Reportér CNN Prima NEWS v Kyjevě: Metro jezdí jednou za hodinu. Bez auta jste ztracení

Štáb CNN Prima NEWS z Kyjeva: Metro jezdí jen jednou za hodinu

Doprava v Kyjevě je velmi komplikovaná. Metro jezdí pouze jednou za hodinu, autobus vidíte výjimečně. Většina Kyjevanů je odkázána na auto anebo na chůzi. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který se v ukrajinském hlavním městě nachází. Ten také popsal, jak funguje zákaz vycházení do ulic ukrajinské metropole nebo jak si místní tvoří zásoby.

V Kyjevě byl v pátek nad ránem vyhlášen letecký poplach. „Kyjev je velké město, nevzbudilo nás to. Tady platí, že pokud bydlíte v klidnější části Kyjeva, často ani bombardování nezaznamenáte. Pokud naopak bydlíte blíže k frontě a například ve vyšším patře panelového domu, slyšíte dunění celou noc,“ vysvětlil Zrno.

V ukrajinském hlavním městě už byl i zákaz vycházení. „V tuto chvíli už není, ale skutečně platil celou středu. Znamenalo to, že ulice byly naprosto vyprázdněné. Zákaz byl velice striktně vynucován bezpečnostními složkami. Bez speciální propustky se nikdo nemohl dostat ven. Popravdě řečeno i ti, kteří propustku měli, raději zůstávali doma. Znamenalo to hlemýždí pohyb po městě vzhledem k tomu, že vás každých 200 metrů někdo kontroloval,“ uvedl Zrno.

Většina lidí chodí pěšky v nejbližším okolí bydliště

„Nejsem si jistý, proč zákaz vycházení platil. Starosta Kličko jenom napsal, že Kyjev čekají těžké dny. Nicméně žádný zásadní ruský postup nenastal. Vysvětlení jsou různá. Jedno z nich je, že se díky výjimečnému stavu, kdy museli všichni být doma, podařilo snáze dopadnout ruské diverzanty, protože tady panuje silná představa, že ve městě jsou. Na druhou stranu žádné důkazy ukrajinská strana ještě nezveřejnila a je otázkou, co z toho je trošku špionománie a co reálné nebezpečí,“ pokračoval Zrno.

Během rozhovoru také padla otázka, jak v Kyjevě funguje doprava. „Auto je základní dopravní prostředek. Bez něj si nyní moc nepomůžete. Stále funguje metro, ale jezdí jenom jednou za hodinu. Velmi zřídka vidíme autobus hromadné dopravy. V zásadě je to tak, že většina lidí se pohybuje pěšky v nejbližším okolí svého bydliště. Pokud nemají vlastní auto, v Kyjevě stále funguje taxislužba a dodávka jídla, kdy si můžete nechat přivézt nákup,“ řekl Zrno.

Nehrozí, že by někdo v Kyjevě trpěl hladem

Obchody ze základními potravinami a lékárny jsou zatím otevřené, ostatní své dveře zavřely. „V tomto ohledu veškerý život přestal. Základní potraviny zatím jsou, ceny jsou ale vyšší než před válkou. Řada lidí si udělala zásoby, nicméně mnoho lidí nevěřilo, že vypukne válka. Hodně lidí také žije od výplaty k výplatě a neměli prostředky na to, aby si udělali zásoby na měsíce dopředu,“ sdělil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

„Funguje tu ale vlna solidarity. Je tu hodně distribučních center, kde pomáhají dobrovolníci. Viděli jsme i dobrovolníky, kteří dodávali chleba bezdomovcům. V tuto chvíli nehrozí, že by někdo v Kyjevě trpěl hladem nebo neměl základní životní potřeby. Upozorňuji, že mluvím pouze o Kyjevu. V městečkách a na přístupech ke městu, kde se velmi tvrdě bojuje, je situace úplně jiná,“ dodal Zrno.

Tagy: