Teď přijde blitzkrieg, varuje vojenský expert. Co Ukrajinu v následujících dnech čeká?

Ruský tank při invazi na Ukrajinu

Následky ruského útoku očima reportérky CNN Prima NEWS

Ve čtvrtek brzy ráno zahájilo Rusko vojenský úder na Ukrajinu. Podle dostupných zpráv se útok zatím soustředí především na letecké, raketové a dělostřelecké údery. Podle britského vojenského experta Stuarta Crawforda je to jen předzvěst zdrcující ruské ofenzivy, která přijde v velmi brzy. V taktice Rusů pak vidí shodné prvky s německým blitzkriegem.

Crawford zmiňuje, že Rusové se v první fázi invaze soustředí především na ukrajinskou protivzdušnou obranu a komunikační systémy s cílem vydláždit cestu ruskému letectvu. „Je to přesně jako začátek války v Perském zálivu v roce 1991. Byl jsem tam,“ píše Crawford ve svém komentáři pro web Daily Mail.

Co bude následovat po této fázi? Crawford má jasno. „Rusové přijali doktrínu, kterou nazývají Deep operation, což je v podstatě vylepšená verze německého blitzkriegu,“ popisuje. V praxi to podle experta znamená, že po nastolení vzdušné převahy a drtivém dělostřeleckém bombardování přijde na řadu pěchota. Ta prorazí obrannou linii a pronikne hluboko na nepřtelské území, přičemž se bude vyhýbat místům s potenciálně silným odporem. Cílem je obklíčení a zničení nepřátelských sil.

„Předpokládám, že právě tohle se stane na Ukrajině, a to brzy, dokud jsou obránci ochromení a reagují pomalu. A když se tak stane, dosáhne Putin všeho, v co doufal – dominantní postavení pro mírová jednání,“ vysvětluje Crawford.

Odborník předpovídá, že kromě Suchojů Su-25 nasadí Rusové také Migy a moderní útočné vrtulníky Mil MI-28. Do akce se dostanou i rakety Kalibr, což je ekvivalent amerického Tomahawku. Ukrajinské pohraniční jednotky už podle Crawforda zase měly co do činění se salvovým raketometem BM-21 Grad. Podle experta se takové síle může Ukrajina bránit jen velmi obtížně. Radu ale má. „Doporučil bych nepokoušet se porazit Rusy v otevřené válce. Pokud má dojít k zastavení útoku, pak je nejvhodnější přírodní překážkou široká řeka Dněpr. To by ale znamenalo obětování velké části území.“

Rusové nechtějí další Stalingrad

Crawford ještě uvádí možnost boje ve městech. Je podle něj sice potřeba počítat s velkými škodami a ztrátami na životech, na druhou stranu boj v ulicích zpomaluje postup a bere útočníkům mnohé výhody, například početní převahu. „Rusové nebudou chtít opakovat další Stalingrad nebo Berlín a to může být výhoda obránců,“ dodává expert.

Jinak ale podle Crawforda Ukrajinci v příliš doufat nemohou. Maximálně v dodávku materiálu a zbraní, což může konflikt protáhnout a přimět Rusy hledat mírové řešení. Vojáky ale NATO ani Západ nepošle. „V konečném důsledku leží osud Ukrajiny v rukou jejího lidu, nehledě na přátelská slova a povzbuzení ze strany mezinárodních spojenců. Ukrajince čeká bezútěšná budoucnost,“ uzavřel.

Tagy: