Podplukovník s požehnáním od biskupa. Kdo je velitel „řezníků z Buči“?

Podplukovník Azatbek Omurbekov je označován jako velící důstojník ruských vojáků v Buče.

Válka na Ukrajině (6.4.2022 8:00)

Záběry z ukrajinského města Buča po ruské okupaci již obletěly snad celý svět. Ukrajinci po osvobození nacházejí stovky mrtvých civilistů včetně žen a dětí, jejichž těla mnohdy celé týdny ležela na ulicích. Svět už zná jméno muže, který je za masakr v Buči odpovědný. Má jím být ruský podplukovník Azatbek Omurbekov. Ten se měl navíc sám účastnit poprav neozbrojených civilistů a navíc i znásilňovat místní ženy.

Omurbekov je podle dostupných informací podplukovníkem 64. motorizované střelecké brigády. Donedávna byl jedním z řady vyšších důstojníků ruské armády. Dnes jeho jméno obletělo celý svět. Do dějin ale možná vejde spíše pod přezdívkou, kterou mu dávají zahraniční média – „Řezník z Buči“.

O ruském veliteli, který má stát za masakry civilního obyvatelstva v Buči, se příliš neví. Má mu být kolem 40 let, v roce 2014 dostal medaili za mimořádné služby a jeho jednotky sídlí poblíž sibiřského Chabarovsku, tedy na samém východním konci Ruské federace.

Omurbekovovi se klade za vinu, že právě on stojí za vraždami v ukrajinské obci Buča poblíž Kyjeva. Zahraniční média s odkazem na informace od Ukrajinců hlásí, že Omurbekov nejen konání svých vojáků ve městě toleroval, ale dokonce se jej měl sám účastnit. Osobně údajně popravoval civilisty a znásilnil několik žen.

Přitom se zdá, že Omurbekov je mužem víry. Před několika měsíci, konkrétně v listopadu, prý dokonce obdržel požehnání od ortodoxního biskupa z Chabarovsku. „Historie nám ukazuje, že většinu našich bitev vybojujeme našimi dušemi. Zbraně nejsou to nejdůležitější,“ řekl mu podle deníku The Daily Mail biskup.

Těla zavražděných lidí ležela na ulicích i týdny

Omurbekov a jeho vojáci opustili Buču 30. března a krátce nato do města vešly ukrajinské jednotky. Těm se naskytl hrůzný pohled, když na ulicích města nacházely zavražděné civilisty. Další desítky mrtvých našly ve sklepeních. Některé zabité sice Rusové zahrnuli hlínou, ale spíše než o pohřeb se jednalo o zakrytí stop.

Někteří ze zavražděných civilistů, mezi kterými nechyběly ani ženy a děti, měli svázané ruce či stopy po mučení na tělech. Řada z nich ležela na ulicích města i několik týdnů. Podle dosavadních odhadů našli Ukrajinci v Buči zhruba 300 mrtvých civilistů.

Omurbekov a jeho vojáci by se tak v případě dopadení či vydání nejspíše zodpovídali z válečných zločinů. Po zřízení tribunálu mimo jiné volá i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který Buču krátce po osvobození navštívil. Moskvu poté obvinil z genocidy ukrajinského obyvatelstva.

Tagy:
válka CNN genocida Moskva masakr Ukrajina Evropská unie Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Buča Azatbek Omurbekov Chabarovsk