Svoboda: Že očkovaný může virus přenášet, jsme věděli. Vláda to ale nepouštěla ven

Bohuslav Svoboda

K věci 22.12.2021

Předseda sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS) zkritizoval předchozí vládu za to, jak s veřejností komunikovala očkování proti covidu. Podle něj se v odborných kruzích již před rokem vědělo, že vakcinovaný jedinec může dál virus přenášet. „Tehdejší vláda to ale nepouštěla ven,“ řekl poslanec v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Od začátku se mělo říkat, že vytvořit komunitní ochranu je u tohoto viru prakticky nemožné a že účinek vakcinace bude klesat. Rovněž říkat, že pacient, který je naočkován, může tu chorobu roznášet. To se vědělo,“ tvrdil Bohuslav Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na reakci moderátorky, že tehdejší opozice včetně členů ODS ve vyvracení tohoto stanoviska prakticky nebyla nijak slyšet, odpověděl: „To je mi líto, ale v našich kruzích jsme to slyšeli všichni. Jenom jsme věděli, že to tehdejší vláda nepouští ven.“

Očkovat proti covidu se v Česku začalo na konci minulého prosince. Minimálně pro veřejnost tehdy nebylo jasné, zda se očkovaný jedinec může koronavirem nakazit a jestli poté může nemoc dál přenášet.

Na začátku ledna přišel tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný s prohlášením, že očkovaný proti covidu se nemůže nakazit, a tím pádem ani nemůže být infekční. Tento výrok rozporovala část odborníků i Blatného předchůdci. Vysvětlení po něm požadoval mimo jiné i Adam Vojtěch.

Slyšet byla jen vláda

Epidemiolog Roman Prymula v reakci na Blatného tvrzení uvedl, že vakcína nemusí chránit proti vylučování viru beze zbytku. „Člověk by měl být chráněn proti hospitalizaci, úmrtí i těžkým a středním formám, nebude ale zřejmě dokonale chráněn proti bezpříznakovým formám,“ zmínil už tehdy Prymula.

Hlasy odborníků s tímto názorem však nebyly oproti vládě ve veřejném prostoru příliš slyšet. Blatný ještě v březnu tohoto roku na půdě Senátu znovu řekl: „Ten, kdo má ukončenou vakcinaci, tak neonemocní a nikoho dalšího nenakazí.“ Později se ukázalo, že tento odhad byl výrazně mylný.

Podle Svobody v tomto ohledu vláda Andreje Babiše (ANO) jednoduše selhala. Poslanec předchozí kabinet kritizoval i za jeho restriktivní přístup k zavádění opatření. „Co jsou nám platné příkazy, když restaurace zavírají v deset a lidé se pak schází třeba v garáži. Pořád věřím v osobní odpovědnost,“ uvedl.

Válek: Neumíte se chovat zodpovědně?

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) rovněž ve svých projevech často zmiňuje, že nechce lidem neustále něco nařizovat či zakazovat, ale spíš hodlá apelovat na společenskou odpovědnost. „Proč chcete, aby vám vláda něco nařídila? Neumíte se chovat zodpovědně?“ uvedl například minulý týden.

Jenže podle mnoha odborníků nebo členů bývalé vládní koalice se už apel na společenskou odpovědnost jako řešení boje s covidem v minulosti zkusil a velký účinek to nemělo. „Je to úsměvné. Nechápu, proč se členové vlády takhle zesměšňují. Spoléhat, že lidi něco budou dodržovat dobrovolně, už se zkusilo a nejde to,“ reagoval na Válka imunolog Václav Hořejší.

„Teď, mávnutím kouzelného proutku, budou všichni zodpovědní? Babiš také vyzýval k odpovědnosti stejně jako Fiala, nevidím zásadní rozdíl,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Robert Králíček (ANO).

Podle Svobody ale Babišova vláda nekomunikovala správně, čímž nemohla odpovědnost v české společnosti probudit. „Babiš to neříkal tak, jak to říkat měl. Neukazoval rizikovost. Hovořil o tom jako politik, aby se lidem zalíbil. To v medicíně nejde,“ dodal Svoboda.

Tagy: