Sportovní boháči se srdcem na správném místě. Kdo staví nemocnice a rozdává potřebným?

Díky mimořádnému talentu, odhodlání či kombinaci obojího vydělali a vydělávají i miliardy korun. Fakt, na jaké finance dosáhnou vrcholoví sportovci, mnoho lidí drásá. Jestli jsou masivní odměny zasloužené, je téma na jinou debatu. Ale persony ze světa branek, bodů a sekund vytrvale ze svého často kritizovaného objemu bohatství odkrajují na potřebná místa a prokazují tak dobré srdce. Které to jsou?

Zajistili rodinu na mnoho a mnoho dalších generací. Zaprvé díky sportovním úspěchům, zadruhé skrze lukrativní sponzorské dohody, kterými jsou nejlepší sportovci zahlceni. Když už nemusí řešit svoji budoucnost, často dospějí k tomu, že by mohli vylepšit budoucnost těm, kteří prožívají těžké časy. Ať už z ekonomického hlediska, nebo zdravotního.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Půl minuty za 150 milionů. Reklama během Super Bowlu je opět dražší, letos zazáří i Ozzy

Cristiano Ronaldo

Fanouškům po celém světě spadla brada, když pětinásobný vítěz Zlatého míče podepsal smlouvu se saúdskoarabským an-Nasrem na skoro pět miliard korun ročně. Žádný fotbalista takto astronomickou částku v kontraktu ještě neměl. Ale minulost napovídá, že si Portugalec nenechá celou gáži pro sebe a svoji rodinu.

Často se finančně zapojuje do charitativních projektů a z jeho dobročinnosti vyčnívá především jeden velmi konkrétní čin. V roce 2014 ještě hrál za Real Madrid a obrátili se na něj fanoušci tohoto klubu – rodiče malého chlapce, který potřeboval kvůli neurologické poruše nákladnou operaci. Ronaldo tehdy ze svého neznámým lidem zaplatil takřka dva miliony korun.

Sadio Mané

„Nepotřebuji se ukazovat s drahými auty, luxusními domy, výlety, nebo dokonce letadly. Preferuji dát svým lidem aspoň trochu z toho, co dal život mně,“ poznamenal před časem hvězdný Senegalec, nyní opora fotbalového Bayernu Mnichov. Jak říká, tak činí. V rodném městě Bambali postavil před časem školu, v roce 2020 byla z jeho prostředků dostavěna nemocnice.

Tím však dobročinnost nekončí. Desítkám rodin z nejchudší oblasti Senegalu posílá měsíčně pro ně zcela zásadní dva tisíce korun a například loni v únoru zaplatil padesátce fanoušků cestu do Kamerunu na finále Afrického poháru. Za svoji solidaritu se stal premiérovým držitelem Sokratovy ceny.

Podobně stylové odmítá pověst chamtivého boháče i Maného bývalý kolega z Liverpoolu Mohamed Salah. Egypťan se podílel na výstavbě lékařského centra a školy pro dívky.

Mario Balotelli

Pomáhajících fotbalistů by se našla celá řada, ale ve výčtu by nemělo chybět jedno možná trochu překvapivé jméno. Na hřišti je Balotelli proslulým rebelem, hráčem, jehož ego kdekoho drásá. Ale umí ukázat i daleko sympatičtější skromnější tvář. Bezdomovcům rozdává peníze, jednou jim během Vánoc zaplatil pokoje v hotelech. Jelikož je bývalá hvězda Manchesteru City, Liverpoolu a nyní hráč švýcarského Sionu i milovníkem zvířat, podporuje psí útulky.

Lewis Hamilton

Před několika dny se sedminásobný mistr světa formule 1 v jednom podcastu zamýšlel nad tím, jak šílený rozdíl je mezi bohatými a chudými. Ti první by podle něj měli mít stanovenou hranici, kolik maximálně smějí vlastnit, aby se ti druzí měli lépe, a nůžky se svíraly, nikoliv dál a dál rozevíraly.

Není pokrytcem. Založil nadaci Mission 44, do které ze své kapsy poskytl 20 milionů liber, tedy 531 milionů korun, na pomoc mladým, posílení vzdělávání a zaměstnanosti.

P. K. Subban

Jednou z mnoha laskavých duší ze světa sportu je teď už někdejší hokejista z NHL. Z vydělaných peněz daroval během angažmá v Montrealu 10 milionů dolarů dětské nemocnici. Stal tváří několika charitativních projektů a jeden čas kupoval početné skupině lidí z finančně znevýhodněných rodin vstupenky na zápasy a bral je na večeři. Také se snažil stavět mosty mezi problémovou mládeží a orgány činnými v trestném řízení.

LeBron James

Se svým statusem k ovlivňování a pomoci veřejnosti nešetří ani megastar z NBA, kterou dělí pár zápasů od toho, aby po takřka 40 letech sesadila z pozice lídra bodování nejslavnější basketbalové soutěže Kareema Abdula-Jabbara.

U Jamesa vyniká zejména financování školství. Chce, aby děti mohly naplno ukázat svůj potenciál a porazily chudobu díky poctivému vzdělání, na které by bez speciální finanční injekce nedosáhly. A aby učitelé byli za svoji práci patřičně odměněni. LeBronova nadace se zavázala v dalších letech poskytnout více než 1 000 stipendií, aby se některým méně privilegovaným mladým poštěstilo jít na univerzitu. To vychází na téměř 41 milionů dolarů.

List by mohl být ještě velmi dlouhý, ale ještě ve zkratce několik dalších štědrých sportovců se srdcem na správném místě. Nespočet životů pozitivním způsobem ovlivnili a do charity chvályhodně fušují tenista Roger Federer, jeho ženské kolegyně Serena Williamsová s Marií Šarapovovou, wrestler John Cena, plavecká legenda Michael Phelps, golfista Tiger Woods nebo fotbalisté Neymar a David Beckham.

Tagy:
Formule 1 Lewis Hamilton charita pomoc tenis finance Cristiano Ronaldo dobročinnost hokej fotbal sport LeBron James P. K. Subban Sadio Mané Mario Balotelli nadace