministr průmyslu, obchodu a dopravy.

Místopředseda SPD se však s takovým vysvětlením nespokojil a upozornil na řadu dalších problémů, které Evropu v oblasti energetiky čekají. „Musíme dostavět Dukovany a začít stavět Temelín a musíme to udělat velmi rychle,“ řekl Radim Fiala. Dodal také, že Česko musí odmítnout takzvaný Green Deal.

K nízkým emisím se bez jádra nedostaneme

„Myslím si, že bychom se neměli zaměřovat jen na nízkopříjmové lidi, ale i na střední třídu. Když vám platba vyletí během pár měsíců z 30 na 60 tisíc, je to nutné řešit,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS pirátský poslanec Martin Jiránek. Podle něho není možné Green Deal odmítat a naopak podpořit střední třídu, aby se nezačala na zelenou transformaci dívat odmítavě. Současně ale Jiránek připustil, že aktuální nastavení není správné.

Podle Alexandra Vondry horzí, že „sprintování po jedné zelené noze“ způsobí dramatické zdražení základních potřeb. Je prý třeba také změnit nastavení trhu s emisními povolenkami a „prokopnout jádro“. „Němečtí vědci dnes píší vládě, aby nevypínala jaderné elektrárny,“ apeloval místopředseda ODS.

„To skoro citujete náš program,“ souhlasil s Vondrou Karel Havlíček. Podle něho je důležité, že energetický mix nebude jen zelený a že se v celé Evropě mění názor na jadernou energii. „Konečně nám začíná docházet, že nízkoemisní ekonomiku nelze postavit na energii bez jádra,“ dodal Karel Havlíček.

Tagy: