V současnosti válka na Ukrajině není, prohlásil poslanec ANO. Jurečka se tvrdě ohradil

Poslanec ANO Milan Brázdil se na podzim 2021 během projednávání pandemického zákona oblékl do záchranářského stejnokroje.

Poslanec hnutí ANO Milan Brázdil během úterního projednávání novely zákona zvaného lex Ukrajina překvapil svým výrokem, že na většině ukrajinského území se neválčí, v zemi tudíž válka není. Podotkl ale, že ho lidé nemají brát za slovo. Na Brázdilovo prohlášení velmi negativně reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„V současné době vlastně válka na Ukrajině – a prosím vás, neberte mě tu za slovo – není. Je na nějakém území, ale na většině státu Ukrajiny se neválčí, tam se chodí do práce, do školy, nějak funguje zdravotnictví,“ prohlásil Brázdil ve Sněmovně.

Novela, kterou Sněmovna ve stavu legislativní nouze schválila, upravuje například zdravotní pojištění běženců a příspěvek pro domácnosti za jejich bezplatné ubytovávání. Zdravotní pojištění bude stát hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů podle schválené sněmovní verze nejvýše 150 dnů.

Za jak dlouho seženete práci? Měsíc nebo dva

„Dejte si ruku na srdce, za jak dlouho jste schopni si najít práci jako někdo, kdo bude umývat nádobí nebo dělat podřadnou práci. Myslím si, že většina z nás do měsíce, někdo do dvou. Ale rozhodně ne půl roku, to je luxus. Proto bych chtěl navrhnout zkrácení půlroku na dva měsíce, tedy šedesát dnů, nebo na tři měsíce, tedy devadesát dnů,“ říkal Brázdil ve Sněmovně.

Jeho návrh byl prý ku prospěchu všech zdravotníků a morálce lidí, kteří sem přijdou a budou se snažit najít si práci. „A myslím, že to chceme všichni. Nechceme přeci lidi, kteří budou jen čerpat v sociální síti,“ uvedl poslanec.

Svým kontroverzním výrokem chtěl prý naznačit, že uprchlíci se buď vrátí domů, nebo když chtějí v Česku opravdu zůstat a pracovat, tak si zaměstnání do tří měsíců prostě najdou. „Splníme to, co řekla vláda, budeme je motivovat, aby šli do práce. Lidé navíc nebudou státními pojištěnci, tudíž přinesou víc peněz do zdravotnictví,“ dodal Brázdil.

„Můj staříček říkával: ‚Kde blbec, tam nebezpečno.‘ Neuvěřitelné, že něco takového je schopen poslanec Brázdil vypustit z pusy,“ reagoval na Twitteru na opozičního politika ministr práce a sociálních věcí z KDU-ČSL Marian Jurečka.

Co dále novela změní? Podporu 5 000 korun na pořízení základních potřeb pro začátek života v Česku dostávají uprchlíci za měsíc, v němž získali vízum k ochraně. Mohou ji pobírat ještě dalších pět měsíců, když prokážou, že dávku potřebují. Úřad práce navíc bude moci žadatele vyzvat, aby případný nárok na podporu přišli do pobočky prokázat osobně. Uprchlík by se musel dostavit zpravidla do osmi dnů, jinak by úřad žádost zamítl.

Novela dále výslovně odmítne dočasnou ochranu občanům Evropské unie. Prodlouží lhůtu na vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní, a naopak zkrátí dobu, v níž musí uprchlík nahlásit změnu místa pobytu, z 15 dnů na tři dny. Nově budou muset žadatelé o dočasnou ochranu z Ukrajiny prokázat, že mají zajištěno ubytování, pokud nebudou mít bydlení zprostředkováno krajským asistenčním centrem.

Tagy: