Senát je dobře placené odkladiště neúspěšných politiků. Zbytečná instituce, zdůraznil Zeman

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové (3. 7. 2022)

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 25.9.2022

Senát je elegantní a dobře placené odkladiště neúspěšných politiků, řekl prezident Miloš Zeman na konto horní komory parlamentu. V nedělní povolební Partii Terezie Tománkové se opřel nejen do šéfa Senátu Miloše Vystrčila, který ve svém obvodu postoupil do druhého kola hlasování, ale také do svých někdejších prezidentských protikandidátů. O horní komoře prezident rovněž řekl, že je to „zbytečná až škodlivá instituce“.

„Moji protikandidáti v posledních prezidentských volbách získali v Praze senátní křeslo, třebaže byli poraženi. V zahraničí mají malé a střední země jednokomorový parlament. Pouze velmoci – až na výjimky – mají dvoukomorový parlament. Buď je Česká republika velmoc, což bych jí přál, nebo jdeme proti proudu dějin,“ vyjádřil svůj názor Zeman.

V řadách senátorů působí například Marek Hilšer, Pavel Fischer či Jiří Drahoš, který se probojoval až do druhého kola prezidentských voleb. Tam ale jeho boj o Pražský hrad skončil, od voličů získal jen 48,63 procent hlasů.

Naopak ocenil politiky na komunální úrovni. Poslaneckou sněmovnu zase považuje za centrum politického dění.

„Není to Senát. Podle mého přesvědčení je to nejen zbytečná, ale i škodlivá instituce. Například tehdy, když zbytečně blokuje některé návrhy zákonů,“ pokračoval prezident. Opřel se také do šéfa Senátu Miloše Vystrčila, který ho chtěl vloni odvolat z prezidentského postu.

Dále odmítl, že by byl Senát pojistkou demokracie. Jako příklad uvedl přehlasovaná stanoviska horní komory u některých vrácených zákonů. „Tou pojistkou mohou být i nezávislá média, ombudsman, krajská zastupitelstva. Senát není jediná pojistka demokracie. Nikomu nevnucuji svůj názor, ale přijde mi jako takové elegantní a dobře placené odkladiště,“ dodal.

ANO jde do finále se 17 kandidáty

Vítězem prvního kola senátních voleb se stalo ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Premiérové zastoupení v senátním finále bude mít za týden z parlamentních stran SPD. Strany vládní koalice si ale bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní parlamentní komoře udrží.

ANO bude mít v druhém kole senátních voleb ve hře sedmnáct finalistů, ODS devět, KDU-ČSL šest kandidátů a TOP 09 tři. ČSSD může obhájit jeden mandát. Ve finále bude mít tři adepty hnutí Senátor 21, pirátští kandidáti se do druhého kola neprobojovali.

Šanci zůstat v čele Senátu má Miloš Vystrčil (ODS), na Jihlavsku bude jeho vyzyvatelkou Jana Nagyová, spolu s Babišem obžalovaná v kauze dotace na stavbu Čapího hnízda.

Partii s prezidentem Zemanem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: