Šándor k vypnutí webů: Vnitro nevykládá písmo svaté, dezinformace musíme vysvětlovat

Bezpečnostní poradce a generál v záloze Andor Šándor.

Mimořádné vysílání pořadu Divoká karta

Celkem osm českých dezinformačních webů v pátek zablokovala v reakci na válku na Ukrajině vláda. Podle bezpečnostního poradce Andora Šándora, vojenského analytika Martina Kollera a politického analytika Štěpána Kotrby jde o zbytečný krok. „Ministerstvo vnitra nevykládá písmo svaté. Nezakazujte, ale vysvětlujte,“ kroutil hlavou v mimořádném vysílání pořadu Divoká karta Šándor.

Internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo v pátek v Česku osm dezinformačních webů. Experti se ale ve speciálním vysílání shodli, že se nejedná o šťastné rozhodnutí.

„Obávám se, že jsme se dostali někam do doby před 30 lety. Zavádět cenzuru kvůli názoru je úplně špatně. Jestliže vytlačíme diskuzi a rozdílný názor, tak popíráme už prezidenta Masaryka, který uváděl, že diskuze je základem demokracie,“ míní vojenský analytik Martin Koller. Nyní se obává zejména toho, abychom se nedostali do situace, kdy bude „jiný názor, než ten nakomandovaný, zakázán“. „Toho jsme se chtěli v roce 1989 zbavit a najednou bychom byli zpátky,“ dodal.

Politický analytik Štěpán Kotrba jeho slova vesměs potvrdil. „S dezinformacemi se musí bojovat pouze informacemi. Jestli si někdo jako ministr vnitra Vít Rakušan myslí, že bude určovat, kde získávat informace, tak je to nesmysl,“ uvedl.

Covid ukázal sílu dezinformací

Do resortu, který Rakušan vede, si rýpl i Šándor. „Jsem zastáncem volné soutěže informací a nemyslím, že by ministerstvo vnitra mělo být vykladačem písma svatého. Dodávám, že O2 ze solidarity zablokovalo kanál Russia Today. To je také krok, který moc nechápu,“ podotkl.

„Zhruba před rokem ministr Blatný říkal, že když si dáte dvě dávky vakcíny, tak se nemůžete nikdy nakazit. Už tehdy se vědělo, že to není pravda. Je to dezinformace s cílem omezit lidi. Selektivně vybíráme jenom to, co se nám hodí,“ uvedl příklad dezinformace, která dokonce pocházela od tehdejšího člena vlády. „Je to neřešitelný problém. Přesto bych dezinformace nezakazoval, ale vysvětloval,“ řekl.

Kotrba také upozornil na to, že nikdo neví, podle čeho byly dotčené weby přesně označeny za dezinformační. „Udávají jiné zdroje, místy nejsou seriózní, ale nemohu říci, že by byly vyloženě dezinformační. Tento termín má trochu jinou váhu,“ podotkl s tím, že mu trvalo asi pět minut, než zablokování obešel.

Tagy: