Rusko se stává Íránem. Životní styl je nenávratně pryč, popsal expert důsledky sankcí

Nepovolený protest v Petrohradě (2.4.2022)

360° (419)

Lidé nemohou z Ruska normálně vycestovat, místní pociťují zdražení a chybí jim některé zboží, popsal aktuální atmosféru z Moskvy spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just. Dosavadní životní styl tak obyvatelé vyměňují za jiný a zvykají si, že země se pomalu stává Íránem, dodal v pořadu 360°.

„Lidé si z bankomatů vybírali například své dolary nebo eura z účtů, v současné době už ale nemůžou. Rusové si nemohou koupit zahraniční valuty, což je také důsledek sankcí. Nemohou normálně vycestovat, nemohou jen tak nasednout do letadla a odletět do Evropy,“ jmenoval následky sankcí na veřejnost Just.

Sankce tedy na Rusy opravdu doléhají. „V současné době jsme slyšeli, že známá firma vyrábějící prací prášky a drogistické zboží opouští Rusko také kvůli sankcím,“ uvedl Just jako příklad jejich dopadu německého výrobce spotřebního zboží Henkel.

Trápí je nedostatek zboží

Společnost, která vyrábí například prací prášek Persil, se k tomuto kroku rozhodla v souvislosti s válkou na Ukrajině. K ukončení podnikání v Rusku se už odhodlaly desítky firem, některé už krátce po zahájení ruské invaze, která trvá už více než dva měsíce.

„Není nutné čekat, že sankce dolehnou na Rusko automaticky a hned, ale postupně je vidět zdražení i fakt, že chybí zboží, že stále z Ruska odcházejí některé firmy a Rusy, konkrétně v Moskvě, to samozřejmě znervózňuje,“ vysvětlil dále Just.

V Rusku se tak logicky změnil i způsob života. „Životní styl, na který byli zvyklí před 24. únorem, je už nenávratně ztracen a tak trošku smutně si zvykají, že z Ruska se stává Írán, který na tom také není výrazně dobře,“ vysvětlil spolupracovník CNN Prima NEWS, který v Rusku žije.

Ruský prezident však stále odmítá, že by sankce země nějak citelně pocítila. „Strategie ekonomické bleskové války nevyšla. Sankce se navíc podepsaly i na samotných iniciátorech. Mám na mysli růst inflace, nezaměstnanosti, zhoršující se hospodářskou dynamiku v USA a v evropských zemích, pokles životní úrovně Evropanů a znehodnocení jejich úspor,“ řekl Vladimir Putin.

Ten podle odborníků nyní zoufale potřebuje úspěch na frontě, a to zvláště nyní, kdy se blíží jeden z nejvýznamnější státních svátků Den vítězství, který Rusové slaví 9. května. „Proto bych neřekl, že Rusové jsou optimističtí. Hmatatelný výsledek, že by se Ukrajina vzdala, nevidí,“ uvedl Just.

Rusové by chtěli získat pod kontrolu Mariupol, město má ale velký význam i pro Ukrajince. „Boj je symbol a má to velký význam i pro morálku Ukrajinců. Mariupol ale na sebe váže také poměrně velké množství vojsk Ruska a separatistů. Uvidíme, do jaké míry se zde ukrajinští vojáci udrží,“ dodal další host pořadu 360° generál Jiří Šedivý.

Tagy: