STAN se nerovná korupce. Je to poplivání dobré práce starostů, hájí partnery poslanec ODS

Hostem Divoké karty na CNN Prima NEWS byl poslanec ODS Jiří Havránek.

Divoká karta (617)

Hnutí STAN se nerovná korupce, zdůraznil v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS poslanec vládní ODS Jiří Havránek v souvislosti s kauzou již bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN). Poslanec opozičního hnutí ANO Martin Kolovratník zdůraznil, že aféra se dotýká vysoké politiky a zejména premiér Petr Fiala (ODS) by měl reagovat razantněji.

„Je to nepříjemná záležitost, ale nelíbí se mi přirovnání, že STAN rovná se korupce. Je to poplivání dobré práce mnoha starostů i na malých obcích a hejtmanů. Pozitivní je reakce hnutí, které jednalo ihned a správně. Je to téma pro celou republiku, i když rezonuje hlavně v Praze,“ míní Jiří Havránek.

Vše odstartovala středeční policejní razie na pražském magistrátu a zejména v dopravním podniku hlavního města. V pátek poslal soud do vazby již obviněného bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka, kterému bylo mimo jiné pozastaveno členství v hnutí.

Kolovratník: Jsem šokován

Ve vazbě údajně skončili také podnikatel Zakaríi Nemraha a zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl, který byl podle policejních dokumentů hlavou celé skupiny. Trojice obviněných čelí stíhání kvůli založení organizované zločinecké skupiny nebo za účast na její činnosti, dále za žádosti o úplatek s cílem opatřit si značný prospěch a také za nedovolené nakládání s drogami.

„Nejde o regionální problém. Zasahuje to do nejvyšších pater politiky a jsem šokován, že kolega z ODS tak ohromný problém hnutí STAN brání,“ nechápal ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Martin Kolovratník.

Jako problém vidí, že ministrem vnitra, pod kterého spadá policie, je šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Mám s ním korektní vztah, ale je v ohromném potenciálním střetu zájmů. Důkazem může být, že jsme o kauze chtěli mluvit ve Sněmovně, ale předseda poslanců STAN Josef Cogan to smetl ze stolu,“ dodal někdejší novinář.

Sám Rakušan už ve čtvrtek opětovně odmítl výzvy parlamentní opozice, aby kvůli aféře v pražském dopravním podniku rezignoval. „Ve chvíli, kdy policie evidentně koná bez jakéhokoliv zásahu ministra vnitra, je zcela iluzorní představa, že bych mohl něco ze své funkce ovlivňovat,“ hájil se.

Gazdík ve vládě? Neudržitelné

Podle poslance opoziční SPD Jana Hrnčíře ale kauz spojených s hnutím STAN přibývá. „Působí to, že jde o projekt politických podnikatelů, na který naletěla spousta poctivých starostů,“ uvedl.

V souvislosti s kauzou se mluví také o ministru školství Petru Gazdíkovi (STAN), který se zná se zmíněným podnikatelem Redlem. Kriminalisté popsali jejich vztah slovy běžná komunikace, návštěvy v Suché Lozi nebo společná dovolená. Gazdík v rozhovoru pro Deník N dovolenou popřel. Přiznal ale, že s Redlem komunikoval přes šifrovanou aplikaci a že se s ním scházel.

„Je neudržitelná situace, aby tito lidé seděli ve vládě. Není vhodné, aby Rakušan řídil ministerstvo vnitra. S reformami policie se nabízí otázky, jestli nešlo o nějaké zahlazení stop. Proto chceme slyšet odpovědi,“ prohlásil v pořadu Divoká karta Hrnčíř.

Sám Gazdík jen kvůli tomu, že „se s někým zná“, odstupovat nehodlá. Kolovratník i Hrnčíř nastínili, že předseda vlády Petr Fiala (ODS) by měl reagovat důrazněji. Fiala se hnutí STAN zastal, reakce na Hlubučkovo obvinění prý byla rychlá a razantní.

„Předseda vlády vystupuje. Řešení je na kolezích ve STAN. Mají jednat orgány činné v trestním řízení. Mám důvěru v policii,“ konstatoval Havránek z ODS.

Kolovratník nevyloučil, že může dojít ke konci současné vlády. I když s ohledem na české předsednictví v Radě Evropské unie, která startuje v červenci, to nepovažuje za vhodné. „Nechtěli bychom budit vášně a rozpoutat debaty o demisi vlády. Ale možná to může být řešení. Kdyby se premiér postavil ke kauze rázněji, mohl by tomu předejít,“ zopakoval Kolovratník.

Tagy: