Sport v roce 2023: Fotbalový i rallye svátek v Praze, F1 čeká premiérová lasvegaská show

Sportovní menu pro uplynulý rok bylo skutečně bohaté a gurmáni si jistě smlsli. Následujících 12 měsíců nenabídne monstrózní akce jako olympijské hry, fotbalový mundial a pro Česko domácí evropský basketbalový šampionát. Stále ale sezona 2023 přináší spoustu zábavy. Redakce CNN Prima NEWS vám přináší přehled těch nejzajímavějších událostí.

Australian Open (16. až 29. ledna)

První tenisový grandslam sezony si v roce 2022 získal nebývale velkou pozornost. Nicméně pořadatelé by si přáli jinou příčinu. Dlouhé dny bylo tématem, jestli bude smět v Austrálii zůstat proti koronaviru nenaočkovaný hvězdný hráč Novak Djokovič, který do Melbourne přiletěl s udělenou výjimkou. Ta nakonec úřadům nestačila, a tak Srb strávil nepříjemný čas v detenčním zařízení okořeněný o soudy. S odvoláními neuspěl a bez jediného odehraného zápasu odletěl do Bělehradu.

I když Djokovičovi hrozil i několikaletý zákaz vstupu do země, tentokrát už na turnaji u „protinožců“ nebude chybět. Titul obhajuje Rafael Nadal. A také české deblistky Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou.

Super Bowl LVII (5. února)

Vyvrcholení další sezony NFL přivítá arizonské město Glendale. Jaké týmy obsadí pozice finále nejslavnější soutěže amerického fotbalu, zatím není jasné. Ale ví se, kdo z umělců se postará o prestižní poločasovou Halftime Show. Velká pocta na State Farm Stadium čeká na Rihannu.

Mistrovství světa v biatlonu (8. až 19. února)

Před 10 lety se v Česku začala rozjíždět biatlonová mánie. Jedním ze spouštěčů byl velmi zdařilý světový šampionát v Novém Městě na Moravě. Areál na Vysočině usiloval o MS i pro rok 2023, ovšem při volbě pořadatelství prohrál s německým Oberhofem. Lokalita proslulá pro divoké počasí bude hostit tuto velkou akci podruhé.

Start sezony F1 v Bahrajnu (5. března)

Zatímco ročník 2021 nabídl v královně motorsportu drama doslova do posledního kola, v uplynulé sezoně bylo rozhodnuto velmi brzy. Každopádně v obou případech se stal králem formule 1 Max Verstappen z Red Bullu. Dosáhne Nizozemec na hattrick, nebo jeho vláda skončí? Rozhodne se v rekordních 24 závodech, přičemž premiérově se – 18. listopadu – pojede v samotném srdci „města hříchu“ Las Vegas.

Mistrovství světa v hokeji (12. až 28. května)

Kdyby ruská vojska nevtrhla koncem února 2022 na Ukrajinu, hrálo by se mistrovství světa v Petrohradu. Agrese vyústila mimo jiné v pořádně velký balík sportovních sankcí uvalených na největší stát světa, do kterých se zařadilo i odebrání pořadatelství šampionátu. A tak se opět po roce sjedou nejlepší hokejové reprezentace do Finska, konkrétně Tampere. Spolu s ním hostí MS Riga, která byla dějištěm turnaje v roce 2021.

Český nároďák vedený trenérem Karim Jalonenem by rád navázal na bronz z minulé akce, který byl první medailí po předlouhých 10 letech. Ve skupině ho čeká Kanada, Švýcarsko, Slovensko, Lotyško, Norsko, Kazachstán a Slovinsko.

Roland Garros (28. května až 11. června)

I když se Rafael Nadal narodil na španělském ostrově Mallorca, pařížský tenisový areál s kurty s oranžovou drtí je jeho druhým domovem. Na antukovém grandslamu bude útočit už na neuvěřitelný 15. titul. Mezi ženami obhajuje trofej Polka Iga Swiateková.

Finále Evropské konferenční ligy (7. června)

Nejmladší z evropských fotbalových klubových soutěží vznikla teprve v roce 2021 a její premiérové finále zavítalo do albánské Tirany, kde trofej vyválčilo AS Řím vedené trenérem Josém Mourinhem. A tečku za druhým ročníkem napíše bitva v pražském Edenu. Už ale není šance, že by si na domácí půdě zahrála Slavia, která – stejně jako Slovácko – nepostoupila ze skupinové fáze. UEFA si českou metropoli vybrala pro velkou klubovou událost podruhé – před 10 lety se zde hrál Superpohár mezi Bayernem Mnichov a Chelsea.

Finále Ligy mistrů (10. června)

Po 18 letech se závěrečná bitva nejslavnější fotbalové soutěže vrací do Istanbulu. V roce 2005 nabídlo finále spektakulární podívanou. AC Milán proti Liverpoolu vedl v poločase už 3:0, přesto nakonec slavil po penaltovém rozstřelu anglický tým. „Ušatý“ pohár obhajuje Real Madrid, který v minulé sezoně udělal poslední krok triumfem nad zmiňovaným Liverpoolem. Tentokrát se tito soupeři „povraždí“ už v osmifinále.

Euro do 21 let (21. června až 3. července)

Takzvané fotbalové „jedenadvacítky“ se sejdou v Rumunsku a Gruzii a Česko mezi 16 týmy, které se poperou o evropský titul, nechybí. Výběr Jana Suchopárka se na turnaj kvalifikoval až díky zvládnuté baráži s Islandem, ve skupině na něj čeká Anglie, Německo a Izrael. Právě Němci ovládli poslední malé Euro.

Tour de France (1. až 23. července)

Start ve španělském Bilbau, konec klasicky na pařížském bulváru Champs-Élysées. Mezi tím 21 etap a celkově 3 404 kilometrů. Kdo dojede do cíle už 110. ročníku nejslavnějšího cyklistického závodu ve žlutém dresu? Naposledy kraloval Dán Jonas Vingegaard.

Wimbledon (3. až 16. července)

Paralelně s nejproslulejší cyklistickou akcí se tradičně koná i ten nejvýznamnější tenisový svátek. Kurty s kraťoučce střiženým pažitem v roce 2022 opanoval Novak Djokovič a mezi ženami za velkého překvapení Kazaška Jelena Rybakinová. Významnou stopu zanechalo v All England Clubu i Česko – opět to byl triumf deblového dua Krejčíková, Siniaková.

Mistrovství světa ve fotbale žen (20. července až 20. srpna)

Zatímco nejlepší mužské reprezentace si v Kataru zahrály už 22. šampionát, ženy čeká teprve deváté mistrovství světa. Vůbec poprvé se účastní 32 týmů, na minulých šampionátech jich bylo o osm méně. Ani toto rozšíření nestačilo k tomu, aby se premiérově na světové scéně představily české reprezentantky. Na turnaji v Austrálii a na Novém Zélandu budou na třetí zlato v řadě útočit Američanky.

Mistrovství světa v cyklistice (3. až 13. srpna)

Už byla řeč o slavné „Staré dámě“, tedy Tour de France. Mezinárodní cyklistická unie ale nachystala novinku, která má být největší událostí všech dob ve světě kol. Rozhodla se rozjet monstrózní mistrovství světa s celkem 13 individuálními disciplínami. Ve Skotsku se tak představí silničáři, dráhaři, cyklokrosaři i ti nejlepší z BMX disciplín.

Mistrovství světa v atletice (19. až 27. srpna)

V pořadí 19. světový šampionát uspořádá Budapešť na zbrusu novém Národním atletickém centru ležícím přímo o Dunaje. Po akci, na které se rozdá 48 sad medailí, bude kapacita stadionu zredukována z 36 000 na méně než polovinu.

Mistrovství světa v basketbalu (25. září až 10. září)

Rovněž basketbalové mistrovství světa se chystá na 19. „edici“. Jedno ze dvou dějišť je celkem kuriózní, a to Filipíny. Ty si rozdělí pořadatelství s Japonskem. Poslední šampionát si mohou čeští fanoušci pamatovat díky fantastickému tažení party kolem Tomáše Satoranského. Reprezentace se dostala na největší akci poprvé od rozpadu federace a dosáhla na šesté místo. Kvalifikace na MS 2023 sice ještě není u konce, ale Češi už jsou bez šance a nebudou moct navázat na předchozí úspěch.

US Open (28. srpna až 10. září)

Čtvrtý tenisový grandslam má tradičně na starost americký New York. V areálu zvaném Flushing Meadows se posledně zaskvěl teprve 19letý Španěl Carlos Alcaraz, který po premiérovém titulu z jednoho z největších turnajů zároveň usedl na trůn pro světovou jedničku. Mezi ženami potvrdila pověst současné hegemonky Polka Iga Swiateková. I na US Open budou obhajovat deblovou trofej Krejčíková se Siniakovou.

Mistrovství světa v ragby (8. září až 21. října)

Extrémně dlouhý šampionát se oproti předchozím ročníkům ještě o něco protáhne. V devíti francouzských městech se tak bude hrát sedm týdnů, aby měly týmy mezi zápasy minimálně pět dní na odpočinek. Zlato obhajují ragbisté z Jihoafrické republiky, kteří na MS v Japonsku porazili ve finále Anglii.

WRC v Česku – Středoevropská rallye (26. až 29. října)

České fanoušky motorsportu čeká na podzim skutečný svátek. Po roce 2020 už Brno nehostí seriál MotoGP, ale nyní přichází velmi důstojná záplata. Zhmotňuje se sen mnoha generací o pořádání mistrovství světa v rallye. Středoevropská zastávka slavného šampionátu WRC odstartuje v Praze, přičemž zatím není jasné, kde přesně. Jejím centrem bude německý Pasov, zavítá se i do Rakouska.

Finále Billie Jean King Cupu (11. až 12. listopadu)

Ženská reprezentační soutěž dříve známá jako Fed Cup přináší českým barvám tradičně velké šance. Ke konci roku se bude hrát finálový turnaj, ale zásadní je, jak se předvedou svěřenkyně kapitána Petra Pály v dubnové kvalifikaci. Ta se koná 14. a 15. dubna, přičemž Češky narazí na Ukrajinky.

Tagy:
Formule 1 rallye mistrovství světa WRC tenis Novak Djokovič Liga mistrů finále mistrovství světa v hokeji fotbal svátek Super Bowl Česko sport Praha Roland Garros Novak Djoković Australian Open mistrovství Evropy do 21 let Evropská konferenční liga Mistrovství světa v atletice hokej Tour de France Wimbledon US Open Rafael Nadal mistrovství světa ve fotbale žen sport v roce 2023 mistrovství světa v ragby