Připraví na přijímačky a maturitu, i s pomocí mobilu. Cermat spustí novou aplikaci TAU

S přípravou na přijímačky na střední školy i k maturitě pomůže nová mobilní aplikace společnosti Cermat (ilustrační foto)

Škola po prázdninách začala

Již v průběhu září se žáci devátých tříd a maturitních ročníků mohou těšit na on-line pomůcku, která jim usnadní přípravu na přijímačky a závěrečné zkoušky. Cermat spustí novou a více moderní aplikaci TAU – TRÉNUJ A UČ SE. Novinka spočívá například v tom, že si úlohy v aplikaci mohou studenti vyplňovat ve svých mobilních telefonech. Zejména rodiče potěší, že TAU bude zcela zdarma, čímž mohou ušetřit na přípravných kurzech.

„Nová aplikace je určena k procvičování testů a úloh z předchozích ročníků jednotné přijímací zkoušky do oborů vzdělání s maturitní zkouškou a také k procvičování testů k maturitě,“ přiblížila pro CNN Prima NEWS Jana Patáková, vedoucí Referátu vnějších vztahů a tisková mluvčí Cermatu. Dostala jméno TAU, podle devatenáctého písmena řecké abecedy.

ČTĚTE TAKÉ: Otec říkal, že jsem debil, ať jdu makat rukama. Kde jsou děti, kterým nevyšla vysněná škola?

Nejedná se pouze o aplikaci, která dostane lehce modernější kabát. Oproti své předchůdkyni se bude v mnohém lišit. „Oproti minulé aplikaci bude obsahovat všechny dostupné didaktické testy. Celá stránka funguje bez přihlášení, není potřeba kamkoliv zadávat jakékoliv údaje. TAU bude plně responzivní na mobilních telefonech a zcela zdarma,“ podotkla Patáková.

Dosud se museli žáci, kteří se chtěli na přijímačky připravovat prostřednictvím aplikace na webu Cermatu, přihlásit. Nejedná se však o nejlehčí formu přihlášení – zájemci si musí vygenerovat přihlašovací kód, s jehož pomocí se následně mohou opakovaně do aplikace přihlašovat a mít přístup k historii svých vyřešených testů a skupin úloh.

Kód, který byl dotyčnému vygenerován, si musel žák pečlivě uschovat – pokud jej ztratil, bylo nutné vygenerovat nový, čímž přišel o přístup ke své historii v aplikaci. Jelikož k přihlášení nedocházelo například prostřednictvím e-mailu a hesla, tak nebylo možné využít možnosti „zapomenuté heslo“. Kód nešlo obnovit, a to ani prostřednictvím Cermatu.

Až 15 tisíc korun za kurzy

Co potěší zejména rodiče je to, že aplikace TAU bude zcela zdarma – stejně jako její předchůdkyně. Díky nové on-line pomůcce tak možná někteří ušetří za placené přípravné kurzy, které jsou podle ředitele Cermatu Miroslav Krejčí „nesmyslným byznysem“. „Může to někomu pomoci, ale není to záruka. Všeobecné pravidlo by mělo být, že uchazeče na přijímací zkoušku připraví škola,“ sdělil pro Lidovky.

Jak vyplynulo z průzkumu agentury ResSOLUTION Group publikovaného na konci letošního května, pro placenou přípravu se rozhodlo 47 procent rodičů, jejichž dítě skládalo jednotné přijímací zkoušky. Nejčastěji šlo o individuální doučování (37 procent), doučování nebo kurz organizovaný střední školou (31 procent) nebo kurz organizovaný jiným subjektem (28 procent).

Podrobněji se na celý průzkum můžete podívat v níže přiložené reportáži:

Výrazně častěji se k placené přípravě uchýlili respondenti z velkých měst, v rámci České republiky tedy hlavně z Prahy a Středočeského kraje, kde jsou zároveň placené možnosti přípravy dostupnější. V těchto oblastech také děti častěji absolvovaly placenou přípravu mimo školy.

Z průzkumu dále vyplynulo, že zhruba 30 procent rodičů zaplatilo za různé přípravné kurzy a doučování až tři tisíce korun. Skoro 17 procent rodičů pak do svých dětí investovalo do pěti tisíc korun a dalších osm procent rodičů bylo ochotno zaplatit více než patnáct tisíc za přípravu dítěte na přijímačky.

Změny nejen v aplikaci

„V aplikaci bude možnost procvičovat celý test nebo jen vybranou skupinu úloh. Po vypracování testu nebo úloh, je možné si je vyhodnotit pomocí klíče správných řešení, vše on-line. Aplikace umožňuje zobrazení vzorových řešení některých úloh,“ doplnila k nové aplikaci TAU Patáková.

V novém školním roce 2023/2024 čeká žáky 9. ročníků pravděpodobně další změna, a to systémové. Nově by si měli v únoru podávat na místo dvou přihlášek na vysněné střední školy tři, a navíc elektronicky. „Digitalizace přijímacího řízení je krok, který je velmi správný – měl se odehrát už dávno. Chystaná digitalizace přijímaček bude velkou změnou,“ podotkla ve speciálním vysílání Zpátky do školy na CNN Prima NEWS poslankyně Renáta Zajíčková (ODS).

Digitalizace podle ní přinese úlevu od stresu a bude i komfortnější pro rodiče. „Ministerstvu školství přinese data, se kterými bude moci pracovat. Je tam mnoho přínosů a musím říci, že je škoda, že digitalizace neproběhla už dříve. Pokud opravdu nedojde k nějaké nepředvídatelné okolnosti, tak by deváťáci měli mít daleko přívětivější a klidnější období kolem přijímacích zkoušek,“ pokračovala.

Největší změnou pro žáky bude podle Zajíčkové právě to, že si budou moci podat tři přihlášky. „Také si budou tvořit takzvanou prioritizaci – pořadí, a zruší se zápisové lísky. Největší slabinou přijímacího řízení bylo, že v prvním kole byla přijata jen velmi malá hrstka deváťáků a většina čekala na to, jak se tato hrstka mezi školami, kam byli přijati, rozhodne. Díky prioritizaci zápisové lístky již nebudou a v polovině května se žák dozví, na jakou školu byl přijat, a tím to pro něj definitivně končí,“ doplnila poslankyně.

Cíl ministra Beka

Nový systém by měl umožňovat, aby si žáci v prvním kole přijímacích zkoušek volili školy, na které se chtějí dostat. Škola uvedená na prvním místě by měla být tou, na které chce žák studovat nejvíce. Návrhy novely školského zákona a vyhlášky, která upravuje přihlašování na střední školy, plánuje resort předložit na začátku září.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy čekají deváťáky 12. a 15. dubna. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) si digitalizaci přijímacího řízení na střední školy vzal za cíl při svém květnovém nástupu do funkce. Současný systém, který podle něj patří do minulého století, označil za neudržitelný, protože způsoboval zbytečnou paniku dětí i rodičů a neúměrně zatěžoval i školy.

Tagy: