sledujeme živě

Sledujte ŽIVĚ: Poslanci jednali celou noc. Po 19 hodinách je atmosféra ve Sněmovně napjatá

Souhrn událostí

  • Poslanci od úterní desáté hodiny jednají na mimořádné schůzi o pandemickém zákonu.
  • Ani po více než devatenácti hodinách ale nemají jasno.
  • Zákon přestane platit 28. února a vláda ho potřebuje prodloužit.
  • Chce si také rozšířit pravomoci.
  • Jednání můžete sledovat živě na CNN Prima NEWS.

Poslanci od úterní desáté hodiny jednají na mimořádné schůzi o pandemickém zákonu. Ve Sněmovně strávili celou noc a po více než devatenácti hodinách se zatím nedohodli ani na programu jednání. Atmosféra je napjatá. Zákon přestane platit 28. února a vláda ho potřebuje prodloužit. Chce si také rozšířit pravomoci. Jednání můžete sledovat živě na CNN Prima NEWS.

Jednání začalo v úterý v půl jedenácté ráno. Poslanci ve Sněmovně strávili celou noc, ale ani po více než devatenácti hodinách o pandemickém zákonu není jasno. Poslanci se totiž zatím neshodli ani na programu schůze.

Atmosféra je ale napjatá. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) v půl šesté ráno po téměř hodině řečnění vzal slovo poslanci SPD Oldřichovi Černému. To rozčílilo šéfa poslanců hnutí Radima Fialy i předsedu SPD Tomia Okamuru. Když znovu přišel k řečnickému pultíku, poslanci začali bušit do stolu.

Následně se slova ujali například ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nebo místopředseda Sněmovny Skopeček, kteří apelovali na poslance SPD, aby mluvili k věci a co nejdřív se dostali k projednávání zákonu.

K jednání o zákonu se ještě nedostali

Že mimořádná schůze bude dlouhá, se očekávalo už od úterního rána, kdy opoziční poslanci z řad SPD a ANO oznámili, že se chystají návrh obstruovat. Poslanci jednali celý den a teprve před devátou hodinou večerní se hlasy vládní koalice podařilo rozhodnout, že Sněmovna bude schvalovat pandemickou novelu ve stavu legislativní nouze. K samotnému jednání o zákonu se ale zákonodárci ještě nedostali.

A to ani přesto, že vládní kolice omezila čas poslanců na řečnění. Každý poslanec tak může mluvit dvakrát pět minut. Toto omezení se však nevztahuje na poslance s přednostním právem, což jsou například šéfové stran a předsedové poslaneckých klubů. Šéf SPD Tomio Okamura nebo předseda poslanců SPD Radim Fiala tak mohou mluvit, jak dlouho chtějí.

Hnutí SPD si navíc po deseti hodinách obstrukcí vyžádala hodinovou pauzu. Ta skončila ve 22:30, protože se vedení Sněmovny ještě radilo o dalšímu postupu projednávání. Po jeho obnovení opoziční hnutí navrhlo doplnit program schůze o projednání svých předloh.

„Opozice nám ve čtvrtek zatrhla opoziční okénko, tak my si ho teď uděláme tady,” prohlásil na začátku svého večerního proslovu Okamura. S dalšími návrhy k programu následně předstupují jeho straničtí kolegové, kteří s návrhy mohou mluvit, jak dlouho chtějí.

Konec až ráno

Jednání tak může skončit až ráno. Jeden z opozičních zákonodárců redakci CNN Prima NEWS původně řekl, že schůze by mohla skončit kolem čtvrté ráno. To se ale nestalo, jednání dál pokračuje. Podle jiných informací by mohlo skončit až po sedmé hodině ranní.

Ještě před startem mimořádné schůze vystoupili politici na tiskových konferencích – od 9:20 mělo brífink hnutí ANO, v 9:40 SPD. V 11:00 měli brífink poslanci vládní pětikoalice.

Zákonodárci hnutí SPD i ANO byli k pandemickému zákonu velmi kritičtí. Šéf SPD Tomio Okamura označil předlohu za něco, co představuje „absolutní totalitní zvůli“. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová mluvila o novele jako o paskvilu.

Co chce vláda změnit?

Vláda tvrdí, že novelu pandemického zákona potřebuje k zvládání pandemie. „Je to zákon, který nám umožňuje nejít tou cestou, kdy bývalá vláda se často uchylovala k relativně drastickému kroku – opakované vyhlašování nouzového stavu. Pandemický zákon potřebuje mít vláda v ruce, kdyby se epidemie vyvíjela tak, jak si nepřejeme,“ hájil šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný.

Co všechno chce vláda změnit? Doposud pandemický zákon dával možnost omezit kadeřnictví, masáže nebo manikúry. Nově chce vláda přidat obecný paragraf, že bude moci omezit podnikatelskou činnost. Mohla by tak zasáhnout do všech oblastí.

Nově přibyla také možnost omezit botanické zahrady, zoo, trhy či veletrhy, koncerty nebo dětské tábory. Uvalit karanténu by mělo být pro hygieny snazší, nově by mělo stačit zaslat SMS zprávu. Úřady by mohly nařídit testování také podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Více o pandemickém zákonu si můžete přečíst zde.

Tagy: