Povstane Mariupol z popela? Rusové představili velké plány. Bude jako nový do tří let, tvrdí

Rozbombardované divadlo v Mariupolu

Přístavní město Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny se stalo jedním ze symbolů ruské invaze, která trvá již od února. Město bylo krvavými boji a neustálým bombardováním či ostřelováním téměř srovnáno se zemí. Zahynuly zde až tisíce lidí. Rusko, které nyní Mariupol okupuje, přichází s plánem na jeho kompletní rekonstrukci. Chystá se znovuvybudovat infrastrukturu, a to už do roku 2025.

„Projekt pro znovuvybudování a návrat života do Mariupolu byl již zahájen. Podle předběžných dat je mezi lety 2022–2025 naplánováno postavit či obnovit 1,03 milionu čtverečních metrů sociální infrastruktury města. Podle plánu předpokládáme, že Mariupol plně obnovíme do tří let,“ uvedl ruský ministr výstavby Irek Fajzulin.

Ruská tisková agentura TASS, která pravidelně tlumočí názory Kremlu a jeho představitelů, přišla s velmi obsáhlým textem, v němž hovoří o poměrně brzké obnově válkou zdevastovaného přístavního města, které na Ukrajině už několik týdnů plně kontrolují okupanti.

Zpráva informuje například o novém systému a změněných standardech výstavby jednotlivých ulic, ale i mnoha dalších míst, o kterých mají Rusové svou představu. „Mezi nimi jsou rekonstrukce letiště, modernizace železniční stanice, výstavba nového autobusového nádraží, které by sloužilo pro cestu do destinací v Ruské federaci,“ líčí architektka Dita Sattarovová.

Ta dále pro agenturu TASS zmínila, že v plánu jsou také nové či opravené silnice pro motorová vozidla nebo přístav. Co se týče námořní dopravy, Rusové mají velké ambice. Zřídit chtějí i třeba novou „mezinárodní pravidelnou cestu v rámci Černomořské ekonomické spolupráce“.

Kromě toho si Kreml podle zmíněného ministerstva dává za cíl plně plánovat rozvoj Mariupolu prozatím do roku 2035.

Město bránil prapor Azov až do května

Mariupol je přitom Rusy pouze okupovaný, oficiálně stále patří Ukrajincům, se kterými Rusko od února válčí. Kreml však konflikt nechce nazývat válkou, a tak ho označuje za „speciální vojenskou operaci“.

Zmiňované město bylo takřka od začátku války kvůli své poloze terčem ruského dělostřelectva či leteckého bombardování. Zkraje konfliktu vyvolalo velké pozdvižení nejen na Ukrajině, ale i v západních státech, bombardování mariupolského divadla, v jehož podzemí se skrývaly stovky civilistů. Tito lidé při ruském ostřelování zahynuli, ačkoliv Rusové nedávno přišli s tvrzením, že Ukrajinci v podzemí nastražili bomby a své lidi zabili sami.

Mariupol bránil zejména prapor Azov, který má na jednu stranu pověst elitní ukrajinské jednotky, na druhou stranu se s ním táhnou kontroverze, že aspoň část jeho členů jsou příznivci krajní pravice. Tento argument Rusko velmi rádo a často využívá, když příslušníky Azovu označuje za „nacisty“.

Prapor Azov Mariupol dokázal aspoň částečně držet až do května. V té době už ovládal jen areál oceláren Azovstal, kde se držel několik týdnů. Kvůli ztrátám, mnoha raněným a docházejícím zásobám jim ukrajinských prezident Volodymyr Zelenskyj koncem května nařídil, aby se raději vzdali.

Místní si dodnes připravují jídlo nad otevřeným ohněm

Samotné město je tak nyní už třetím měsícem pod ruskou nadvládou. Místní se snaží uživit, jak se dá. Třeba i tím, že za peníze odklízejí trosky svého zdevastovaného města. „Takový ‚ruský svět‘ jsme nečekali. Nepřál jsem si, aby sem někdo přišel a město zničil. Vždyť vzkvétalo a žilo. Dnes snad v každé budově stále někteří lidé raději přespávají ve sklepeních a jídlo si vaří na ohni,“ pravil nedávno jeden z místních obyvatel pro běloruský web Zerkalo.

Řada místních obyvatel prchla a mnoho z těch, co zde zůstali, přišlo o své domovy, které zničily boje. Ruská okupační správa pro ně má jednoduché doporučení. „Říkají jim, aby si šli najít prázdná obydlí a žili v nich, než si postaví nové,“ dodal obyvatel Mariupolu.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze stavba Ukrajina Rusko Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Azov Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Azovstal