Svištění kulek a evakuace raněných. Ukrajinci ukázali záběry surové přestřelky u Avdijivky

Evakuace raněného Ukrajince z Avdijivky

Ostrá přestřelka u Avdijivky

Ukrajinská 3. útočná brigáda zveřejnila záběry divoké přestřelky se členy ruských vojsk, k níž mělo dojít v blízkosti okupované Avdijivky. Vojáci po sobě pálili z pěchotních zbraní, zapojilo se i dělostřelectvo. Ukrajinci se nakonec dali na ústup, povedlo se jim evakuovat minimálně jednoho zraněného bratra ve zbrani. Bližší okolnosti brutálních záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„V Avdijivce působí 3. rota 1. mechanizovaného praporu naší brigády. Video ukazuje přestřelku ve městě a evakuaci zraněného muže pod dělostřeleckou palbou,“ informovala ukrajinská 3. brigáda na svém Telegramu.

Na záběrech je vidět surová pouliční řežba mezi ukrajinskou a ruskou armádou v rozbombardované oblasti. Obránci pálili na okupanty z útočných pušek a granátometů. Ruské jednotky střelbu opětovaly. Kulky svištěly všude kolem. Rusko mělo výhodu v podobě dělostřelecké palby a dronové podpory, upozornila agentura Unian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj hlásí přelom na frontě: Zastavili jsme postup Rusů, přišli o hodně letadel

Ukrajinci se kryli v polorozpadlých domech a snažili se z oblasti postupně stáhnout. Nakonec se jim i s poraněným vojákem podařilo dostat do prostoru továren. „Jak říkával můj kolega – takhle to ve válce chodí,“ prohlásil jeden z obránců. „Vojáci 3. útočné brigády ukázali, za jakých podmínek bránili Avdijivku. I přes nepřátelskou dělostřeleckou palbu evakuovali raněné,“ komentoval Unian.

Rusové Avdijivku obsadili v polovině letošního února, za což zaplatili značnými ztrátami. Tento tlak se ale Kremlu nakonec očividně vyplatil. Ukrajinské stažení ze zmíněného doněckého města bylo i podle západních analytiků velmi hektické. Právě vojáci z 3. útočné brigády tehdy nasazovali vlastní životy, aby pomohli s evakuací svým kolegům ze 110. mechanizované brigády.

Ukrajinská armáda se dostala pod tlak i na několika dalších místech fronty. Oproti ruskému agresorovi trpí nedostatkem mužů a munice, což analytici vyčítají i Západu, jehož podpora Ukrajiny už delší dobu nedosahuje kapacit, které by Kyjev potřeboval.

Situaci na bojišti může (nebo již mohla) zvrátit česká iniciativa, jejímž cílem je dodat Ukrajině 800 tisíc kusů dělostřelecké munice. Například britský list The Telegraph ve své analýze uvedl, že koordinovaná pomoc z Prahy spočívající v nákupu munice po celém světě přišla v pravou chvíli, přičemž získala obráncům čas, ale také zřejmě zachránila některá ukrajinská města.

„S dělostřeleckými náboji na cestě už ukrajinští vojáci nemusejí šetřit municí. Začátkem března zahájili palbu a začali podnikat protiútoky. Pokud je dělostřelectvo králem bitev, pak tím, kdo tvoří krále, je nyní Česká republika,“ konstatoval deník.

Tagy: