Tokio zahájilo námluvy s NATO. Ruská invaze rozviklala svět, vysvětlil japonský ministr CNN

Japonsko vážně uvažuje o tom, že na svém území otevře styčný úřad Severoatlantické aliance, první svého druhu v Asii. Americké CNN to sdělil japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši. Čína tyto úvahy odsoudila, podle ní by realizace plánu podkopala bezpečnostní stabilitu regionu.

S výjimkou Turecka není v Severoatlantické alianci (NATO) žádný asijský stát. Japonsko, podobně jako Austrálie nebo Jižní Korea, ale patří mezi blízké partnery vojenského paktu. A Tokio teď zřejmě hodlá spolupráci výrazně prohloubit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko jako vazal Číny. Kmenový náčelník Putin už není favoritem Pekingu, říká bývalý konzul

Podle informací americké CNN totiž Japonsko uvažuje o tom, že by umožnilo na svém území vybudování styčného úřadu NATO.

„Hovory už probíhají, ale žádné konkrétní detaily ještě nejsou finalizované,“ sdělil CNN japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši.

Styčný úřad by mohl výrazně usnadnit kooperaci mezi NATO a východní částí Asie. Počítá se s tím, že by ze zavedení platformy měla profitovat i partnerství Severoatlantické aliance s Jižní Koreou, Austrálií nebo Nový Zélandem.

Proč právě teď?

Japonsko podle slov svého ministra zvažuje vybudování styčného úřadu NATO především kvůli chování Ruska.

„Diskutujeme o tom, protože od ruské agrese na Ukrajině se stal svět mnohem více nestabilním. Něco, co se děje ve východní Evropě, se netýká pouze východní Evropy, ale přímo ovlivňuje situaci i u nás v Pacifiku. Právě proto se spolupráce mezi východní Asií a NATO stává nesmírně důležitou,“ sdělil Hajaši CNN.

Americká televize zároveň upozornila, že úvahy o tvorbě styčného úřadu NATO v Japonsku neznamenají, že by země usilovala o vstup do aliance jako takové.

Čína se zlobí

Námluvy Japonska a NATO přesto neušly nejsilnějšímu hráči v regionu – Číně. A Peking informaci nevzal právě s klidem.

„Asie je perspektivním územím pro spolupráci a středobodem mírového rozvoje. Neměla by se stát útočištěm pro ty, kdo vyhledávají geopolitické boje,“ prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ningová.

„Expanze NATO na východ a zasahování do záležitostí Asie a Tichomoří bezesporu podkopávají regionální mír a stabilitu,“ dodala.

Čína sama přitom vede s Japonskem mnohé územní i politické spory. Rusko s Japonskem se pak dlouhodobě přou o Kurilské ostrovy.

Japonská diplomacie odmítá, že by sbližování s NATO vytvářelo prostor pro růst napětí ve východní Asii.

„Nemyslím si to. Nikoho neurážíme. Jen se bráníme jakýmkoli zásahům a obavám a v některých případech také výhrůžkám,“ uzavřel Hajaši.

Diskuze o potřebě Severoatlantické aliance se rozhořela po loňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V reakci na konflikt do paktu vstoupilo Finsko, o členství usiluje také Švédsko.

Tagy: