Zemřel bývalý zpěvák Iron Maiden. Trápily ho zdravotní potíže, s kapelou natočil zásadní alba

Hudební svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 66 let zemřel Paul Andrews, bývalý zpěvák kapely Iron Maiden. Podle webu Daily Mail to oznámila jeho rodina. Kapela následně zveřejnila dojemné prohlášení, ve kterém na svého bývalého člena vzpomíná.

Paul Andrews, známý spíše pod svým uměleckým jménem Di'Anno, zemřel ve svém domě v Salisbury ve Wiltshire ve věku 66 let. Se skupinou natočil dvě alba – Iron Maiden (1980)Killers (1981), než ho nahradil současný zpěvák Bruce Dickinson, píše web Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrcený Zayn odkládá turné. Truchlí po tragické smrti bývalého parťáka z kapely Liama Paynea

„Jménem jeho rodiny společnost Conquest Music se zármutkem potvrzuje úmrtí Paula Andrewse, profesně známého jako Paul Di'Anno. Paul zemřel ve svém domě v Salisbury ve věku 66 let,“ píše se v prohlášení.

Paul se narodil 17. května 1958 v Chingfordu ve východním Londýně a poprvé se proslavil jako zpěvák anglické heavymetalové skupiny Iron Maiden v letech 1978 až 1981. Zpíval na přelomovém debutovém albu Iron Maiden a na následujícím úspěšném albu Killers. Po odchodu z kapely měl Paul Di'Anno za sebou dlouhou a bohatou nahrávací kariéru s kapelami Battlezone a Killers a také řadu sólových alb a hostování.

V posledních letech ho trápily vážné zdravotní problémy, které ho omezovaly při vystupování na invalidním vozíku, Paul přesto dál bavil fanoušky po celém světě a od roku 2023 odehrál přes 100 koncertů. „Společnost Conquest Music je hrdá na to, že měla Paula Di'Anna v rodině umělců, a žádá zástupy jeho fanoušků, aby pozvedli sklenku na jeho památku,“ píše se dále v prohlášení.

Poté, co v roce 1981 opustil Iron Maiden, začal být závislý na kokainu. „Nešlo jen o to, že bych trochu šňupal, prostě jsem na to šel nonstop 24 hodin denně. V kapele se mi hromadily závazky a já prostě neviděl cestu, jak to ukončit,“ řekl dříve o své závislosti.

Skupina Iron Maiden byla založena v roce 1975 v londýnském East Endu, natočila 17 studiových alb a prodala přes 110 milionů desek. Stala se jednou z nejvlivnějších britských rockových kapel všech dob.

„Všichni jsme hluboce zarmouceni, když jsme se dozvěděli o úmrtí Paula Di'Anna. Paulův přínos pro Iron Maiden byl obrovský a pomohl nám nastoupit na cestu, po které jako kapela kráčíme už téměř pět desetiletí. Na jeho působení jako frontmana a zpěváka na pódiu i na našich prvních dvou albech budeme velmi rádi vzpomínat nejen my, ale i fanoušci po celém světě,“ uvedli současní členové Iron Maiden na sociální síti X.

Dodali, že jsou velmi vděční, že měli možnost se s ním před několika lety setkat a strávit s ním ještě jednou nějaký čas. „Jménem kapely, Roda a Andyho a celého týmu Iron Maiden vyjadřujeme hlubokou soustrast Paulově rodině a blízkým přátelům. Odpočívej v pokoji, Paule,“ dodali členové kapely.

„Je to prostě tak smutné, že odešel. Byl jsem s ním v kontaktu teprve nedávno, když jsme si psali o West Hamu a jeho vzestupech a pádech. 'Alespoň donedávna ještě koncertoval, bylo to něco, co ho drželo při životě, být venku, kdykoli mohl. Bude nám všem chybět. Odpočívej v pokoji, kamaráde,“ sdělil Steve Harris, který byl součástí kapely od roku 1975.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejsme sezónní záležitost, říká Garand po 20 letech na scéně. Dřív to byl chaos, teď má „šuplíky“

Tagy:
rodina hudba společnost Iron Maiden kapela hudební skupina celebrity hodnoty Daily Mail Salisbury Wiltshire Bruce Dickinson Paul Di'Anno hudební žánr umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání Paul Andrews Killers