Party jak na Silvestra: Španělé a Belgičané slavili, že zas mohou v noci do ulic

Ve Španělsku a v Belgii skončil noční zákaz vycházení. Španělé po odbití půlnoci zpívali a tancovali. Stovky převážně mladých lidí v Bruselu musela nad ránem rozehnat policie.

Nálada v ulicích španělských měst v noci na neděli se podobala oslavám Nového roku. Hodiny na madridském náměstí Puerta del Sol odbily půlnoc za potlesku stovek lidí. V Barceloně se popíjející lidé shromažďovali na pláži. Policie měla těžký úkol – oslavující masy lidí musela v deset hodin večer poslat domů, aby jim po půlnoci, kdy ukončení zákazu nočního vycházení vstoupilo v platnost, zase umožnila návrat.

Někteří Španělé neměli nasazené roušky, mnoho z nich nedodržovalo bezpečné rozestupy a s přáteli se líbali, objímali, tančili, zpívali a provolávali heslo „svoboda“. Konzervativní madridský starosta José Luis Martínez-Almeida však upozornil, že svoboda nezahrnuje porušování pravidel. Politik rovněž zdůraznil, že je v ulicích stále zakázáno pít alkoholické nápoje.

V Bruselu policie použila vodní děla

Zákaz nočního vycházení skončil také v Belgii. Ten platil od loňského října. Davy lidí se sešly na bruselském náměstí Flagey a v jeho okolí. Ještě kolem půl druhé ráno tam slavilo okolo 500 lidí. Policie proti nim zakročila vodními děly a tři z nich zadržela. Dva lidé včetně jednoho policisty byli zraněni. Otevřít se v Belgii mohou i zahrádky restaurací a kaváren, stále však platí zákaz pití alkoholu ve večerních hodinách a po 22. hodině se na veřejnosti nesmí scházet víc než tři lidé.

Tagy: