Místo investice do budoucnosti velká spekulace. Akcie ČEZ se po valné hromadě změnily v riziko

Trader na burze

Akcie polostátní skupiny ČEZ ve čtvrtek silně ztrácely. Může za to odliv investorů následující po schválení rekordně vysoké dividendy z výsledku za loňský rok. Oslabení akcií se podle analytiků dalo očekávat, přesto se ale pokles zastavil na přiměřené hranici. Další vývoj titulu na pražské burze se však dá predikovat jen velmi složitě. Analytik XTB Jiří Tyleček pro CNN Prima NEWS řekl, že se cenné papíry ČEZ staly velmi spekulativní záležitostí. Pokud by ve společnosti nepůsobil stát, jejich cena by vystřelila i o několik stovek korun výš.

Akcie polostátní skupiny ČEZ ve čtvrtek propadly až o 12 procent. Zatímco ve středu emise uzavírala na ceně 1 015 korun, čtvrtek zakončila na zhruba 900 korunách. Může za to zejména odliv investorů, kteří akcie drželi kvůli schválení rekordně vysoké dividendy v hodnotě 145 korun za akcii. Nárok na výplatu podílu ze zisku za loňský rok totiž skončil právě ve středu. Kdo si cenný papír ČEZ koupil ve čtvrtek, dividendu už nedostane.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace klesne tak rychle, že se nebudeme stačit divit. Hrozí propouštění, míní Kovanda

„Bylo to očekávané, propad nebyl překvapením. Kolem akcií ČEZ bylo v poslední době rušno. Dodnes se totiž neví, co stát chystá a co se skupinou udělá,“ řekl pro CNN Prima NEWS Tyleček. Analytik dodává, že se nákup akcií už nedá nazvat investicí, ale velkou spekulací.

Podle hlavního ekonoma Roklen Pavla Peterky má ale společnost stále své pevné místo na českém trhu a může se jednat o dobrou investici. Do budoucna je však opatrný kvůli možnému směřování společnosti a také kvůli snaze státu ovládnout energetickou skupinu.

„Pokud by mělo dojít k vykoupení podílu minoritních akcionářů, tak by se taková operace měla provést s určitou prémií. Takto je to běžné v Evropě i v rozvinutých státech, kam Českou republiku také řadím,“ řekl pro CNN Prima NEWS Peterka.

Ekonom dodává, že budoucí směřování ceny se nedá odhadnout. Domnívá se ale, že nějaký čas se budou akcie pohybovat okolo 900 korun. „A to kvůli nejistotě okolo budoucího směřování společnosti, jako je zelená transformace nebo otázka investic. Cena bude spíše kolísat a je zde i velké riziko nějaké ztráty,“ dodal.

Poslanci rozhodnou o lex ČEZ II

Budoucnost společnosti mají v rukách zákonodárci. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) totiž připravila novelu zákona o přeměnách obchodních společností, jež by usnadnila rozdělení skupiny ČEZ. Zákon je ale pod velkou palbou kritiky od opozice i právníků, kteří poukazují na možnou protiústavnost návrhu.

Stát se několikrát v minulosti postaral o snížení ceny společnosti. Více v reportáži:

Rovněž to je podle Jiřího Tylečka důvodem, proč se cena na vyšší hodnoty nemusí hned vrátit. „Právě proto bych to nenazýval investicí, ale jen velkou spekulací. Je otázka, zda stát svými kroky nepřispěl ke snížení ceny, aby odradil investory,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Dodává, že pokud by ministerstvo financí nevlastnilo ČEZ z téměř 70 procent, cena akcií by se pohybovala úplně někde jinde. „Dneska bychom se nebavili o částce 900 korun, ale o třeba o 1 400 nebo 1 500 korun,“ odhadl Tyleček.

Tagy:
ČEZ Evropa investice ODS akcie Česko investor vláda Petra Fialy Ministerstvo financí České republiky