Sněhová kalamita zasáhla Česko. Napadlo až 15 centimetrů sněhu, hrozí komplikace v dopravě

Sněhová kalamita zasáhla Česko.

Hory zasypal sníh

Do Česka se vrátila zima. Silnice jsou zasněžené na Šumavě, ale také ve vyšších polohách Jihočeského kraje i na severu Čech. Od pátečního dopoledne do sobotního rána napadlo ve vyšších horských polohách nejčastěji pět až 20 centimetrů sněhu. Na horských silnicích leží sníh, cesty jsou ale s opatrností sjízdné, vyplývá z vyjádření silničářů. Varování meteorologů před silným sněžením na horách platí pro Krkonoše, Krušné hory a Šumavu do sobotních 18:00.

Podle očekávání meteorologů nasněžilo v noci na sobotu nejvíce na Šumavě. Na stanici Blatný vrch připadlo 34 centimetrů, a leží tam už kolem půl metru sněhu. Na Plechém napadlo 30 centimetrů a leží tam okolo 45 centimetrů. Hodně sněhu místy připadlo také na západě Krušných hor. Na stanici Přebuz sníh původně vůbec neležel a v pátek ráno ho tam podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bylo čtvrt metru.

ČTĚTE TAKÉ: Úplné zatmění Slunce uchvátilo celý svět. Podívejte se na nejkrásnější fotografie

Silničáři ráno prohrnuli na Českokrumlovsku úsek z Pasečné na Svatý Tomáš, od pátečních 22:00 udržovali silnice na Prachaticku, pluhovali od Strážného po Vimperk. Po pluhování a solení jsou silnice ve vyšších polohách mokré, ale nenamrzají, protože vozovky nejsou prochladlé. Informovala Andrea Sáčková ze Správy údržby silnic Jihočeského kraje. V ostatních částech kraje jsou dešťové přeháňky, silnice jsou vlhké.

„Sněhové přeháňky se mohou objevovat v polohách nad 700 až 800 metrů nad mořem a sníh bude zůstávat v polohách 900 až 1 000 metrů nad mořem kvůli nižším teplotám. Přes den čekáme většinou dešťové přeháňky, v polohách nad 600 metrů nad mořem pak sněhové,“ poznamenal František Vavruška z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Na hřebeni Krkonoš také místy připadlo deset až 15 centimetrů sněhu, takže na Černé hoře ho leží okolo 35 centimetrů a na Labské boudě, kde stihl sníh před tímto ochlazením roztát, okolo čtvrt metru. Přibližně deset centimetrů sněhu napadlo na hřebeni Jizerských hor a mezi pěti až deseti centimetry připadlo i v Jeseníkách, kde teď leží na Šeráku 17 centimetrů.

Vhodné podmínky pro lyžování ale nečekejte. „Na sjezdovkách je spíše jen poprašek a konkrétně na Javorníku se nerozjely ani vleky,“ poznamenal reportér CNN Prima NEWS Bohuslav Štěpánek

Nová sněhová nadílka nepůsobila v sobotu ráno větší problémy v dopravě. Na horských silnicích sice leží sníh, ale s opatrností jsou sjízdné. Platí to i pro rušnou silnici I/10 z Tanvaldu na Kořenov a Harrachov v Libereckém kraji, kterou v zimě silničáři opakovaně uzavírali pro nákladní auta.

Meteorologové varují před mrazem

Kvůli stromům popadaným pod tíhou sněhu na koleje je zastavený provoz vlaků na regionální trati mezi Novými Hamry a Perninkem v Karlovarském kraji. Cestující vozí autobusy náhradní dopravy.

Sněžení by v sobotu a v noci na neděli mělo postupně ustávat, na východě naopak zesílí. V Beskydech může do nedělního rána připadnout až deset centimetrů sněhu, varoval ČHMÚ.

Rána nadále zůstanou chladná. Od sobotní půlnoci do odvolání bude platit v celém Česku s výjimkou jihovýchodní Moravy varování před mrazem, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a ovocné stromy. Ve druhé poloviny příštího týdne bude síla mrazů podle meteorologů klesat a riziko poškození tak pozvolna pomine.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jedl jsem burger a najednou měl nohy ve vodě. Radši teď chodím bos, popisuje Čech ze zatopené Dubaj

Tagy: